vélemény

Valamit azért mégiscsak jól csinálnak Münchenben

Carlo Ancelotti személyében ismét egy sikeres és elismert szakember ülhet majd le a Bayern München kispadjára. A megszerzésével egy fontos visszajelzést is kaptunk.

Topkategóriás edzők, topkategóriás játékosok – ez a Bayern München ebben az évtizedben. Szakmailag, pénzügyileg illetve presztízsben is hatalmas fejlődésen ment keresztül a bajor csapat az elmúlt években. Melyhez megannyi siker is párosult – a nap végén végülis ez a legfontosabb. Az előző évtizedbeli stagnálást követően a Bayern München jelenleg a világ szűk elitjének tagja, s látunk garanciát arra is, hogy ez így marad.

Carlo Ancelotti szerződtetése hasonlóan nagy szakmai bravúr, mint volt Pep Guardioláé. Nemcsak amiatt, mert az edző távozása okán felmerült helyzetben sikerült előhúzni a kalapból egy méltó utódot, hanem azért, mert olyan utódot szerzett meg a csapat, akit gyakorlatilag mindenki szívesen szerződtetett volna /Florentino Perez, a Real Madrid elnöke talán vitatkozna ezzel a kijelentéssel./ Ancelotti mehetett volna bárhova, minket választott.

Ismét megerősítést kaptunk afelől, hogy a Bayern képes a pályán kívül is felvenni a versenyt a többi élcsapattal. Képes pénzügyileg olyan feltételeket ajánlani, ami versenyképes. A sajtóban megjelent információk szerint Ancelotti fizetése évi 15 millió Euró lehet. Minden versenyhátrány (TV-s pénzek; pénzes mecénás hiánya) ellenére a Bayern a világ egyik leggazdagabb klubjává lépett elő. Likviditási gondok nélkül képes üzletelni. Edzőváltás esetén már nem az a szempont, hogy a jelöltek közül kit engedhet meg magának a klub. Hiszen gyakorlatilag bárkit.

És ismét megvilágosodott, mekkora presztízse van a klubnak a futballéletben. Amikor Guardiola, majd amikor most Ancelotti rábólintott a Bayern ajánlatára, nemcsak a dollárjel villoghatott a szemeikben. A Bayern (és így a Bundesliga, a német futball) a jelen állapotában VONZÓ a legnagyobbak számára is. Minden, ami kell az edzői kényelmes munkavégzéséhez, azt a klub le tudja tenni neki az asztalra.

A fejlődési ív tekintetében az edző/játékosok személye és a csapat sikerei egymást generálják. Ha jó edződ és jó játékosaid vannak, akkor a csapat is jó lesz; de fordítva is működik: ha jó a csapatod, akkor képes leszel jó edzőket és játékosokat megszerezni. Márpedig zsinórban negyedik alkalommal szerződtet a klub kiemelt kategóriás edzőt, aki már ismeri, milyen érzés megnyerni a Bajnokok Ligáját. Igen, Louis van Gaal időszaka a maga tökéletlen voltában nélkülözhetetlen volt a sikerekben, hiszen ott került a csapat a megfelelő vágányra. És igen, jóllehet, hogy Jupp Heynckes presztízse az évek alatt megkopott, de a tudása cseppet sem. Ez legkésőbb a BL-győzelemmel világossá kellett, hogy váljon mindenki számára, azon szurkolótársak számára is, akik még 2013 márciusában is lekicsinylően nyilatkoztak róla.

Valamit azért mégiscsak jól csinálnak a müncheni klubvezetésben. 2012 nyarán, amikor Uli Hoeneß és társai elkezdték megdolgozni Guardiolát, a világ egyértelműen legkeresettebb edzőjét nézték ki maguknak. És sikerrel jártak. Három évre rá most Carlo Ancelotti az egyik legkeresettebb edző a világon. És láss csodát, megint sikerrel jártak!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top