Interjúk és nyilatkozatok

Jupp Heynckes: Nincs kétségem, a sikersztori folytatódni fog

A Bayern visszatérő mesterével újabb óriásinterjú látott napvilágot, egy az egyben meg is osztjuk veletek a Süddeutsche Zeitung exkluziv sorait.


Herr Heynckes! Most hogy az FC Bayern kedden újra a Paris Saint-Geirmannal találkozik, fel kell elevenítenünk egy kicsit a történelmet. Mit csinált Ön szeptember 27-én, 20:45-kor? A TV elé ült, bontott egy sört és falatozott pár sósperecet?

Először is el kell mondanom: Egyáltalán nem tartunk sört otthon. Van egy gyönyörű borospincém, de sajnos nem nagyon van látogatva. Alkoholt talán karácsonykor iszom, vagy ha meghitten a kandalló elé akarok ülni.

És az az este tehát, amikor az FC Bayern 0-3-ra kikapott a Bajnokok Ligájában, Carlo Ancelotti állásába került…

… akkor, csakúgy mint általában, nem sokkal a meccs kezdete előtt érkeztem a TV elé. Akkoriban a feleségemnek nagyon fájt a lába, alig tudott meni. Átvettem tőle pár feladatot a háztartásban, ez soha nem esett a nehezemre. Bevásárlás, vacsora előkészítés, majd az utómunkálatok…

A mosogatógép…

Oh igen. Vagy a kávégép tisztítása és vízkőtelenítése.


Jupp és sokat emlegetett felesége.


Tehát a nyugdíj fáradalmai miatt majdnem elszalasztotta a kezdő sípszót?

Azt hiszem pontos voltam. Majd miután leültem, szurkolóként néztem a meccset. Így teljesen másképp látja az ember a játékot, mint edzőszemmel, ezzel már négy éve felmondtam.

Dani Alves a második percben meglőtte a párizsiak vezetőgólját. Nem sokkal később jött Cavani a másodikkal, majd később Neymar a harmadikkal. Nem jutott eszébe, hogy: „Hé, ennek valami köze lehet hozzám?”

Ugyan kérem, nem! Nem! Mégis milyen köze lett volna hozzám?

És négy órakor Uli Hoeness felhívta önt mobiltelefonon…

Ez csak az azt követő reggel történt meg, nem sokkal azelőtt, hogy el akartam menni Candoval, a németjuhászommal egy karikára. Tehát ilyen 8 körül. Ulrich Hoenessnek természetesen megvan a telefonszámom.

„Jupp, itt Uli! Beszélnünk kell!”

Nem azt mondta, hogy „beszélnünk kell”. Szeretett volna velem beszélni. Ez egy nagy különbség. Nem sokkal később Karl-Heinz Rummeniggével is beszéltem.


Már a PSG elleni vereséget követő nap megkeresték Juppot.


Hoeness és Rummenigge a vereség utáni nap elutaztak Önhöz Niederrheinba?

Nálam jelentkeztek, igen.

Meddig kért gondolkodási időt?

Sok időre volt szükségem. Mint mondtam, a feleségem rossz állapotban volt, már elterveztük az operációját követő menetrendet is. A feleségem eddig mindegyik edzői állomásom során ott volt nálam, ezúttal nem tudott Münchenbe jönni, ez volt az első hátulütő. Illetve akinek van állata, az tudja a másodikat is: Az otthon töltött négy évem során a németjuhászom lett a legjobb barátom. Már 12 éves és 5 hónapos, előrelátható, mikor nem lesz már velünk.

Most egy müncheni hotelban él, feleség és kutya nélkül.

Amikor későn hazaérek, nincs ott senki. Egy bizonyos ideig ez még megy, de ez nem az az élet, amit kívánok. 72 éves vagyok. A várható élettartamom már nem annyira bőséges.

Manapság sokan élnek száz évig is!

Köszönöm, hogy bízik bennem. De mégis látom, hányan mentek már el az én korosztályomból. Sokat beszéltünk erről a feleségemmel. De amikor világossá vált, hogy Peter Herrmann újra itt lenne…

A korábbi segédedzője, akit a Bayern egy milliós összeggel tudott kiváltani a Fortuna Düsseldorftól.

