vélemény

Generációváltás Ancelotti-módra?!Mostanra hivatalos megerősítést nyert. Carlo Ancelotti érkezik nyáron, és váltja Pep Guardiolát. Nyilvánvalóan új korszak veszi kezdetét a labdarúgás Bayern München című fejezetében. 

Sokan vádolták Pepet munkába állása előtt és alatt, hogy a barcelonai sikerévek után egy “gyáva” lépést tett azáltal, hogy a Bayern München kispadjára ült le. Jupp Heynckes triplázós csapatát a szurkolói közvélemény szerint csak elrontani lehet(ett). Kész csapatot kapott, világklasszis játékosokat és magától értetődő sikereket.

Csakhogy megvan a lehetősége annak is, hogy Carlo Ancelotti is valami hasonlót kapjon a kezébe. És ez anélkül is nyugodtan állítható, hogy esetleg “csak” duplázik, s nem triplázik a csapat a szezon végén. De senki se higgye, hogy az új edző előtt egyszerű feladat áll. Ahogy Pepnek is – a laikus véleményekkel ellentétben – volt min csiszolnia. Itt elég csak két dolgot említeni, amit ittléte során elért: védekezésben az elmúlt évekkel ellentétben sokkal nagyobb szilárdságot tanusított a csapattal, mint bárki más előtte, valamint szélsők igazolásával és remek beépítésével megoldást talált a “Robbery” problémára is. És ezt senki nem veheti el tőle.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy amiként Pep a saját arcára formálta Jupp Heynckes sikercsapatát, úgy Ancelotti is az övére fogja a Guardiola-félét. De mindezek mellett számos újjítást kell majd bevezetnie, valamint potenciális problémákra kell megoldást találnia…

Pep taktikailag egy zseniális edző. Ezzel nincs mód vitába szállni. De talán túlzásba is viszi a dolgokat. A sok kísérletezés olykor a csapat játékának a kárára megy.

A Bayernnél viszont amire a legnagyobb szükség van: egy stabil rendszerre. A keretet ismerve, a jelenlegi csapattal éppúgy lehet szélsős, ívelgetős vagy gyors kontrás futballt játszatni. Ancelottival a Bayern csak akkor léphet előrébb, ha újra visszatérünk az “alapokhoz”. Bajor futballra van szükség. Az olasz múltját ismerve pedig szinte egészen bizonyos, hogy ezt fogja kapni.

4-3-3 vagy klasszikus 4-2-3-1-es formáció. E két felállással szinte biztos sikereket tudna elérni. Mindkettő a legjobban passzol hozzá. Erre fogja még rápakolni azt a Real Madridnál tökélyre fejlesztett gyilkos kontrajátékot, melyet a saját bőrünkön is volt alkalmunk megtapasztalni 2014 tavaszán.

A taktika mellett a középhátvéd poszt is fejtörést okozhat az új mesternek. Gyakorlatilag amit már ebben a szezonban is látunk, az a jövőben is érvényes lesz. Az megkérdőjelezhetetlen, hogy Jerome Boateng a világ egyik legjobb belsővédője, párját azonban nem képes megtalálni a Bayern. Holger Badstuber és Mehdi Benatia minden, csak nem fix és megbízható pontja a keretnek, elsősorban a sérülések miatt. Egy negyedik alternatívára nagy szükség lesz. És még mielőt bárki rávágná: NEM! Javi Martínez, ő középpályás!

De szükség lesz még egy pár jó igazolásra: Ribery (32), Robben (31), Rafinha (30), Lahm (32), Alonso (34)… Tudjuk, hogy Carlo egy hároméves szerződést írt alá, így vélhetően ő viszi majd végbe a generációváltást. A 30 éven felüli játékosokat ugyanis pótolni kell. Gondoljunk csak bele: amennyiben kitölti szerződését az edző, úgy Ribery 35, Robben 34, Rafinha 33, Lahm 35 éves lesz. Alonso valószínűleg egy szezont marad még. Ezek közé a játékosok közé tartozott volna Schweinsteiger is, ő azonban a nyári távozásával már megindított egy folyamatot.

Robbery, amennyiben egészségesek, bármikor képesek világklasszis módjára futballozni, de Douglas Costa és Kingsley Coman személyében nekik már meglehet a megfelelő alternatívájuk – a hátvédsorban azonban hamarosan Lahm és Rafinha pótlását is tervezni kell.

Egyszóval, azon túl, hogy a folyamatos győzelmi és megfelelési kényszer miatt nem óvodai feladat a Bayern München kispadján ülni, Carlo Ancelottinak a nyártól bőven lesz dolga a csapattal. Tovább nehezíti majd az olasz helyzetét, hogy hivatalba lépése éppen egy nyári EB idején történik. Köztudott, hogy egy-egy nyári futballesemény rendre féken tartja a Bayernt a szezon elején…

Mindenesetre szinte egyértelmű, hogy habár nem német, de Carlo Ancelotti az, aki Guardiola után kell nekünk…

Generációváltás Ancelotti-módra?!
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top