Interjúk és nyilatkozatok

Alaba: Nem titok, hogy a jövőben a középpályán látom magamat

A Bayern kulcsjátékosa a müncheni Abendzeitung kérdéseire válaszolt.

Herr Alaba, a kollégája, Jerome Boateng súlyosan megsérült, több hónapra dőlt ki. Milyen nehezen érinti ez az FC Bayernt?
Természetesen ez egy sokk, nagyon nagy kár érte. Nem titok, hogy ő egy nagyon fontos ember mind a pályán, mint azon kívül.

Az elmúlt szezon döntő szakaszában ön csakugyan sérült volt. Különösen együtt érez vele?
Jól beletudom képzelni magam a helyzetébe, ez hihetetlenül szomorú Jerome számára. De tudom, hogy mentálisan nagyon erős és keményen fog dolgozni a minél hamarabbi visszatérésén.

Előszeretettel dicsérik a Bayern teljes keretét. Boateng ettől függetlenül egy olyan játékos, akit nem lehet pótolni?
Abban a helyzetben kell lennünk, hogy minden kieső hiányát kompenzáljuk. De Jerome-ot nem lehet pótolni, mert ő egy világklasszis játékos, akinek teljesen megvan a saját maga játékstílusa. Egy az egyben az ember nem tudja őt helyettesíteni. Ezért csapatként kell még inkább összetartanunk.

Pep Guardiola az őszi szezonban gyakran bevetette önt a védelem közepén. Számol azzal, hogy ez újra megtörténik?
Azt hiszem, hogy ebben a pozícióban Holger Badstuber, Javi Martínez vagy Mehdi Benatia személyében vannak további nagyon jó belsővédőink, akik hamarosan visszatérnek.
Akkor önnek nem tetszik a védelem centruma?
Úgy gondolom, bebizonyítottam, hogy tudok ott játszani. Nem feltétlenül a kedvenc pozícióm, balbekk poszton vagy a középpályán sokkal jobban érzem magam. De segíteni fogok a csapatnak, ha az edző oda állít fel.

Guardiola azt mondta, hogy ön a világ legjobb belsővédője lehetne. De nem akar inkább a világ legjobb középpályása lenni?
Bizonyosan de. Minden egyes játékos célja, hogy a legjobbak közé tartozzon. A jövőben a középpályán látom magam, ez nem titok. De éppenséggel tudok több pozícióban is játszani, ezt főleg balhátvédként mutattam meg.

Az FC Bayern olyan más játékosok mellett, mint Jerome Boateng, Thomas Müller és Manuel Neuer a jövő támasztékaként tekint önre. Tetszik önnek ez a vezérjátékos-szerepkör?
Ez jót tesz a fejlődésemnek. Pár éve már itt vagyok, természetesen felelősséget akarok vállalni a játéktéren. Lehet, hogy ez már sikerült, de tovább tudok és akarok is még fejlődni.

Példaképként tekint önre? A neve mindig felmerül, mert az utánpótlásból került a profik közé.
Igen, így látom magamat. 16 évesen érkeztem a Bayernhez, ez hosszú idő. München a második otthonommá vált, nagyon jól érzem itt magam.

Müller, Boateng és Martínez karácsony előtt 2021-ig hosszabbított. Ön mikor ír alá új szerződést?
A jelenlegi szerződésem még 2018-ig szól. Sokáig sérült voltam, ezért először a visszatérésemre koncentrálok és nem gondolkozom más dolgokon.

Elképzelhető lenne, ha örökre a Bayernben maradna?
Ennyire nem tekintek a távoli jövőbe, inkább olyan vagyok, aki rövidtávú célokat tűz ki.

Jelenleg sok játékos igazol Angliába, a Bundesligából is. Guardiola szintén ott folytatja pályafutását. Megérti a döntésüket?
Igen, megértem. Ez a bajnokság a világ egyik legjobbja. De ugyanez a Bundesligáról is elmondható.

Van valami Münchenben, ami hiányzik az ön boldogságához?
Nem. Mindenki, aki valaha a Bayernnél volt, tudja milyen jó ez a klub. Hogy az ember itt egy családban érzi magát. Minden játékos hálás, hogy a Bayernben játszhat. München egy nagyon nagyon jó út számomra. Már fiatalkoromban sem volt nehézségem itt, mert gyakran látom a családomat és a barátaimat. Bécstől csak egy ugrásnyi távolságra vagyok.

Hétvégén megtekintette a kitzbüheli lesiklást. Síelőként mik jelentik a saját kvalitásait?
A cél, hogy lejöjjek. Régóta nem síeltem, legutóbb sérült is voltam, ezért inkább hanyagoltam a dolgot.

Ausztriában ön régóta egy szupersztár. Zsinórbeli két sikere után idén Marcel Hirscher síelő előzte meg önt az év sportolója kategóriában. Szomorú emiatt?
Nem, Marcel megérdemelte, mindent besöpört, amit ebben a sportágban meglehet nyerni. Ezenkívül sérült is voltam. A kapcsolatunk nagyon jó, részletesen figyelem a sikereit. Mi osztrákok nagyon büszkék vagyunk, hogy egy ilyen síelővel rendelkezünk.

A kitzbüheli fotókon Andreas Gabalier slágerénekes is fellelhető volt ön mellett. Az ő zenéje tetszik az ízlésének?
Ismerek pár dalt tőle, vannak közöttük szép darabok is. Nem a kedvenc zeneirányzatom, de jól csinálja a dolgát.

Inkább a Hip Hop és az R&B az ön területe.
Így van. Drake, Chris Brown és Justin Bieber amit szívesen hallgatok.

Ismert, hogy a családjának fekszik a zenei irányzat. A nővére énekes, az édesapja DJ. Gondolt valaha egy zenei karrierre?
Személy szerint nagyon magabiztos vagyok, de a szüleim és a nővérem azt mondták, hogy inkább hanyagoljam (nevet). Mert ez tényleg nem megy. Azt hiszem, hogy a pályán jobban teljesítek.

Ki a legtehetségesebb énekes az FC Bayernnél? Franck Ribéry vagy talán egy utánpótlás játékos, aki az edzőtáborban az egész csapat előtt énekelt?
Azt hiszem, mindannyian jobbak vagyunk a pályán (nevet).

Úgy hallani, hogy Rafinha az öltözőben mindig brazil ütemeket szólaltat meg, néha ukulelén is játszik. Mennyire fontos a meccsek előtti zene az öltözőkben?
Egyetértünk, hogy az. Persze vannak különböző ízlésűek, én inkább a hip hopot és az R&B-t nyomom be, de megpróbáljuk megtalálni az arany középutat.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top