Ez volt az én egyik feltételem. Hogy a régi edzői stábommal együttesen, Peter Hermannal és Hermann Gerlanddal dolgozhassak. Számomra világos volt, hogy ez a játékosokkal való kommunikáció során is nagyon fontos lenne, mert mindkettejüket és a munkájukat is nagy tisztelet éri.


A sikertrió: A 65 éves Hermann, a 72 éves Heynckes és a 63 éves Gerland.


Majd valószínűleg a 2013-mas Bajnokok Ligája kupájának a replikáját is megtekintette és azt gondolta: Ennél szebb tulajdonképpen már nem is lehet a dolog.

Nem néztem a kupát!

De a tripla 2013 májusában a karrierje tökéletes lezárása volt, nemde?

Igen, de az Ulival és Karl-Heinzzal való megbeszélésem során is észrevettem: Egy olyan európai élcsapatnak, mint az FC Bayern, őrületesen nehéz októberben egy megfelelő topedzőt találnia, ugyanis valahol mindenkinek élő szerződése van. És nem is volt könnyű a csapatot ebben a helyzetben átvenni: A Dortmund öt ponttal vezette a tabellát, nehéz meccsek álltak előttünk. Ennek ellenére azt mondtam a feleségemnek. Nem tudok nemet mondani. Szükségük van rám.

Egy klasszikus baráti szívesség.

Nagyon sok dolog köt össze az FC Bayernnel. Oké, az első nyolc évemet edzőként a Mönchengladbachnál töltöttem. Hiszem is, hogy akkor jó munkát végeztem, egy teljesen új csapatot építettem fel Lothar Matthäus és Uwe Rahn köré. Majd 1984-ben a Bayern megvette Lothart… Velem is az történt, mint ami manapság Christian Streich kollégával mindig megtörténik Freiburgban.

Ez a Bundesliga jellemzője: Mindig megveszik az ember legjobb játékosát, majd újra az elejéről kell kezdenie.

Igen! Gyakran hívtam fel őt vagy írtam neki SMS-t. Ugyanis nagyon jó munkát végez.

Valamikor akkoriban hívta fel Önt Uli Hoeness.

1986-ban hívott először, akkor volt még egy év a szerződésemből. 1987-ben újra felhívott, majd azt mondtam: Oké. A Bayernben eltöltött négy és fél évem nélkül soha nem értem volna el ezt a nemzetközi karriert.


Heynckes és Hoeness 1987 januárjában. Ebben az évben nevezték ki először Juppot a Bayern mestereként.


Athletic Bilbao, Tenerife, Real Madrid, Benfica…

Ezt idéztem fel magamban újra. Ez volt a döntő tényező.

Viszont kockázatot is vállalt. Az ember megkérdőjelezi, hogy több, mint négy és fél év szünet után nem mehet-e félre egy ilyen küldetés. Ezáltal pedig az Önről kialakult nyilvános kép is károsodhat.

Először is, soha nem foglalkoztam a nyilvános képemmel. Tudatosan voltam névtelenségben, médiamegjelenés nélkül, soha nem volt szükségem a nyilvánosságra. Másodszorra pedig: Meggyőződésem volt, hogy a dolgok gyorsan pozitív irányba változnak majd. De biztos vagyok benne, ha pár sérültünk visszatér, akkor a sikertörténet folytatódni fog.

Soha nem volt efelől kétsége?

Nem. Mert tudom, hogyan dolgozom az edzői stábommal. Hogy egy kényelmes, professzionális atmoszférát teremtek, hogy egy tisztelettudó bánásmódot fogok ápolni. De nem csak a jó hangulatért felelek, azért amit az ember a játéktéren lát, mindenért keményen megdolgozunk. Ehhez társulnak a személyes beszélgetések. A játékosoknak vezetésre van szükségük! Nem csak motiváltnak kell lenniük, javítani is kell őket. Ez az én egyik erősségem.

