Elemzés

Renato Sanches az Atlético ellenKönnyed győzelemmel zárta a csoportkört a Bayern. Az Atletico Madrid elleni mérkőzés volt az első, amit Renato Sanches végigjátszott a Bayern mezében.

A portugál Európa-bajnok jövő nyáron tölti be 20. életévét. Rutintalansága mellett hozzá kell szoknia a Bayernnél megkívánt ritmushoz, de korábbi csapataihoz képest jóval erősebb társak között kell majd érvényesülnie. S mindezt egy olyan poszton, ami a legritkább esetben látványos.

Azt már a legelején le kell szögezni, hogy jellegében ez egy barátságos mérkőzés volt, sem a Bayern nem törte össze magát, hogy gólokat szerezzen, de az Atletico sem kezdett el éppen tegnap este futballozni.

Ancelotti visszatért a 4-3-3-hoz. De ez már egy másfajta 4-3-3 volt, melyben a szélsők ismét a vonal mellől indultak, a szélen való támadást nem a szélsővédők szélmalomharca, hanem az együttműködési szándék jellemezte. Adott esetben valamelyik belső középpályás belépésével. Sanches az első félidőben a Robben-Rafinha páros biztosítékaként szerepelt: tőle indult a támadás, passz után előrelépett, hogy megjátszható maradjon, védekezésben pedig gyakran a Rafinha helyén találtuk, ezzel csökkentve a kontrák lehetőségét. Persze amint Rafinha visszaért, Sanches is egy sorral előrébb lépett.

Tactical Analysis: Bayern Munich 1-0 Atletico Madrid | Lewandowski ...

Tehát egyértelműen nem Alonso helyén kezdett Sanches, azt leginkább Vidal vette át, aki a védelem alapfelállásában – például egy kirúgásnál, lassabb labdakihozatalnál – harmadik belső védőként várta az Atlético ellentámadásait. Emellett ő volt az, aki centrálisan átfogta a védekezést, a támadást illetőleg az egyikből másikba való átállást. A harmadik belső középpályás, Thiago viszont szabadon játszhatott – amint azt Hummels is külön kiemelte a mérkőzést követő nyilatkozatában. Thiago sokat javult a párharcokban, kreativitását pedig a sérülések sem törték meg. Egyre biztosabb, hogy az Ancelotti rá fogja építeni középpályáját.

Sanches helyezkedésének is köszönhetően a főként baloldalon próbálkozó Atlético előtt lezártuk a teret, egyetlen alkalommal tudtak elmenni, igaz, akkor ziccerbe is kerültek. Viszont Sanches passzából keletkezett a mi legveszélyesebb akciónk is. Fiatal tehetségünk a 16. perctől átállt a baloldalra, s ott próbálta segíteni a támadásokat, egy labdaszerzést követően helyzetbe is hozta Costát, aki ziccerig ment a labdával. Sanches ezután visszaállt a jobboldalra.

Érdekes, hogy a magas védekezés nem tűnt el, Alaba támadásban gyakran előrelépett, míg Hummels is az ellenfél térfelén majd’ feléig elő-előlépett.

Sanches az első félidőben aktív volt, potenciális helyzeteket akadályozott meg, lényegi hozzájárulása azonban a baloldali helyzetben kimerült. Le kell azonban írni, hogy csapatunk az első félidőben mindössze kétszer tudta feltörni az ellenfél védelmét, mindkétszer a baloldalon. Sanches a 10. percben üresben indíthatta volna meg a kontrát, tere is lett volna hozzá, azonban a visszafutó támadó könnyedén lekapcsolta – figyelmetlen volt. Későbbiekben Lewát ugrathatta volna, elvétette.

5 Players Who Failed to Replicate Their Performances From Last ...

 

Változás a második félidőben

Míg az első félidőben többet volt játékban, a másodikban már eltűnik. Alig kerül párharcközeli helyzetbe, itt már hasonló, centrális poszton szerepel, mint Xabi Alonso szokott, de nyomban szembetűnő, hogy míg a spanyolon szinte minden támadás végigmegy, addig Sanches jóval ritkábban ér labdába, azok többsége is rövid passz a társaknak. Ezzel szemben a spanyoltól záporoznak a hosszú passzok, ívelések, átfordítások, többnyire tűpontosan, Sanches a legritkább esetben látunk hasonlóra hajlandóságot. Előfordult, hogy 5 percen keresztül egyáltalán nem ért labdába, míg a 73. és 82. perc között mindössze kétszer. Ez különösen egy belső középpályástól szokatlan a Bayernben. – Viszont az ő passzából indulhatott meg Robben, aki már ziccerben állt, amikor a védő – valóban nem túl keményen – visszahúzta őt.

Le kell szögezni, hogy ez valójában barátságos mérkőzés volt, az Atlético 10 percet leszámítva nem nagyon akarta a labdát, mi pedig lendület nélkül próbáltuk keresni a lyukat a spanyolok védelmén. A végén látványosabbá váltak a támadásaink, mikor a Matracosok már elkezdtek futballozni. Ami már szebben mutatott támadásban, kihozta védekezésben a problémákat. A madridiak közel sem fénysebességgel kontráztak, a “tétnélküliség” okán nyoma sem volt a tavaszi lendületességüknek, a védekező középpálya mégsem vette fel a ritmust, Sanches több alkalommal is csak loholt a támadás mögött.

A hosszabbításban már balszélsőként találta magát, leginkább a biztos visszapasszokkal járult hozzá az idő múlásához.

Látszik tehát, hogy Ancelotti többféle szerepkörben is próbálgatja őt, egy-egy megmozdulásával már gyűjti a szimpátiapontokat, de különösen a taktikai fegyelem tekintetében még sokat kell fejlődnie.

Carlo Ancelotti Rules Out Arturo Vidal Sale While Renato Sanches ...

Renato Sanches az Atlético ellen
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top