Bajnokok Ligája

Juve-Bayern: Kérdezz felelek az Azzurri szerkesztőivel

A közelgő BL párharc apropóján kért fel minket Magyarország legnagyobb olasz focival foglalkozó oldala, az azzurri.co.hu a kölcsönös kérdezz-felelekre. Íme az ő véleményük és itt a mi válaszaink.

416c8e98-d3f8-11e5-a4f7-f80f41fc63ce

Kép: Sport1.de

1. Mit vársz az előttünk álló párharctól?

Benedicto: Ez lesz a nyolcaddöntők legjobb párharca, ebben majdnem biztos vagyok. Két tavalyi elődöntős, két nagyon erős, nagyon jó, ráadásul bombaformában lévő csapat találkozik. A két gárda közös múltjában is nehéz unalmas meccsekre bukkanni, ezúttal sem fogunk unatkozni. Az esélyes továbbra is a Bayern, de a sorsolás pillanatához képest szerintem jóval kisebb már az előnyük, 60-40-et mondanék a javukra.

Bertorelli: A Juventus-tól, mint Itália – jelenlegi – fényes páncélú bajnokától azt várom, hogy kemény csatára kényszerítse a bajor vitézt. Komolyra fordítva a szót, a két csapat összecsapásától egy roppant izgalmas ki-ki párharcot várok, ahol mindkét félnek ugyanolyan esélye van a továbbjutásra.

fabmarci: Kínkeserves továbbjutást.

Ragnotti: Továbbjutást! A jelenlegi Juve készen áll arra, hogy kiejtse a Bayernt. Papíron ez most 50-50, de nagyon remélem, hogy a mérleg nyelve a zebrák felé billen majd.

scribacchino: A Bayern-Juvétól a nyolcaddöntők legkiegyenlítettebb és egyben legkiszámíthatatlanabb párharcát várom. Szerintem a mezőnyben a Juventus az egyetlen csapat – a Barca természetesen itt sem számít – amelynek reális esélye van arra, hogy megtalálja az ellenszert a német bajnok ellen. Két döntetlenre, és eggyel több olasz idegenbeli gólra számítok.

traversa: A Bayern talán egy, vagy akár két lépéssel a Juventus előtt áll, a közvetlen nemzetközi elit tagja, szóval örök optimista lévén egy 60-40-et alsó hangon mondanék a Bayernnek. Persze egy ilyen párharca azért a Juve oda tudja tenni magát, meg hát tavaly sem volt véletlen a döntő.

2. Mire gondoltál, amikor kiderült, hogy a Bayern lesz a Juventus ellenfele?

Benedicto: Nem gondoltam semmire, csak azonnal a falhoz vágtam mérgemben a legelső kezembe kerülő tárgyat. A sorsolás előtt úgy voltam vele, hogy csak a Bayernt és a Barcát kerüljük el, erre tessék. Aztán eszembe jutott, hogy tavaly jó ómen volt a német ellenfél a 16 között, ráadásul azóta sok minden történt. Az ősszel szenvedő Juve ma már majdnem olyan jó, mint tavaly ilyenkor volt, és bár a sérülések minket sem kíméltek, a Bayern e téren nagyobb bajban van – ráadásul a hírek szerint Cáceres kivételével végül mindenki bevethető lesz olasz oldalon.

Bertorelli: Vegyesek voltak az érzéseim, mikor kiderültek a párosítások. Egyrészt lehetett volna könnyebb is, másrészt bíztam – és bízom most is – abban, hogy a Juventus azon kevés csapat egyike, amely képes lehet túllépni a Bayernen.

fabmarci: Az sajnos nyomdafestéket nem tűrő lenne. Három csapatot lett volna jó mindenképp elkerülni: Barcelona, Bayern München, PSG. Sajnos ez nem jött be most.

