Interjúk és nyilatkozatok

Süle: Felülmúltam a saját elvárásaimat

Óriási ívet vett a Bayern belsővédőjének pályafutása. 


Süle édesapján kívül valószínűleg senki nem számított arra, hogy Niklas ennyi játéklehetőségben részesül első Bayernes szezonjában – A Bundesliga 17/18-as kiírásának első gólját ő szerezte, de azon a meccsen kívül további 41 tétmérkőzésen lépett pályára, csak öt mezőnyjátékos kapott nála több játékpercet. Sülével a Sport1 készített interjút a német válogatott edzőtáborában.


Herr Süle, feltűnő, hogy a hoffenheimi időszakához képest fizikailag megváltozott, nagyon szívósnak és edzettnek tűnik.

Változtattam a étrendemen és észleltem, hogy ezáltal jobban érzem magam, sokkalta többre vagyok képes.

Jupp Heynckesnél nagyon korán foglalkoznia kellett a táplálkozással.

A táplálkozás főleg az edzők, a korábbi edzőim számára játszik fontos szerepet. Senkit nem emelnék ki. A Bayernnél viszont észrevettem, hogy többet kell tennem, és a táplálkozásban is fejlődni akartam. Mindenesetre én vagyok az egyetlen játékos, aki a szezon során egyetlen edzésről sem maradt le sérülés miatt.

A válogatottnál betöltött szerepe hasonló, mint az FC Bayernben? Hummels, Boateng bevetve – ön pedig az elsődleges helyettes?

A válogatottnál nagyon jól állunk a pozíciómban: Matthias Ginter, Antonio Rüdiger, Jonathan Tah – az edzőnek minőségi választása van, kit lát előrébb. Jó évet zártam, felülmúltam a saját elvárásaimat. Játszottam akkor is, amikor mindenki fitt volt. Ezért jó formában vagyok.

Elég ez a VB-kerettagsághoz?

Csak hogy ne legyek annyira diplomatikus: Természetesen feltételezem, hogy ott leszek Oroszországban. Ettől függetlenül tudatában vagyok annak, hogy nagyon sok jó játékos van a posztomon. Végül az edző dönt, ezt a csapat minden játékosa tiszteletben tartja.

Fiatalon már sok neves edző irányítása alatt játszott: Nagelsmann, Anceotti, Heynckes, Löw.

És nem szabad Markus Gisdolt sem elfelejteni. Julian Nagelsmannal hosszabb ideig dolgoztam együtt, főleg taktikailag fejlesztett tovább. Julian egy taktikai szörnyeteg, sokat segített nekünk és személy szerint nekem is Hoffenheimben. Herr Heynckes emberileg imponált nagyon: Mindenki megkapta a játéklehetőséget, és szuper volt a csapatszellem is.

Jupp Heynckes azt mondta, hogy egyszer a világ legkapósabb belsővédője lesz.

Herr Heynckes nekem is gyakran mondta, hogy még messze nem tartozom a legjobb belsővédők közé, de az lehetek. Jupp Heynckes nagy támogatóm volt, emiatt nagyon hálás vagyok neki.

Néha meg kell csípned magad, hogy milyen meredeken ívelt fel eddig a karriered?

Édesapám azt jósolta, hogy már az első Bayernes szezonomban sokat lépek pályára. Akkor mondtam neki: „Apa, lassan a testtel!” De megdolgoztam érte és egy kicsit boldog is vagyok emiatt.

Melyik csapattársad imponált téged a legjobban?

A Bayernnél olyan játékosokkal játszom, mint Mats Hummels és Jerome Boateng. Mindketten világbajnokok és a világ legjobb játékosai közé tartoznak. Ilyen játékosok mellett tudom megtenni a következő lépést. Már alapból Hummels fejelőkészségét szívesen elsajátítanám. De egy olyan fiatal játékos számára azt is lenyűgöző látni, ahogy Arjen Robben dolgozik, hogyan ért el mindent. Az embernek szinte fékeznie kell magát.

Egy szuper blokkolással fékezte Ronaldot a Bajnokok Ligájában.

Voltak jó pillanataim és gyakran álltam jól a lábamon. Ronaldo kétségtelenül gyors, de talán már nem annyira, mint négy-öt évvel ezelőtt. Szerencsém volt, hogy nem sérültem meg.
A Ronaldo elleni teljesítménye megnövelte az önbizalmát?

Miért? Három nappal később a kölni Simon Terodde ellen játszottam, és egyáltalán nem nézett ki a játékom ellene. Ezen a meccsen végem volt és csalódott voltam, ezért nem végeztem jól a dolgom. Az embernek minden héten jó teljestményt kell nyújtania a Bayernnél.

Nyomás alá helyezi ez Önt?

Egyáltalán nem. Az embernek meg kell ezt tanulnia, de már tudnia kell akkor is, amikor a Bayernhez igazol. A nyomás nagyon jó. Minket profikat pedig izgalomban tart, ha ilyen mérkőzéseink vannak.

Hogyan tudja ezt kizárni?

Nagyon sok időt töltök el Thomas Müllerrel a golfpályán. De időközben ez inkább lett egy kemény verseny, mintsem egy kikapcsolódás, de igaz ez a Mario Kartra is. A golfozás mindazonáltal egy nagyszerű ellensúlya mindennek. Otthon is szívesen töltöm el az időmet, a barátnőmmel, a kutyámmal, a testvéremmel.

Milyen eszközöket hoztál Münchenből Eppanba?

A Nintendo Switchemet. Ezekben a napokban ez nagyon fontos időtöltés a srácokkal. Különben semmi privát dolgot nem hoztam magammal.

Ezen játszanak Mario Kartot. Milyen jó ebben?

Azt mondanám, hogy a Mario Kartban én vagyok a legjobb (nevet).

FIFA-znak?

Korábban sokat játszottam vele. Manapság kevesebbet, mert egyszerűen gyakran vagyok úton. A barátnőm is örül, ha az időt inkább vele és a kutyánkkal töltöm el.

A héten FIFA-tornát rendeztek az U20-as játékosokkal.

A jövendölésem: Legalább az elődöntőig jutok. A válogatottban egyébként egyáltalán nem FIFA-zunk sokat. A Bayernnél volt egy időszakunk, amikor többet űztük, akkor Sebastian Rudyval mi voltunk a legjobbak. Thomas Müller viszont nagyon viccesen játszik. Mindig passzol és fut, passzol és fut. Mint a való életben. Viccesen néz ki, de hatásos.

Ön egy rossz vesztes lehet.

Ha megkérdezné a csapatot, egészen biztosan azt a választ kapná, hogy én vagyok a legrosszabb vesztes. Amikor Mario Kartot játszunk, már előre szólok, hogy nem érdemes játszani, én nyerek. Aztán amikor csak a negyedik leszek, felidegesítem magam.Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top