Bajnokok Ligája

Nagyító alatt: A BESIKTAS

Kicsit jobban szemügyre vettük BL-nyolcaddöntőbeli ellenfelünket, a Besiktast. 


Az 1903-ban alapított, Fekete Sasok becenévre hallgató Besiktas a harmadik legeredményesebb török klub, 14 bajnoki címével elmarad a 19 illetve 20 elsőséggel rendelkező Fenerbahce és Galatasaray együttesétől. Mégis a fekete-fehérek mondhatják el magukról, hogy első török klubként végeztek egy BL-csoportkör élén. A Besiktas történelme során először kvalifikálta magát a Királykategória nyolcaddöntőjébe. A legjobb európai szereplésüket 1986/87-ben érték el, akkor még a bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) negyeddöntőjében estek ki 0-7-tel a Dinamo Kijev ellen.


➡ CSOPORTKÖR

A Besiktas mindenkit meglepve veretlenül, a Porto, a Leipzig és a Monaco csapatát megelőzve elsőként jutott a legjobb 16 közé, már az utolsó forduló előtt bebiztosították a csoportgyőzelmüket. Hat meccsükből négyet megnyertek, idegenben mindhárom ellenfelüket, a lipcseieket oda-vissza legyőzték. Mint fentebb írtuk, a Besiktas először jutott tovább BL-csoportkörből, ők az első török csapat, amelynek ez csopotelsőként sikerült.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”A Besiktas útja a nyolcaddöntőig” class=”out”]

[/toggle]
[/toggles]

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”A G csoport végeredménye” class=”out”]

[/toggle]
[/toggles]


➡ A BESIKTAS IDEI BAJNOKOK LIGÁJA GÓLJAI

https://www.youtube.com/watch?v=Vu28MXAGLqw




➡ FORMA

Ellenfelünk a 2018-ban lejátszott eddigi nyolc tétmeccséből ötöt megnyert, egyet elveszített, két alkalommal pontosztozkodott. A bajnokságban szoros versenyben jelenleg a negyedik helyen állnak. Pénteki főpróbájuk során 1-1-et játszottak idegenben a Konyaspor ellen. A BL-ben az összes vendégmeccsüket megnyerték, a bajnokságban már nem brillíroznak ennyire: 12 találkozóból csak négyet nyertek, háromszor kikaptak idegen környezetben.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”A Besiktas 2018-as eredményei” class=”out”]

[/toggle]
[/toggles]

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”A török Super Lig állása” class=”out”]

[/toggle]
[/toggles]


➡ LEGEREDMÉNYESEBB JÁTÉKOS

Egyik leghatékonyabb játékosát a téli átigazolási időszakban eladta a Besiktas, a 14 gólig jutó Cenk Tosun 30 millióért az Evertonba igazolt. Azóta a Benfica játékosa, a törököknél kölcsönben szereplő brazil Talisca a legeredményesebb, aki gólokban már beérte Tosunt, legutóbbi hét meccsén hét gólt szerzett, a BL-ben négy alkalommal volt eredményes.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”A Besiktas legeredményesebb játékosai” class=”out”]

Tosun már nem tagja a törököknek.

[/toggle]
[/toggles]


➡ TOPJÁTÉKOSOK

Quaresma és Pepe személyében két EB-győztese is van a törököknek.

A Besiktas hemzseg az ismert játékosoktól, védelmük tagja például a Real és a portugál csapat egykori alapjátékosa Pepe, a Barca korábbi balbekkje Adriano, az Intert megjárt chilei Gary Medel is. A középpályán ott van a Bundesligából ismert korábbi HSV-spíler Tolgay Arslan és a Hoffenheimben is megfordult Ryan Babel is. A támadósorban a már említett Talisca mellett Ricardo Quaresma, Alvaro Negredo és a friss igazolás Vágner Love is tagja a törököknek.

Nem újkeletű, hogy ismertebb játékosok szívesen választják Törökországot, azon belül is a Besiktast. Az egykori Bayern-támadó, Mario Gomez is megfordult a Fekete Sasoknál, 41 meccsen 28 gólt szerzett. További játékosaik régebbről: Hugo Almeida, Demba Ba, Aboubakar, John Carew, Guti, Ailton.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”A Besiktas teljes kerete” class=”out”]

[/toggle]
[/toggles]


➡ SZAVAZÁS


➡ EDZŐ

Senol Günes, a Besiktas 65 éves mestere a 2002-es dél-koreai és japán rendezésű Világbajnokságon érte el legnagyobb eredményét, Törökország szövetségi kapitányaként lepett meg mindenkit a csapatával elért bronzéremmel, abban az évben az UEFA év csapatának képzeletbeli edzőjévé is megválasztották. Az egykori, 30-szoros válogatott kapus rengeteg tapasztalattal rendelkezik, több mint 800 mérkőzésen edzősködött, 2015 óta a Besiktas mestere: 119 mérkőzésen 59 százalékos győzelmi rátája van, 70-szer diadalmaskodott és csak 19-szer kapott ki csapatával. Jupp Heynckes óriási tisztelettel van iránta, természetesen Günes csapatából is megfelelően fel fogja készíteni csapatát.



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top