Bundesliga

Dortmund vs. Bayern – számokban

A statisztikák szerelmeseinek a Bundesliga.de gyűjtött ki érdekes adatokat.

Klassiker-napra ébredtünk és bár a napi forma mellett nüansznyi dolgok döntenek, nem mehetünk el a két csapat eddigi teljesítménye mellett sem. A számok és statisztikák szerelmeseinek a Bundesliga.de gyűjtött ki pár érdekes adatot, ezt közvetítjük most felétek magyar változatban is.

Futóteljesítmény: A BVB játékosai a szezon során összesen 114, míg a Bayernesek 112 kilométert futottak.

Fair play: A dortmundiaktól idén már két játékost állítottak ki, 111 szabálytalanságuk pedig 21-el több a müncheni faultoknál. Figyelmeztető lapok tekintetében a Bayern áll „jobban”, 9 ellenében 12-szer sárgultak be a bajorok.

Párharcok: A Borussia játékosai az idei szezon során 1973 párharcban vettek részt, a Bayernesek csak 1786-ban. Hatékonyságban valamivel jobbak a müncheniek, 54 százalékban nyerték meg a közvetlen párharcokat, a sárga-feketék pedig 52 százalékban jöttek ki győztesen belőlük.

Labdabirtoklás: Szinte itt is kiegyenlítettek a viszonyok, a BVB a meccsek 65, míg a müncheniek 64 százalékban birtokolták a játékszert.

Passzjáték: Itt nagy fölény mutatkozik meg a vendégek javára, 6441 passz 89 százaléka talált csapattársat. Peter Bosz játékosai csak 5762 alkalommal passzoltak, ezeknek csak a 65 százaléka ért sikeresen célba. Ebben persze benne vannak a Bayern biztonsági átadásai is, a számokból pedig az tűnik ki, a BVB kockázatosabb átadásokkal operál.

Hatékonyság: A tabella második helyén álló Dortmund átlagosan 6 míg a listavezető Bayern 8 kapuralövésből talál be egyszer. Igaz a bajorok többször is próbálkoznak, 194-szer lőttek eddig kapura 171 északi kapuralövés ellenében. Ami a védelmet illeti, nem sok különbség van a felek között: A sárga-feketék 85, a piros-fehérek 86 kapuralövést engedtek ellenfeleiknek. Ha konkrétumokról akarunk beszélni, akkor a hazaiak 27:11-es, a vendégek 24:7-es gólaránnyal rendelkeznek.

A komoly helyzetek kihasználása: Hihetetlen, de igaz, ebben a tekintetben mindkét csapat ugyanolyan mutatókkal rendelkezik: 26 komoly gólhelyzet 46 százalékát használták ki a felek.

Tapasztalat: Az idei szezon során bevetett BVB játékosok összátlagéletkora 25,8 év, a Bayern ennél csaknem két évvel idősebb, 27,6 éves játékosokat vonultatott fel a pályára. Bundesliga-tapasztalattal ennek ellenére a darazsak állnak jobban, 3527 meccset toltak le az ő játékosaik, míg a bajorok 3406-ot. Gólok tekintetében viszont a Bayernesek 555-ször találtak be, a dortmundiak csak 470-szer.Mi szól a Bayern mellett?

Jupp Heyckes visszatérése óta a Bayern még nem kapott gólt a Bundesligában. A klub ligatörténelmében egyedülálló, hogy egy újonnan kinevezett edző három clean sheettel nyitott, ráaádásul a bajorok ezeken a meccseken csak 15 kapuralövést engedtek az ellenfeleknek, a Freiburgnak, a Hamburgnak és a Lipcsének. Ami a jó óment illeti, a riválishoz való átigazolása óta Lewandowski hat meccsen alatt hat gólt lőtt a BVB-nek, amely négy találkozó alatt oszlott el – a Bayern mind a négyet meg is nyerte. A másik két mérkőzésen a müncheniek be sem találtak a darazsak kapujába (0:0, 0:1).

Ez szól a Dortmund mellett:

A Borussia a legutóbbi öt, Bayern elleni meccsén nem kapott ki amikor Jupp Heynckes volt az edző (két döntetlen, három vereség), két gólnál többet ezeken a meccseken nem kaptak, két alkalommal egyet sem. A Bundesliga.de feltételezi, hogy a legutóbbi két meccsen gólképtelen Pierre-Emerick Aubameyangnak a Bayern elleni meccs egy tökéletes időpont arra, hogy újra betaláljon. Ami a múltat illeti, érdekes, de nem túl meghatározó statisztikát hoztak fel a Dortmund előnyére: A Borussia legutóbb 30 éve kapott ki a Bundesliga 11. fordulójában, hazai meccseken azóta kilenc győzelem és öt döntetlen a mérlegük. Tavaly épp ugyanitt és épp ugyanekkor győzték le a sárgák 1-0-ra a Bayernt.

A meccset 18:30-as kezdettel az Eurosport2 közvetíti!

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top