Interjúk és nyilatkozatok

Boateng: Ancelotti sokkolt minket; Jupp több mint egy edző

A Bayern belsővédője a Süddeutsche Zeitungnak adott óriásnyilatkozatot. A Bayernnel kapcsolatos részleteket magyarosítottuk, Heynckest is dicsőitette.

Másfél nehéz év van Ön mögött. Minden egy izomszálszakadással kezdődött 2016 januárjában, majd a sikeres gyógyulás után a 2016-os EB elődöntőjében újabb izomszálszakadást szenvedett. 2016 decemberében komoly vállsérülése volt, később pedig a combjával és a közelítőizmával voltak problémái. Hogyan éli át az ember ezeket a fázisokat?

Semmiképp sem mély nyom nélkül. Ez egy zord időszak volt, különösen hogy évekig nem volt ilyenem, ezután hirtelen minden teljes gázzal történt. Főleg a vállsérülés időszaka volt nehéz. Három hónap után játszhattam újra, de ez már nem az a Boateng volt. Az volt az érzésem, hogy egy másik testben vagyok. Hiányzott az erőm, mert az izomzatom nem fejlődött úgy vissza. És ha játék közben fáradt a vállam, rossz mozdulatokat teszek és rossz erőkifejtést végzek, ez pedig az egész testemre hatással van. Ezután jött a comb és a közelítő-izom. Soha nem éreztem ilyen brutálisan, hogy minden összefügg egymással, ezt nem is tudod megelőzni. Ha a sérülést kiheverte az ember, minden azonnal megy tovább.

Mit szól azokhoz a pletykákhoz, hogy az FC Bayernnél lévő különböző sérülések azért történtek, mert Ancelotti irányítása alatt a csapat nem volt teljesen edzett állapotban?

Először is: Az ember soha nem tudja bizonyítani, hogy ez a két dolog összefügg egymással. De másképp edzettünk, mint ahogy korábban. És játékosként az ember érzi, hogy 100 százalékon van-e vagy sem.

És nem volt azon?

Azt kell hogy mondjam, inkább nem.

Carlo Ancelottinak soha nem tudott jó képet adni magáról, mert gyakran sérült volt. De ecsetelné, milyen volt, amikor a PSG elleni Bajnokok Ligája meccs előtt megtudta, hogy nem lesz ott a keretben? Ez volt ugye az a meccs, amely után menesztették őt.

Ez nagyon fura volt. Csapatmegbeszélésen voltunk és ötünknek másfél órával a meccs előtt mondta, hogy nem játszunk. Mindezt hirtelen és mindenféle magyarázat nélkül tette. Az érintett játékosok sokkolva voltak. (Boa a keretbe sem került be – a szerk.)

Jupp Heynckesszel visszatért az eredményesség és a jó hangulat az FC Bayernhez. Igaz, hogy Heynckes különösen fontos magának?

Igen, ez mindenképp kijelenthető. Ő számomra több, mint az az edző, akivel 2013-ban tripláztunk. A búcsúja után is mindig telefonos kapcsolatban álltunk, azon kevesek közé tartozik, aki jelzi, ha valami nem megy olyan jól. Az ő személyisége óriási tényezője a jelenlegi sikereinknek. Minden játékos fontosnak érzi magát, mindenki egy csónakban evez. Nekünk játékosoknak ez egy olyan érzést ad, amelyet vissza szeretnénk adni neki.

És futballszakmailag miben történt változás?

Egyszerű dolgokban. Például, hogy újra közösen védekezünk.

Vajon a kiegyensúlyozottság embere, Heynckes is hozzájárult ahhoz, hogy a valamelyest elhidegült Boateng / Bayern kapcsolat újra szorosabb lett?

Részemről mindenképp. Ismét nagyon jól érzem magam Münchenben.

Karl-Heinz Rummenigge egykori mondata irritációt okozott. Azt mondta, Ön túl sokat van a vörös szőnyegen és újra vissza kellene térnie a földre. Elfelejtette?

Az embernek nyilván valahol határt kell szabnia ennek, de természetesen továbbra is az a benyomásom, hogy ez akkoriban nem volt indokolt. Sérülésből tértem vissza és nem játszottam jól, de mások sem, ezek után természetesen feltettem magamnak a kérdést: Miért pont én lettem kiragadva?

Később megvitatta ezt a kérdést vele?

Elmondtam a véleményemet. Az, hogy akkoriban a középpontban álltam, sőt Angela Merkel is rólam beszélt, nem változtatott rajtam, ezzel mindenki tisztában van, aki ismer engem. Legfeljebb a sérüléseim változtattak meg akkor. Ez volt az oka annak, hogy nem játszottam olyan jól.

Nehéz dolog egy ilyen hosszú szünet után újra elismert vezérenyéniség lenni a klubnál?

Mondjuk úgy, érdekes dolog volt látni, kik állnak az ember mellett, ha jól megy, és kik azok akik nem.

Kiket ért ezalatt? A klub vezetősége, a csapattársak, az úgynevezett környezet, a szurkolók, a média? 

Természetesen nem említek neveket. De mindegyikből valaki.

És itt a DFB-nél? Milyen volt a visszatérése vezéregyéniségként?

Itt abszolút problémamentes volt, a Nationalelf részéről mindig teljes támogatást kaptam. Joachim Löw és Oliver Bierhoff mindig kapcsolatban maradtak velem. Így könnyű visszatérni a régi szerepembe.Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top