Ragnotti: Arra gondoltam, hogy a Juve ellenállhatatlan formáját látva minden esély megvan arra, hogy búcsúztassa a bombaerős bajorokat a kieséses rendszer korai szakaszában. A legjobbkor jött Guardiola távozásának a híre, és bár ez nem jelenti azt, hogy biztosan verhető a Bayern, csak kiegyenlítődtek a két gárda közötti erőviszonyok. Meglátásom szerint ha az Öreg Hölgy elkerüli a Barcelonát a döntőig, akkor összejöhet az újabb döntőbe jutás idén is a BL-ben!

scribacchino: Arra gondoltam, hogy a Roma mellett a Bianconerinek is bitangnehéz feladat jutott, és arra, hogy ez nem feltétlenül igazságos a koefficiens-háborúban szenvedő olaszok számára. Meg persze arra, hogy a Barcát elkerülték a Zebrák, és hogy ezúttal már nem beszélhetünk „lehetetlen misszióról”.

traversa: Arra, hogy ennél csak jobb jöhetett volna. Bár Guardiola személye miatt most talán egy kicsit könnyebben sebezhetőbb lett a München, de alapvetően mivel baromi magabiztosan játszanak gyakorlatilag szünet nélkül augusztus óta, ezért nem túlzottan örültem nekik.

3. Kik lehetnek a párharc kulcsfigurái?

Benedicto: Ha Lewandowski és/vagy Müller jó napot fognak ki, szinte lehetetlen megállítani őket, Lewa szerintem a világ legjobb befejező csatára jelenleg. A Juvénál Dybala, Marchisio, valamint ha most is hozza a BL-topcsapatok ellen megszokott formáját, akkor Morata dönthet. A legfontosabb viszont Allegri taktikai zsenije, ami nélkül a Juve tavaly nem jutott volna döntőbe, ha pedig most sikerül lemeccselnie Guardiolát, azzal megkoronázhatja eddigi életművét.

Bertorelli: A Juve támadóin múlik sok minden. A Bayern egy komplett csapat, melyen szinte alig van fogás. A bajorok taktikájából adódóan kevés góllövési lehetőséget várok a Zebráktól, ezért elképesztően fontos, hogy Dybaláék minden lehetőséget megragadjanak arra, hogy Neuer minél többször a hálóból szedje ki a labdát.

fabmarci: A németek oldaláról Lewandowski és Müller, akiktől tartanék, de felesleges kiemelni bárkit is, jól működő gépezet a müncheni. Furcsa lesz látni Arturo Vidalt ellenünk játszani. Az olaszok részéről pedig kulcsfigura lehet Marchisio és Dybala, de itt is csak ismételni tudom magam, azon múlik, mint egységes csapat, tud-e játszani a Juve. A Napoli elleni mérkőzés sok kérdésre adhat majd választ.

Ragnotti: Lewandowski, Douglas Costa, Müller és Neuer kulcsfigurája lehet a meccsnek. Vidal? Biztos, hogy nagy energiákat mozgósít majd. A bianconeriben most több klasszis nyújt kimagaslót: Marchisio, Pogba és Dybala. A támadók is motiváltak, a Mandzukic-Morata kettős jó formában van, valamiért mégis azt érzem, hogy a kispadra kárhoztatott Zaza lehet a meglepetésember. Plusz az egész védelem, még Chiellini nélkül is. Buffon hozza majd amit meg szoktunk tőle – a torinói 4-1-es vereség után van mit törleszteni!

scribacchino: Ezen a szinten már nagy bajban van az ember, ha egyéneket kell kiemelni, hiszen mindkét oldalon minden poszton több kulcsfigurát is meg lehetne említeni. A mindig halálos Lewandowski párharca a visszatérő (és ezzel kérdéses formában lévő) Chiellinivel, vagy éppen Bonuccival nyilvánvalóan nagyon meghatározó lesz.

traversa: Szerintem a két védelem. Egyrészt a Bayernnél ez a 3-5-1-1 azért nemzetközi meccsen még annyira nem lett nehéz dolgok elé állítva, egy egyenes kieséses párharc teljesen más, mint a csoportkör – ráadásul ugye dőltek is ki rendesen hátulról náluk. Ugyanez a Juventusnál, és bár sokat számít persze Chiellini személye, de a lényeg, hogy aki játszani fog, az kvázi hiba nélkül hozzon le 180 percet.
4. Melyik a legemlékezetesebb Juve-Bayern meccs/párharc a számodra?