Egy Arturo Vidallal való beszélgetés is nyilvánossá vált.

Ezt én magam tettem nyilvánossá. Általában nem teszek ilyet.

Szörnyen feldúlt volt amiért a Celtic otthohában korán lecserélte…

Ha egy játékos ennyire szenvedélyes, még szép.

Biztosan ismeri az összes spanyol káromkodást, amit ő is.

Természetesen. Egyébként nem tudom. Mindegy is, mit mond pontosan. Egyszerűen láttam, hogyan játszott hetekkel előtte, milyen fizikai állapotban volt. Nem így ismertem őt. Valaminek tehát történnie kellett.


Jupp és Arturo még a Leverkusen színeiben.


Sőt, a Leverkusenben eltöltött közös időszakuk során egyszer 29 perc után hozta le a pályáról.

Igen, ez a szezon harmadik meccse volt, Freiburgban. Korán besárgult és továbbra is vadul játszott, ahogyan néha szokott is. Bele a párharcokba. Lehoztam, majd mondta Simon Rolfesnak, aki akkor a kapitány volt: „Visszarepülök Chilébe!” Aztán én mondtam neki: „Simon, üdvözöld szépen, hamarosan indul a következő járat.” Igen, ezután egészen jó barátok lettünk. Arturonak néha szüksége van egy kis szabályozásra. A többi játékossal érzelmesebben kell bánnod. Gyakran ezek a beszélgetések egészen informálisan zajlanak, az öltöző mellett, az étkezőben, a rehabilitációs részlegen, vagy ahol éppen vagyok. Most éppen Lewával beszéltem egy negyed órát az edzőteremben…

Mit beszélt meg vele?

Például beszéltünk a gladbachi 1:2-ről, középcsatárként meglehetősen elől lógott a levegőben.

Majd mondta neki: Semmi baj, a téli szünetben jön a Hoffenheimből backupként a német válogatott Sandro Wagner.

Konkrét névről biztosan nem fogok nyilvánosan beszélni.

De tulajdonképpen nem valami nagy támogatója a téli átigazolásoknak.

Ez igaz. Télen olyan megfelelő embert találni, aki egy-két éves időszakban tud segíteni, nem egyszerű. Ezért az a véleményem: Nyáron kell jól tervezni a dolgokat. 2011/12-ben a csatárposzton ott volt Mario Mandzukic és Mario Gomez, ennek ellenére nyáron még elhoztuk Claudio Pizarrot is. Pár kiló felesleggel jött, de igazán jó formába hoztuk.

Az előző szezonban Lewandowskinak komoly vállsérülése volt a végjátékban. Most is feltételezniük kell, hogy ez újra megtörténhet, ezért van a klubon nyomás.

Ismétlem magam: Jobban tervez az ember nyáron, mint télen tud.

A jelenlegi Bayern keretben ez egy tervezési hiba?

Igen, mert az edző nem akarta. Be kell látniuk: Az edző nem akart kifejezetten második topcsatárt. Mit kellene tennie ilyenkor a klubnak?


Carlo nem akart második csatárt Lewa mögé, aminek most érzi meg a hiányát a lengyel.


… Most tehát jön a PSG elleni visszavágó. Itt bezárul egy kör. A Párizs volt a visszatérése impulzusa, most pedig 4-0-ra kell nyerniük a mérkőzést, hogy csoportelsők legyenek.

Azt mondtam a csapatnak: Ez egy olyan meccs, ami a presztízsről szól. Tehát nem a 4-0-nak kell ott lenni a fejekben. Hanem egy 1-0-nak. Hanem, hogy megnyerjük a meccset és megmutassuk az ellenfélnek, hogy is állunk. Minden más irreális.

Egy új impulzust, egy új jelet vár: Az FC Bayernnel újra számolni kell!

Pontosan. Ez színtiszta pszichológia. És egy valami még világos: Olyan nyíltan, mint Párizsban, nem fog játszani a csapat.

Ez úgy hangzik, mintha bízna a csapatában, abban is, hogy nagyon sokáig jutnak a Bajnokok Ligájában.

