Bundesliga

Előzetes: FC Bayern – SV Darmstadt

A Bayern a 22. forduló előtt 8 ponttal vezeti a bajnokságot és a Darmstadt ellen főpróbázik a Juve elleni BL nyolcaddöntőre.

1067515_toptease_article_desktop_com

A Bayern edzője Csernai Pál, gólszerzői Klaus Augenthaler (2), Dieter Hoeneß és Karl-Heinz Rummenigge voltak a müncheni Olimpiai stadionban, amikor a Bayern legutóbb, 34 évvel ezelőtt hazai bajnokit játszott a Darmstadttal. A közös múlt nem nyúlik ennyire vissza, legutóbb decemberben mérkőztek meg a csapatok a Német kupa nyolcaddöntőjében az Allianz Arénában. A Bayern akkor ha nehezen is, de továbbjutott a másodosztályból feljutó csapat ellen és játszotta át magát azóta a Bochum együttesén is.

Pep Guardiola nem számít könnyű mérkőzésre és egyelőre nem kíván a keddi ellenfél Juventusra gondolni: „A kupában láthattuk milyen nehéz a Darmstadt ellen. Ez egy különleges csapat. Mélyen védekeznek, lassítják a játékot, sokat is szabálytalankodnak. Zavarják a játék ritmusát.” A játéklehetőségre esélyes Franck Ribérynek is hasonló meglátása van a meccs várható képéről: „Nagyon nehéz meccs lesz egy nagyon védekező csapat ellen.Legutóbbi nyilatkozatában Xabi Alonso is komoly hangnemben beszélt a soron lévő ellenfélről: „Nagyon mélyen és összetetten védekeznek, türelmesnek kell lennünk. Remélhetőleg könnyebb dolgunk lesz, mint a kupában.”




Kellemetlen játékstílusuk a bajnokság 14. helyére, négy ponttal a kiesőzóna előtti pozícióra elég. Figyelemre méltó azonban a darmstadtiak idegenbeli mérlege, amely a Bayern és a Dortmund után a legjobb az egész ligában, többek között a Bayer Leverkusen otthonában is diadalmaskodni tudtak. Összességében 10 meccsen 5 győzelmet arattak, 2 döntetlen mellett 3 alkalommal kaptak ki, ezen meccsek alatt pedig csak 12 gólt kaptak, ami a Bayern idegenben bekapott 7 gólja után a legjobb adat a mezőnyben. Ami a támadópotenciáljukat illeti, csak egy góllal lőttek többet, mint a kiemelkedő formában lévő Robert Lewandowski a bajnokságban. Megjegyezendő viszont, hogy a Darmstadt nagyon gólerős rögzített szituációkat követően.

Dirk Schuster, a Darmstadt edzője: Azt hiszem, hogy olyan csapatot kapunk a pályán, amely konkurenciaképes és a Bayern életét a lehető legjobban megakarja nehezíteni. A többi játékosnak ez egy lehetőség, amelynek során megmutathatják, hogy ők is Bundesliga-képesek és hogy eddig jogtalanul kevés játéklehetőséget adtunk nekik. A kupában küldtünk egy kisebb jelet, azt a teljesítményt akarjuk ismét előhívni.

Személyi helyzet:

A Darmstadt elleni mérkőzésen három játékos térhet vissza hosszabb kihagyást követően a pályára. Götze egy októberi válogatott mérkőzésen, Ribéry a decemberi Zagreb elleni BL csoportmeccsen, Tasci pedig november legvégén lépett utoljára éles mérkőzésen a játéktérre. Rajtuk kívül Benatia állapota is megfelelő, nem kizárt, hogy őt is nevezni fogja Guardiola a mérkőzésre. Akik biztosan kihagyják még a találkozót: Boateng, Martínez, Badstuber.

Az ellenfél öt alapembere szokatlan módon eltiltását tölti a legutóbbi fordulóban begyűjtött ötödik sárga lapjuk miatt: Heller, Niedermeyer, Gondorf, Sulu és Rausch sem lehet ott a pályán.

Közös múlt:

Összesen: 10 meccs, 8 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség | 36:11-es gólarány
A Bundesligában: 5 meccs, 4 győzelem, 1 döntetlen | 13:4-es gólarány
Hazai pályán a Bundesligában: 2 meccs, 1 győzelem, 1 döntetlen | 5:2-es gólarány

A szezont megelőzően utoljára a 81/82-es idényben találkoztak a felek, szeptember óta viszont ez lesz a Bayern és a Darmstadt harmadik összecsapása. Ősszel idegenben Vidal, Coman és Rode góljaival 3-0-ra, a decemberi hazai DFB-kupanyolcaddöntőben Xabi Alonso álomgóljával 1-0-ra győzte le frissen feljutó ellenfelét a Bayern.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Leverkusen elleni 0-0-át követően a Bayern 3-1-re győzött Augsburgban. Idén még nem volt olyan időszaka a klubnak, amelynek során egymás után két mérkőzésen is pontot veszített.
  • A Darmstadt a lehetséges 24-ből 17 pontot begyűjtöttek idegenben, csak a Bayern és a Dortmund szerzett ennél is többet.
  • A Darmstadt a legutóbbi 10 idegenbeli góljából 8-at rögzített szituáció után szerzett, közöttük ötöt a jelenleg eltiltott Aytac Sulu.
  • A Bayern München a legutóbbi 23 meccsét megnyerte az élvonalba feljutó csapatok ellen. Legutóbb 2010-ben a Kaiserslautern győzte le feljutóként 2-0-ra a münchenieket.
  • Lewandowski egyedül majdnem annyi gólt szerzett (21), mint a Darmstadt összesen (22). A lengyel támadó a második félidőben 17-et vállalt, a darmstadti játékosok összesen 8-at.
  • Lewandowski 21 forduló utáni 21 gólja a 72/73-mas szezon óta csúcsérték a Bundesliga történelmében.
  • A Darmstadt öt alapembere nem léphet pályára eltiltás miatt (Niemeyer, Gondorf, Heller, Rausch, Suli).
  • A müncheni születésű és egykori Bayern játékos Sandro Wagner a Darmstadban lejátszott 20 meccse alatt lőtt annyi gólt, mint amennyit az előtte lévő 85 Bundesliga mérkőzésén, hetet.

Előzetes kezdőcsapatok:

Neuer – Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat – Xabi Alonso – Robben, Müller, Thiago, Costa – Lewandowski

Mathenia – Garics, Rajkovic, Junior Diaz, Caldirola – Jungwirth, Vrancic – Sirigu, Rosenthal, Kampe – Wagner

Játékvezető: Michael Weiner

Közvetítés: Szombat 15:30 @ Eurosport2 élő

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top