Benedicto: Nem tudok egyet választani, mert három ugrik be egyszerre, és ezek közül sajnos kettő is keserű. 2005-ben a 2-1-es Juve-győzelmet jelentő második Trezeguet gólnál iszonyúan boldog voltam. A 2009-es 1-4 viszont az egyik legrosszabb futballemlékem, 16 éves voltam, de úgy zokogtam a TV előtt az utolsó percekben, mint egy kisgyerek. A legfrissebb emlék természetesen a 3 évvel ezelőtti párharc – akkor a BL-be visszatérő Juve becsülettel helyt állt minden idők egyik legjobb Bayern-je ellen, és akkor ez volt számomra a legfontosabb.

Bertorelli: Mi más lenne, mint a Juve utolsó győzelme a Bayern ellen: http://www.dailymotion.com/video/xxvypg_2005-november-2-juventus-italy-2-bayern-munich-germany-1-champions-league_sport

fabmarci: Két meccs ugrik be hirtelenjében. Az egyik a fájdalmas torinói 1-4 (pedig Trezeguet vezetést szerzett még…), a másik egy jóval korábbra visszanyúló meccs: 2005-öt írunk, amikor szintén imádott franciánk gólörömét láthattuk, méghozzá kétszer is (2-1-es győzelem).

Ragnotti: Sajnos ez: https://www.youtube.com/watch?v=EuPKttQnQFg&feature=youtu.be

scribacchino: Szégyen és gyalázat, de lemaradtam a 2013-as oda-vissza ütközetről, ami nyilvánvalóan a közelmúlt legfontosabb Juve-Bayern összecsapása volt. Nem sok ponton változik majd a két csapat kezdője, a Barzagli-Bonucci-Chiellini tengelynek mindenképp hatásosabban kell működnie, mint 3 évvel ezelőtt.

traversa: Nem túl sok volt, de talán ez: https://www.youtube.com/watch?v=npp79hkFrnw

5. Mennyire ismered a jelenlegi Bayern Münchent? Mit gondolsz róluk?

Benedicto: Nem mondhatom, hogy rengeteg meccsüket láttam mostanában, de ha tehetem – főleg a BL-ben – az ő meccseiket is figyelemmel követem, ahogy még sok csapatét. Ezzel ugyan sokan nem értenek majd egyet, de én úgy gondolom: a Bayernnek csak jót tesz Guardiola távozása. A „nagyon spanyol, nagyon egyérintős, nagyon tiki-taka” felfogás messze nem fekszik annyira a csapatnak, mint a Heynckes-féle taktika – az ő Bayern-je viszont egy csoda volt, ezt muszáj volt elismernem. Az a csapat messze a Barcelona fölé nőtt, ami nem sok csapatnak sikerült az elmúlt 10 évben. Ancelotti viszont szerintem jó választás, Carletto Európa egyik legjobb edzője, és a taktikája, felfogása közelebb áll a német focihoz, mint Guardioláé.

Bertorelli: A német focit sohasem szerettem, valahogy mindig kívül maradt az érdeklődési körömön. Így tényleg csak azok az információk jutnak el hozzám a csapat háza tájáról, melyek nagy médiavisszhangot keltenek. Alapvetően pedig Guardiola miatt nem is nézném őket.

fabmarci: Eléggé képben vagyok, úgy vélem. Bár a sérülések most nem kerülték el őket, ettől függetlenül masszív a keret, bőven van minőségi beugró. A bajnokságot már behúzták ismételten; a középpályájuk bitang erős. Ahol egy Götze nem tud stabil kezdő lenni, ott bizony ütős egy keret van – bár lehet, hogy elfogult vagyok vele kapcsolatosan, nem tagadom…

