Egyéb

10 dolog, amit tudni kell Niko Kovacról

A Bayern München leendő edzőjéről a legtöbb szurkoló nem igazán tud több dolgot felsorolni. Azon kívül, hogy a Frankfurtot kiesőhelyről Európáig juttatta, sokkal több érdekesség rejlik ebben a fiatal szakemberben. A bundesliga.de összeállítását olvashatjátok.

A Bayern München leendő edzőjéről a legtöbb szurkoló nem igazán tud több dolgot felsorolni. Azon kívül, hogy a Frankfurtot kiesőhelyről Európáig juttatta, sokkal több érdekesség rejlik ebben a fiatal szakemberben. A bundesliga.de összeállítását olvashatjátok.1. Pont passzol az igényekhez

A Bayern München mindig is német edzőre törekedett, ha váltásra volt szükség. Ez természetesen többször nem így alakult, ahogy most sem. Vagy mégis? Niko Kovac horvát származású, játszott a válogatottban is játékoskorában. Azonban kevesen tudják, hogy Berlinben született, hiszen családja az akkori Jugoszlávia területéről menekült el Németországba. Itt nőtt fel, mára pedig három állampolgársággal is büszkélkedhet, a horvát és a német mellett bosnyák papírjai is vannak, hiszen apjának szülőfaluja a mai Bosznia-Hercegovina területén található. Így tehát ez esetben bejött Kalle és Hoeneß kívánsága.

2. A fiatal Kovács

Kovac tehetsége hamar látszódott, egészen fiatalon a Hertha Zehlendorf akadémiájára került. Itt Pierre Limbarskival focizott együtt, aki később szép karriert futott be. Ebben az akadémiában nevelték futballra egyébként Antonio Rüdigert, a vébére utazó német keret egyik tagját, illetve John Brookst, az amerikai válogatott alapemberét. Ezt követően a Hertha Berlinhez került Niko, ahol hamar beilleszkedett, valamint karriert csinált magának, hiszen pár év alatt 242 mérkőzést is maga mögött tudhatott.

3. Álommeló a bajoroknál

Gyermekként mindig is Karl-Heinz Rummeniggéért volt oda, Kovacnak több posztere is volt a német válogatott egykori gólvágójáról, későbbi főnökéről. Öt évnyi leverkuseni és hamburgi játék után 29 évesen klubot váltott, méghozzá nem is akármilyenbe szerződött. A Bayern München volt a horvát focista álma, amely így valóra vált. Duplázott, valamint a Klub-vb korábbi sorozatában, az Interkontinentális kupában is bizonyított a csapattal. Idei kinevezésével ő lett a harmadik edző, aki játékosként is szerepelt bajor mezben (Klinsmann és Beckenbauer után). És a harmadik horvát származású szakember is Branko Zebecet és Zlatko Cajkovskit követően.

4. Szélsőjáték-fanatikus

Kovac a Frankfurtnál leginkább a 3-5-2-es játékrendszert használta. Egy frankfurti hetilapnak adott interjújában elmondta, hogy imádja kihasználni a széleket, ezt a Bayernnél pedig Franck Ribéryvel és Arjen Robennel tehetné meg. Hozzátette, „mindig egy kicsit hevesebben ver a szívem, ha őket látom focizni”. Így már kisebb meglepetése a szezonvégnek, hogy a két szélső új kontraktust írt alá a bajorokkal röviddel Kovac kinevezése után.5. Bronzérem a horvátokkal

Többen még jól emlékeznek a horvát válogatott menetelésére Franciaországban. A 83 válogatottsággal kiszálló Niko az 1998-as vb első meccsén ugyan megsérült, de annak a keretnek a tagja volt, amely később harmadik lett a világeseményen. Ezután játszott a 2002-es, a 2006-os német rendezésű vébén, ahol leginkább arról volt híres a horvát gárda, hogy a bíró, Graham Poll három sárgával küldte le Kovac csapattársát, Josip Simunicet. Részt vett ezen kívül a 2004-es és a 2008-as Európa-bajnokságon is.

6. A Luka-Niko-Ivan hármas

A két jelenleg is világklasszis horvát középpályás, Luka Modric és Ivan Rakitic pont akkor kezdte karrierjét a válogatottban, amikor Kovac az utolsó meccseire készült. A 2008-as Eb kockásainak középpályája ebből a három játékosból tevődött össze.  A csapat akkor a negyeddöntőig jutott. Hat évvel később már edzőként tért vissza a 2014-es vébére, ahol már a korábbi középpályás-társait menedzselte. Horvátország azonban már a csoportkörben kizúgott.

7. Kis szünet

Kovac 2006-ban a Red Bull Salzburghoz igazolt, még játékosként. 2007-ben, majd 2009-ben is bajnoki címet ünnepelhetett az osztrákokkal, majd visszavonulása után maradt a városban. Előbb a tartalékcsapatnál edzősködött, majd az első csapatnál lett segédedző. Miután Roger Schmidt érkezett korábbi munkáltatója helyére, Kovac más munka után nézett. Az U21-es horvát gárda pont a keze ügyébe esett, így őket kezdte el irányítani. Ezt követően a felnőttcsapatnál is munkát kapott, a brazíliai világbajnokság pótselejtezőire nevezték ki Ízland ellen, amelyet sikerrel is vett.

8. Testvéri szeretet

Niko a nyártól átveszi a Bayern kispadját, ahová elhozza öccsét is, Robertet, hogy munkájával bővítse az itteni szakértelmet. Leverkusenben és a horvát válogatott padján is együtt dolgoztak, az U21-es megbízatás óta pedig folyton egymás munkáját segítik. „Mindig megvédte a hátsóm, és ezt most is így teszi majd. Nagyon bízom benne, ennél jobba el sem sülhetett volna ez a kinevezés.” – mondta Niko.9. A fair play-díj

Kovac tudja milyen érzés nyerni – de megtapasztalta többször a vereség ízét is. A 2015-16-os osztályozón a Frankfurt kispadján ült, a Nürnberggel játszottak. Sikeresen fenntartotta a fekete-fehéreket, el is kezdődött az ünneplés a sípszók után. A 2-1-es vereség miatt a nürnbergi játékosok egytől egyig a könnyikkel küszködtek, többen a földről sem bírtak felkelni. Kovac ezt látván egyenként odament az ellenfél tagjaihoz és vigasztalásul beszélgetni kezdett velük. Ezért később az idény végi díjátadón megkapta a fair play-díjat.

10. A frankfurti sokszínűség

Kovac mindig is elhatárolódott a politikától, általában nem ütötte bele az orrát semmilyen ehhez hasonló témába. Egyszer azonban pont így példálózott: „ez nem Brexit vagy Fraxit, focit játszunk, amiben senkit sem érdekel az életkor vagy a származás.” Eben az időszakban 17 külföldi játszott az Eintrachtban, a legtöbben a Bundesligában. Mindegyikőjükkel elérte, hogy egy egységes nyelven, a németen beszéljenek. Talán ez lehetett az egyik kulcsa a fiatal edző sikerének.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top