Interjúk és nyilatkozatok

James: Szerelembe estem a Bayernnel

A nyáron érkezett kolumbiai támadónk a bundesliga.com-nak nyilatkozott több témában. Megemlítette tapasztalatait a ‘Gladbach elleni vereséggel kapcsolatban, valamint a bajorok iránti tiszteletéről is beszámolt. 

A nyáron érkezett kolumbiai támadónk a bundesliga.com-nak nyilatkozott több témában. Megemlítette tapasztalatait a ‘Gladbach elleni vereséggel kapcsolatban, valamint a bajorok iránti tiszteletéről is beszámolt. 


James állítólag még a pályán kérdezte meg társaitól, hogy mennyi az állás.


Bundesliga.com: James, hogy érzed magad? Jupp Heynckes szerint nem emlékszel a félidei eredményre. Mi történt az öltözőben?

James: Szerencsére nem volt komoly, már jól vagyok. Az igaz, hogy visszatértem az öltözőbe és megkérdeztem hogy áll a meccs! Azt mondták „2-0-ás hátrányban vagyunk”, majd megkérdeztem. „Igazán, mikor történt mindez?!” A többiek mondták, hogy ez igaz, majd újra megkérdeztem, hogy hülyéskednek-e. Csak azt vettem észre, hogy a kapusunk, Sven Ulreich majdnem megfogott egy tizit. Negyedórával később viszont kénytelen voltam kiszállni. Kicsit már jobban éreztem magam utána. Megtörtént a vizsgálat és nem volt okom aggódni.

Beszéljük a Bayernről. Mi nyűgözött le téged leginkább a klubban?

A Bayern egy óriási klub. Címekért küzdenek, ez volt a helyzet az előző csapatomnál is. Pontosan ugyanezt vártam a Bayerntől is, tehát ebben a tekintetben semmilyen meglepetés nem ért. Nincs több mondanivalóm. A csapat nálam 10/10-es.

Ma egy nemzetközi sztár vagy, de mikor döntötted el, hogy profi labdarúgó leszel? A család bízott meg vele? Ez olyasvalami amit megtudsz tervezni, vagy csak megtörténik?

Nos, édesapám is játékos volt, tehát azt hiszem ez benne van a DNS-emben. Négy éves koromban kezdtem el focizni, és reggel 8-tól este 7-ig mindig a lábam ügyében volt a labda. Az életem a foci, mióta az eszemet tudom, labdarúgó akartam lenni. Arról álmodtam, hogy sztár leszek és az emberek ismerik majd a nevem. Hálás vagyok, hogy ilyen nagyszerű csapatokban játszhatok, valamint, hogy elérhettem céljaim. 


James a gólkirálya volt a 2014-es vb-nek, amelyet Németország nyert meg. – hat gólt rúgva a negyeddöntőig menetelő Kolumbia csapatában.


Mindig is klasszikus 10-es voltál, olyan posztot játszol be, amelyről minden gyerek álmodik. Tudod, hogy ez a pozíció kihalófélben van? Egyre kevesebb csapat játszat összekötő támadó középpályást.

Igazad van! Úgy gondlom, nincs már több igazi 10-es a világon. Amikor Portóba igazoltam, elmondták nekem, hogy „tudjuk, hogy hol játszom, de csatárnak kell lennem.” Ettől a ponttól hamis 9-esként fociztam, aki többször középre futott. Nyolc vagy tíz évvel ezelőtt más volt, mert a támadó középpályás egy rendszeresen választott poszt volt. Ma már, akik hátán tízes van, azok vagy teljesen visszahúzódnak a középpályára, vagy pedig középcsatárok. A futballt ma inkább a taktika és a fizikai harcok jellemzik, nincs helye többé a posztomnak.  

Amióta megérkezett, Heynckes már elmondta, hogy németül beszélne veled, hiszen nehéz úgy játszani, hogy nem beszéled a nyelvet. Hogy megy a német?

Tanulom (nevet)! Azt hiszem, már vagy tíz-tizenöt órám volt is. Minden nap tanulok új dolgokat. Viszont elég nehéz nyelv. De az is igaz, amit már korábban is mondtam: ha tudsz, akkor nem számít, hogy kínaiul vagy franciául. A többi meg már könnyű…

Anno Claudio Pizarro mondta, hogy szerinte a futball nyelvén kell beszélni.

Pontosan! Ez a nyelv mindenhol ugyanaz.

Mit csinálsz Münchenben napról napra? Turistaként járod a várost?

Igen. Miért ne? Ez az, amit itt tudok csinálni. Az emberek sokkal tisztelettudóbbak, nem annyira fanatikusok, mint más országokban. Amikor kimegyek a városba, amellett, hogy felismernek, hagynak sétálni magamban, tartják a távolságot. Kávézom és relaxálok… Fantasztikus hely! Szerelembe estem Münchennel.

Lehetséges, hogy egyszer kimész enni pár csapattársaddal, mint ahogyan Arturo Vidal is teszi?

Mindenképpen leszólítanak egy vagy két képre maximum. Ha igent mondtam egy képfelkérésre egy másik országban, akkor vagy 15-20 fotót készítettek velem. De itt nyugis. Kényelemben érzem magam.

Mindenki a Bundesliga légköréről beszél. A stadionok tele, a szurkolók pedig egyfolytában biztatják az övéiket. Van ennek hatása rád lent a pályán?

Hát, a nyomás mindig is ott lesz. De azt gondolom, ha a pályán vagy, akkor rögtön elengedsz. Összpontosítasz arra, hogy mit kell tenned, tehát nem sok mindent veszel észre abból, ami körülötted történik. Mindenesetre ez egy nagy bajnokság, élvezem a teli stadionok látványát, valamint a szurkolók partihangulatát.



Milyen volt a vasárnapod, azután, miután a győzelmeket követően kikaptatok.

Semmi sem változott. Pár évvel ezelőtt még szokásom volt fennakadni a vereségeken, de ahogy idősebb lettem, megtanultam megbékélni ezekkel a meccsekkel és a saját rossz teljesítményemmel. Tudom, hogy pár napon belül újra bizonyíthatok. Nem a fiúk hibája, ha nem úgy történnek a dolgok velem a pályán. 

Milyen tanácsod lenne a fiatal James Rodrigueznek?

Talán az, hogy az életben mindennek megvan a maga ideje. Amikor 16 éves vagy, elhiszed, hogy mindent tudsz. Én is így gondoltam. Nagy hiba volt. Felnősz és rájössz, hogy sok mindent kell még tanulnod. Most 26 vagyok, minden nap új dolgokat tapasztalok. Amikor 16 vagy, még megtanulhatsz bármit.

Végül, van e valami mondanivalód a boldog kolumbiai szurkolóknak, akik újra láthatják James legjobbját?

Hát, észrevettem, hogy elég sok szurkoló buzdítja a Bayernt, akik az én teljesítményem is figyelemmel követik. Ez nagyon boldoggá tesz. Mindig a legjobbamat akarom nyújtani. Csak megköszönni tudom nektek mindazt az embertelen támogatást, amit tőletek kapok!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top