Interjúk és nyilatkozatok

Van Gaal: Jupp fantasztikus, de ésszerű lenne ha befejezné

A Bayern egykori mestere ezúttal a Bildnek adott interjút – mutatjuk a Bayernnel kapcsolatos gondolatait.


Nemrég világossá tette, hogy az Uli Hoenesszel való viszálya miatt nem gondol a Bayernhez való visszatérésre. Mit tanácsol Jupp Heynckesnek a szerződése lejártával?

Nagyon ésszerű lenne, ha Jupp nyáron befejezné. Én magam sem tudom elképzelni, hogy folytassa. 73 éves lesz, az ő korában jobb a karrierje csúcsán befejezni, igaz egyszer már megtette. Jupp visszatért és ez nagyszerű. De ha az idei szezon után befejezi, ő egy isten lesz Bajorországban.

Nagyon dicséri Herr Heynckest.

Igen, mert amit Jupp ismét nyújt a Bayernnél, az fantasztikus. Ő a vezetője ennek a csapatnak, habár Uli Hoeness mindig azt hiszi, hogy ő a vezér. De ez nem így van, mert mindig az edző a leader. Jupp személyisége, filozófiája és a játékosokkal való viszonya jelenti a különbséget. Karl-Heinz Rummenigge és Hoeness utólag persze mondhatják, hogy jó döntés volt megválni Carlo Ancelottitól.

Gondolja, hogy a Bayernnél lévő hatalmi helyzetek elriaszthatják a potenciális Heynckes-utódot?

Egy fiatalabbat nem, mert a fiatalabb edzők jobban tudják ezt kezelni, mint a tapasztaltabb edzők.

Ezt magyarázza el kérem.

Egy Julian Nagelsmann még nem nyert címet edzőként. Ő egy másik életszakaszban van, mint Ancelotti, aki karrierje során szinte mindent megnyert. Ezért Carlo nem tett meg mindent, amit Uli és Kalle akart. Az eredményes edzők nem akarják, hogy a vezetőség beleavatkozzon a munkájukba.

Robert Lewandowski a 2021-ig érvényes szerződése ellenére úgy tűnik, hogy újra a Real Madriddal flörtöl.

Azt hiszem, hogy a Bayern nem fogja őt eladni. Egy olyan csatárt, mint Lewandowski, nem lehet pótolni. Nem csak sok gólt szerez, ő is játékostárs, megjátssza a csapattársait. Ő jelenleg a világ legjobb csatára. Én is szivesen edzettem volna őt, a Manchester Unitedbe is meg akartam szerezni. A Manchester United számára a pénz nem lett volna probléma, de a Bayern nem akarta őt elengedni.

Miért ilyen nehéz a Bayern számára újabb Müllert vagy Alabát kinevelni a saját soraiból?

Mert a Bayern számára egyszerűbb más csapatok legjobbjait megvenni. Ezzel gyengítenek más klubokat. Úgy gondolom, az ifirészleg nem olyan fontos a Bayern számára.

Volt edző Hollandiában, Spanyolországban, Németországban és Angliában is. Ön szerint melyik a világ legjobb bajnoksága?

A Premier League a leglátványosabb, mert minden évben más a bajnok. De a legjobb focit Spanyolországban játsszák, mögötte jön a Bundesliga, ahol fantasztikus az atmoszféra és telítettek a stadionok. Ezért szeretem Németországot és az FC Bayernt.

A Bundesliga le van maradva az 50+1-es befektetői szabály miatt?

Egy csak befektetőkből álló világ nem jó. De a futballnak szüksége van a befektetőkre. Az 50+1-es szabály viszont jó dolog, mert lehetnek gyengébb befektetők is. Németországban viszont túl nagy a Bayern és a többi csapat közötti szakadék, ezért valamit változtatni kell. Azt kell hogy mondjam, Uli és Kalle fantasztikus munkát végeznek a Bayernnél, nagy esélyük van a Bajnokok Ligáját is elhódítani. A Bayernnek olyan védelme van, amellyel a Bayern presszingelni és jól védekezni is jól tud. Egy Hummels-Boatengből álló védelme nincs a Manchester Citynek.Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top