Ez az FC Bayern követelése. De egyre több topcsapat van, amely idegen eszközökkel, nem saját forrásból kigazdálkodott pénzzel fegyverkezik fel. Párizs, Manchester City, nehéz dolog közelíteni hozzájuk. De ha mindenki egészséges nálunk, nagyon versenyképesek vagyunk.





Jelenleg van pár hosszútávú kieső, aki miatt lehet aggódni: Manuel Neuer, Thiago…

Nem merek jósolni. Megtanultam, hogy semmit nem használ a sérült játékosok nyomás alá helyezése. De összességében újra több erőt kell  kiharcolnunk. Minden, amit a napi edzések során nem tudunk a pályán csinálni, az számomra ugyanúgy fontos. Például az izomzat érdekében tett testépítő gyakorlatok, amelyeket az edzőteremben kell végezni. A játékosoknak újra meg kell szokniuk, hogy a héten kétszer húsz percig stabilizációs edzéseket is kell végezniük.

Újra a protokoll: május 9-én lesz 73 éves. Ezután jön az utolsó ligameccs a Stuttgart ellen, a német kupadöntő, egy kijevi BL-döntő is lehetséges. Valamelyik trófeát a kezében foghatja. A városháza erkélyén, amelyen ott lesz majd, az lesz Jupp Heynckes utolsó napja edzőként? Biztosan?

Az ilyen előrejelzéseket nem tartom sokra, mert tudom, milyen nehezek. De tudom, hova akar kilyukadni.


„Élveznünk kell, hogy Jupp Heynckes újra nálunk edzősködik és be kell fejeznünk a hosszabbításáról szóló kijelentéseket.” – Thomas Müller


Uli Hoeness azon legkorábbi kijelentésére, amelyet a közgyűlés után tett. Miszerint „lehetséges”, hogy újra meghosszabbítja a szerződését.

Június 30.-ig csinálom. Kétségtelenül fitt vagyok és örömet okoz a munka. Csak az ember soha nem tudhatja mennyi ideje van hátra, meddig élvezheti az életét. Maximalista, tudatos és precíz vagyok. A 2013-mas győzelem nem volt véletlen és most az első itt töltött nyolc hetem sem volt az. De ahogyan végzem ezt a munkát, az szabadidőgyilkos, nem családbarát feladat.

Megtudta már mi ösztönözte Hoenesst, amikor erről a lehetőségről beszélt?

Ismerniük kell Uli Hoenesst, hogy Önök is megértsék. Uli egy érzelmes ember. Mielőtt az FC Bayernnel szenvedett, a klub még gyerekcipőben járt. Nyolc hete sok jó dolog történt, most Ulinak is boldogságérzete van, ő boldog. Ezután jött ez a közgyűlés, majd nyilatkozta ezt.

Majd ön napokig a cáfolással foglalkozott.

Nem vagyok mérges Ulrichra.


Jupp nem neheztel a túllelkesült, boldog Ulira.


A lényeg az, hogy egy újabb győzelemmel egyre nehezebbé teszi az utódja dolgát.

Én másképp látom ezt. A munkánk által az új edzőnek is könnyebb dolga lesz. A csapat biztosan jó lesz minden tekintetben.

Azt mondta, hogy tanácsot ad majd a klubnak az utódkeresésnél. Vannak jelöltjei?

Tudom már mit fogok csinálni.

Megsúgja Uli Hoenessnek?

Először a vezérigazgatóhoz, Karl-Heinz Rummeniggéhez megyek. Majd Brazzo Salihamidzichez, ő a sportigazgató. Csak ezután keresem meg Uli Hoenesst.

De hiszen különleges kapcsolata van az elnökkel. Ő hozta Önt ide, most mondta, hogy szívesen tudná magát tovább is itt. Viszont egy 2012-es megbeszélés során találkozott Pep Guardiolával, hogy 2013-ban ő legyen a maga utódja. Mindezt a beleegyezése nélkül.

Igen, ez mind ismert.