Ragnotti: Bitang erős, már biztosan német bajnok csapat erős kerettel, olyan húzóemberekkel, akik eldönthetnek egy ilyen nagy volumenű párharcot. De azt senki ne gondolja, hogy minden ugyanolyan lesz a tavasszal, mint eddig. Guardiola biztosan távozik, és ez meghatározó lehet, főleg a fejekben. Erős fedezetsor, klasszis támadók, akik most a világ egyik legjobb védelmével találkoznak. A Bayern minőség, nagy vad, amit nehéz lesz elejteni.

scribacchino: Nekem valamiért Guardiola Münchenje közel sem tűnik olyan halhatatlannak, mint Heynckes csapata. Persze Guardiola azért itt sem mondott csődöt a tiki-takával, korunk Bayern Münchenje pedig így szerintem egyértelműen a világ második legerősebb csapata.

traversa: Az túlzás, hogy mint a tenyeremet, de láttam jó néhány Bundesliga meccsüket. Nem túlzottan szimpatikusak, főleg mióta a Guardiola-korszak tart, előtte azért az öreg Jupp-al nekem élvezhetőbb volt a Bayern, de ugye ízlések és pofonok.

6. Ki az a játékos az ellenféltől, akit a legszívesebben látnál a Juventusban?

Benedicto: Bár a válaszom egyértelműen Lewandowski, Philipp Lahm-ot bő 10 éve bármelyik nap tárt karokkal fogadnám, függetlenül attól, hogy kik voltak éppen a szélsővédőink, ő hatalmas kedvencem már régóta. Egy éve még Alabát is kapásból rávágtam volna, de azóta megszereztük Alex Sandrót. A fentieken kívül Müller és Götze között válogatnék még, ha megtehetném.

Bertorelli: Lewandowski.

fabmarci: Nem kezdek el sírni, de Vidal hiányzik nekem nagyon. Mellette Götzét bármikor megnézném zebramezbe bújva.

Ragnotti: Douglas Costa, Lewandowski, Lahm, Müller.

scribacchino: A Juventusnak most nem nagyon van szüksége nagy erősítésre, elég erős kerettel rendelkeznek így is. Tökéletes csapat azonban nem létezik, ahogy olyan sem, ahova ne férne el például Lewandowski vagy Neuer. Mondjuk ki akarna más kapust, ha van egy Buffon a gólvonalon? Mindenesetre Alaba talán az a játékos, aki a legjobban jönne a Zebráknak jelen pillanatban.

traversa: Lewandowski vagy Götze.

7. Mit gondolsz, meddig juthat a Bayern az idei BL-kiírásban, ha továbbjutnak ebből a párharcból?

Benedicto: A Juve képes lehet megállítani a Bayernt, de nincs sok egyéb csapat, amely képes lehet erre. Tiszta kereterősség alapján a döntőbe várnám a Bayernt, de a sorsoláson mindig nagyon sok múlik: ha hamarabb összefutnak a Barcával, egy abszolút egyenrangú párharcra kerül majd sor, ahol megjósolhatatlan, ki jut tovább. Egyébként azt súgja a szívem és az eszem is, hogy mivel címvédés idén sem lesz, az fogja megnyerni a BL-t, aki ebből a párharcból továbbjut.

Bertorelli: Ha a bajorok továbbjutnak, akkor szerintem a döntőig meg sem állnak.

fabmarci: Reméljük eddig, és nem tovább. Amennyiben a német gárda jutna tovább, akkor csak a Barcelona tudna megálljt parancsolni nekik jelenlegi erőviszonyokat tekintve. Talán a PSG tudná még meglepni őket.

Ragnotti: Ha innen továbbjut, akkor döntőig, hacsak addig nem találkozik a katalánokkal.

scribacchino: Guardiola valószínűleg BL-győzelemmel búcsúzna, és most úgy tűnik, csak a Barca lehet képes arra, hogy megállítsa a bajorokat. Nem tudnám megmondani egy esetleges Bayern-Barca döntő végkimenetelét, de az kijelenthető, hogy ennek a müncheni gárdának csak az ezüst lehet elfogadható vigaszdíj az idei BL-kiírásban, ha nem jön össze az arany.

traversa: Az elődöntő az szerintem minimum, de a Bayernnek nagyon kellene már egy döntő, szóval szerintem ott lesznek a San Siróban.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top