Interjúk és nyilatkozatok

Kovac: A saját személyiségünket vetjük be

Niko a BILD-nek adott interjújában beszél többek között az edzésekről, Vidal távozásáról, a rasszizmusról is.


Herr Kovac, nyolcból hat napot már abszolváltak a tegernseei edzőtáborban. Rendesen megizzasztotta a sztárjait. Legutóbb 2006-ban, Felix Magath-tal volt itt Rottach-Egernben a Bayern. Maga az új „Quälix”?

A sérülések legjobb megelőzése az edzés. Ha az ember háromnaponta akarja a legjobb teljesítményét előhívni, fizikailag tökéletesen felkészültnek kell lennie. De: Én nem vagyok Quälix! A stábommal úgy építem fel az edzéseket, ahogyan exjátékosként azt értelemszerűnek tartjuk ahhoz, hogy a hétvégén és a Bajnokok Ligájában mindenki hozni tudja a teljesítményét.

Tiltja a tésztát vagy a cukrot? Valóban csak langyos vizet isznak, ahogyan a frankfurti időszakában tartották?

A langyosvizes történet soha nem tőlem érkezett – ezt most letisztázom. Szabad hideg vizet is inni. Vagy kávét és teát. Mérsékelt mennyiségben bármit ehetnek. Nagyon nyitottak vagyunk ezügyben.

Ki az edzőtábor győztese?

Nagyon elégedett vagyok minden játékos munkakedvével. Ilyet ebben a formában még nem tapasztaltam.

Milyen újdonságot tud nyújtani Jupp Heynckes után a Bayernnél?

Csak saját magamat, Niko Kovacot és a testvéremet Robertet tudom bevetni. Minden más adott, az évtizedek során egy szilárd és nagyon jó alap fejlődött itt ki. A saját személyiségünket visszük bele a munkába. Született berliniek vagyunk, Wedding városrészből érkeztünk, magunkban hordozzuk a munka génjét. Az életünk során mindig át kellett verekednünk magunkat a dolgokon. Megpróbáljuk ezt a játékosaink felé közvetíteni. Eddig úgy látom, hogy működik és egy lenyűgöz engem!

Mekkora támogatást érez a vezetőség felől?

Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeness támogatásával nagyon nagyon jó érzésem van. A Hasan Salihamidziccsel való közös munka is egy nagyon magas, professzionális, de barátságos szinten áll. Ezért nagyon pozitívan látom a jövőt.




Arturo Vidal a Barcelonához igazolhatott. Miért váltak meg a „Harcostól”?

Arturo távozásával még 21 világklasszis játékosunk van. Ő egy nagyszerű játékos. De ha az ember dél-amerikaiként egy spanyol klubtól kap ajánlatot, normális, hogy átgondolja a váltást. Úgy döntöttünk, hogy lehetővé tesszük ezt neki. Viszont Arturo távozásával is nagyon sok kvalitás van a középpályánkon, emiatt senkinek nem kell aggódnia.

Vasárnap az excsapatával, a Frankurttal találkoznak.

Különös, örömteli lesz számomra a visszatérés, nem tudok eléggé szuperlatívuszokban beszélni róla. Örülök, hogy sok baráttal találkozhatok, több mint két év alatt nagyszerű időszakot éltem át a testvéremmel együtt Frankfurtban. Ezt a DFB-kupával koronáztuk meg. Mindig kapcsolatban fogok maradni velük!

Hány nyelvet beszél tulajdonképpen?

A németem egészen rendben van (nevet). A horvátom is jó, az angolom szolid. A suliban öt évig volt franciám, de csak foszlányok maradtak meg belőle. Pár dolgot megértek azért – csakúgy mint spanyolul és olaszul. A labdarúgás nemzetközi. Mindannyian megértjük egymást.

A labdarúgásban nemrég új politikai dimenziókat nyitott meg Özil ellentmondásos fotója Erdogannal. Rasszizmussal vádaskodott. Pályafutása során Ön is átélte a rasszizmust?

A labdarúgás egy élő integráció! Mióta az eszemet tudom, sok nemzetiségűvel játszottam együtt, főleg Frankfurtban dolgoztam együtt sokkal. Frankfurt internacionális, az FC Bayern szintén az. Ha az ember megpróbál más embereket jobban megérteni, közösen még többet érhetnek el. Az összetartás, a szolidaritás, a barátság elősegítésére a sport a legjobb csatorna. Edzőként az is a feladatunk, hogy elősegítsük a beilleszkedést. Ezt tesszük mi Roberttel!

Özil szerint a győzelem esetén németként, vereség során pedig törökként tekintettek rá. Mi a helyzet az Ön horvát gyökereivel?

Világpolgár vagyok. Európai vagyok! Szívesen játszottam Horvátországért, onnan származnak a szüleim, ez egy nagyszerű ország. De Németországban is otthonosan érzem magam. Európában vagyok otthon!



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top