Mások ezt mondanák: Ezzel az elnökkel soha többet nem dolgozok többé.

Nem szabad így visszatekinteni az életben. Ezek a sorsok és válások benne vannak a futballbizniszben. És az FC Barcelona igazán csodálatosan szép focit játszott Pep irányítása alatt…

Akkor Hoeness határozta meg, mikor lesz vége. Most Ön mondja meg mikor fejezi be. Egy klasszikus revans!

Ha jobban felbosszantottak volna, egyáltalán nem tértem volna vissza ide. Ha rátekintenek az FC Bayern korábbi edzőire, párhuzamosságot vélnek felfedezni. Van Gaal: egy szuper edző! Magath: Kétszer duplázott! Majd mi történt? Maguktól távoztak? Pontosan… Ezek egyszerűen a foglalkozásunk mellékhatásai. Én nem vagyok olyan, aki felhándál dolgokat, ez nem fekszik nekem.


Két zseni és a Bayern-drukker hírében álló Robbie Williams. Jupp szerint benne van a futballbizniszben a korai elválások lehetősége.


Az új munkaköréhez tartozik, Hoeness és Rummenigge összehangolása. Sőt, ezt mindketten el is mondták.

Ez csodálatosan is működik.

A kor bölcsessége…

Igen, az is. Egyébként teljesen megértem azokat az embereket, akik szkeptikusak voltak amikor megtudták az újbóli kinevezésemet. Ha valaki hallja a koromat, a 72-t, akkor érthető.

Amikor nemrégiben megeredt az orra vére a Lipcse elleni mérkőzésen, azt mondta, van pár gyengesége.

Egyszerűen eldurrant az egyik erem, véreznie kellett. Ennyi.

Volt egészségügyi ellenőrzésen, mielőtt elígérte magát az FC Bayernnek?

Folyamatosan ellenőriztetem magam. Barátunk az egyik belgyógyász és rendszeresen vizsgál minket. Egy héttel Uli Hoeness hívása előtt azt mondta: Tulajdonképpen még focizhatsz is! Én egy nagyon aktív ember vagyok. És bár kétségtelenül van egy teljes munkaidős kertészünk, de mindig segítek neki. Reggel és este kutyát sétáltatok. Minden nap úszok egy fél órát, nagyon jó az izületeknek. Heti kétszer két órát tornázok is.

Két órát részletekben?

Egy óra gimnasztika, stabilizációs edzés, nyújtás, erőnléti edzés. És egy óra szobakerékpározás.

Már a triplaszezon előtt is gyakran látogatta meg a Säbener Strasse edzőtermét a szabadidejében.

Gyakran kísérteties volt, az egész épület üresen állt. De mindig vittem magammal a CD-imet. A játékosoknak eleinte szokniuk kellett, ha velük mentem az edzőterembe, az öreg pacákkal.


Jupp kiváló egészségi és fizikai állapotnak örvend, 72 évesen is rendszeresen sportol.


Mit hallgat sportolás közben?

Dire Straits, Led Zeppelin, Beatles, Pink Floyd, Queen, Eagles. És Udo Lindenberget, akivel személyesen is nagyon jól megértjük egymást. Természetesen Rolling Stones-t. A CD-tokom most újra velem van.

Keith Richards 73, Mick Jagger 74 éves.

Kétségtelenül úgy is néznek ki, mint akik most jöttek ki a sírból. De viszont hihetetlenül profik.

A csapat soha nem panaszkodott a zenei ízlésére?

Bastian Schweinsteiger egyszer azt mondta: Mester, a legjobb számait én magam is meghallgattam. De egy Ribéry, egy Boateng mást hallgatnak. Nemrégiben, amikor az ergométeren ültem, Jerome épp befejezte, arra gondoltam: Ezt nem úszod meg.

72 évesen is álmodhat az ember. Színtiszta feltételezés: A Bajnokok Ligája döntőjében sor kerül az FC Bayern – Manchester City párbajra. Jupp Pep ellen. Két rendszer, két játékstílus. Definiálná a különbségeket?

Nagyra becsülöm Pepet. Részben két különböző filozófiánk van. De azt hiszem, hogy mindketten szeretjük a futballt, hogy mindketten nagyon aprólékosan dolgozunk.

Ő több rizikóval játszik, Ön viszont a nagyobb stabilitásban hisz.

Lehetséges. Én tapasztaltabb is vagyok. De mindig látni kell: Milyen állapotban van a csapat? Melyik játékosok állnak rendelkezésre? Az érkezésem előtt az FC Bayern a Wolfsburg és a Hertha ellen is 2-0-ás előnyt játszott el. Ezután rögtön az egész csapatnak egy védelmi struktúrát kellett adnom. A támadófoci imádója vagyok. De tudom azt is, mire van szükség az eredményességhez. Pep mindkettőt szereti. És most Manchesterben fél milliárd eurót invesztált új játékosokba, ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Guardiola fél milliárd eurót fektetett be – Ön pedig Javi Martínezt a védelemből újra a hatos posztra helyezte át. Martínezt, a különböző megítélések ellenére 40 millióért vásárolták meg az Ön kérésére 2012-ben.

Úgy gondolom, Martínez szuper játékos a védekező középpályán. És jó játékos a védelemben is. De nemzetközi topszinten, egy Mbappé, Neymar, Cavani, Benzema, Messi vagy Suarez ellen nem eléggé gyors védőként. Éppenséggel mondhatnák: Hummels sem olyan gyors. De Mats lenyűgözően helyezkedik, fejel és megy bele a párharcokba. Jerome a legjobb idejében nagyon gyors volt, biztosan újra az is lesz. Ezért részesítettem előnyben Martínezt, minden erőssége mellett a középpályán. Guardola és Ancelotti másképp látták őt, igen.

Nem sokan ismerték, de Jupp klubrekordnak számító 40 millióért kérvényezte Javi Martínezt. Első évében rögtön kulcsemberként tudott triplázni csapatával a baszk.

Amikor 2013-ban távozott, búcsúajándékként kapott a csapattól egy Koi pontyot: Philippot, elnevezve az akkori csapatkapitányról Philipp Lahmról. Él még?

Fontos ez?

Nagyon.

Miért?

Mert ez egy különleges ajándék volt. És mert nem tudjuk, milyen idős a Koi ponty.

Értelemszerűen egyre idősebb. De nem szívesen hazudok, úgyhogy elmondom: Amikor 70 éves lettem, egy hétig a Sylt szigeten voltam. A Bayern akkor 0-3-ra kikapott a Barcelonától. Azon a szerdán távozott Philippo.

Azon a szerdán?

Nem élte túl. De lehet, hogy véletlen volt. Mindenesetre felhívott a kertészem és azt gondoltam: Ez nem lehet igaz! Nagyon szomorú voltam.

Örülne egy újabb Koi pontynak?

Van még sok másik halam, és sok is születik. De sajnos nagyon veszélyes életük van.  A magas nyírfámon ólálkodó szürkegém egy csirkefogó.



Korábbi Jupp Heynckesszel készült óriásinterjú:

Jupp Heynckes óriásinterjú: „Egy jó klíma fontos feltétele a sikernek.”

A Bayern mestere rendkívül részletes interjút adott a Die Welt újságíróinak. Exkluziv tartalom, egy nappal a lap hasábjain való megjelenés előtt. Ez volt az év visszatérése. Négy év nyugdíj után Jupp Heynckes újra átvette az FC Bayernt és azóta az összes meccsét megnyerte csapatával.


Jupp: A Bayernnek készen kell állnia egy drága nagyágyú megszerzésére

A Die Welt tarsolyában maradt még a Juppal készített óriásinterjúból, mostani szavai főleg a kerettervezés témáját érintik. Wernert például már rég leigazolta volna a Bayernbe. Coman olyasvalaki, aki előbb-utóbb stabil kezdőjátékos lehet a Bayern baloldalán. Az FC Bayern mindig jó egyensúlyban volt a német és a külföldi játékosokat illetően.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top