Bundesliga

Győzött, őszi bajnok a Bayern

Sorozatbeli 14. hazai tétmeccsét is megnyerte a klub, ezúttal az Ingolstadt volt az áldozat.

A Bayern München egy fordulóval a félszezon vége előtt biztosan őszi bajnokként vonulhat téli szünetre, ugyanis Lewandowski és Lahm góljaival 2-0-ra megverték az Ingolstadt együttesét. Ez a sorozatbeli 5. alkalom, amikor az idény felénél a Bayern vezeti a tabellát. A sokáig fásultan játszó müncheniek csak a második félidő második felében biztosították be a bátran és lelkesen játszó bajor kiscsapat elleni három pontot. A Bayern ezzel 16 forduló után 43 ponttal, egyel kevesebbnél jár mint a tavalyi szezon ezen szakaszában.

A Dinamo Zagreb elleni 2-0-ra megnyert mérkőzéshez képest hat pozícióban változott a  Bayern kezdőcsapata: Ulreich, Alonso, Rode, Ribéry, Benatia és Green helyett Neuer, Boateng, Badstuber, Vidal, Müller és Coman kapott lehetőséget. Bernat, Alaba, Benatia, Robben, Ribéry, Costa, Götze hiányában miatt Pep csak négy cserét, Ulreichet, Thiagot, Kirchhoffot és Rodét nevezte a meccsre. Thiago sérülése után négy héttel ismét pályára léphetett.

Nem könnyítette meg a Bayern dolgát a Bundesliga újoncnak számító Ingolstadt csapata, mi több, Pep Guardiola a meccs után egyenesen a szezon legjobb ellenfeleként nevezte meg Ralph Hasenhüttl együttesét. A bajor kiscsapat lelkes letámadással próbálta meg visszatartani a bajorok kibontakozását, az első félidőben több párharcot nyertek meg és lövést eresztettek meg mint rekordbajnok ellenfelük, Neuernek többször is bravúrt kellett bemutatnia. Az első komolyabb Bayern helyzetre a 25. percig kellett várni, ekkor Lewandowski a kapuson már túljutott kísérletét a gólvonalról vágta ki a vendég védő. Az első játékrész utolsó 5 percében Neuer négyszer is megmentette csapatát a góltól.

A második félidőre feljavult a Bayern, több párharcot nyertek meg és a kapuralövések arányában is megfordították a mérkőzést. Lahm és Lewandowski először kihagyták lehetőségeiket, percekkel később viszont egy taktikai váltás után mindketten betaláltak. A lengyel kezdte meg a gólgyártást, Boateng indítását pöccintette el a kifutó kapus mellett és éles szögből szerezte meg idei 15. bajnoki találatát. 1-0! Tíz perccel később Coman indításával Müller tört be a 16-osra és passzolt a jobbszélsőt játszó Lahm elé, aki jól helyezve lőtt a védők mellett a kapuba, beállítva ezzel a mérkőzés végeredményét. 2-0!

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagy gratuláció a csapatomnak, de Ralph Hasenhüttlnek és az Ingolstadtnak is ezért a bátor játékért. A legjobb csapat ellen játszottunk, aki ellen ebben a szezonban találkoztunk. Sokáig problámánk volt a játékfelépítéssel, ez később jobb lett, Thiagonak is köszönhetően. Végül a mi kvalitásaink érvényesültek.

Philipp Lahm: Nagy gratuláció az Ingolstadtnak, nagyon lelkesen játszottak. A kezdettől nagy nyomást fejtettek ki ránk. Nem erőből fociztunk, ilyenkor ez úgy néz ki, mint most az első féldőben. Ebből tanulhatunk. Mindig energiával és nagy készséggel kell a meccsbe indulnunk. Akkor minden ellenfelet probléma elé állítunk. Van pár sérültünk és nem tudtunk úgy rotálni, ahogy akartunk. De ez nem lehet kifogás.

Ralph Hasenhüttl, az Ingolstadt edzője: Nagyon érdekes meccs volt a közönség számára. Az első gólig mindent megfelelően csináltunk, amit elterveztünk, jól végrehajtottuk. Nagyon bátran játszottunk és mindig támadtunk. Sikerült az ellenfelet probléma elé állítani. Klassz teljesítmény volt ez a csapatomtól. Azt hiszem, hogy ma egy kis tiszteletet harcoltunk ki.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern sorozatbeli 5. alkalommal, összességében pedig 21-edszerre lett őszi bajnok. Az eddigi 20 esetben 17-szer a bajnokságot is megnyerték a müncheniek.
  • A Bayern az előző szezonra is visszamenőleg a sorozatbeli 14. hazai tétmeccsét is megnyerte. Ezen meccseken 51 bajor gól született.
  • A Bayern a legutóbbi 23 feljutó elleni mérkőzését megnyerte, legutóbb 2010-ben a Kaiserslautern tudta a másodosztályból érkezve legyőzni a bajorokat.
  • Az első félidőben 6:4 volt a kapura lövések aránya az Ingolstadtnak, a második félidőben viszont 10:3-mas aránnyal a Bayern lőtt többet.
  • A Bayern játékosai az első félidőben a passzok 27 százalékát elvétették, a második játékrészre ez az adat 13 százalékra csökkent.
  • Manuel Neuer 62-szer ért labdához és 4-szer kellett bravúrt bemutatnia. Mindkét adat szezonrekord a kapus számára.
  • Robert Lewandowski a 106. gólját szerezte a Bundesligában, ezzel beérte Ailtont és Chapuisatot. A Bundesliga legeredményesebb idegenlégiósai közül csak Elber és Pizarro értékesített több találatot (133 ill. 177 gól).
  • Joshua Kimmich 9-szer lépett pályára a Bundesligában, mindegyiket megnyerte csapatával. Vele a pályán a Bayern még nem kapott gólt.
  • Thomas Müller a 328. tétmeccsén lépett pályára a Bayernben.
  • Robert Lewandowski a 15. bajnokiján a 15. gólját szerezte.
  • Lewandowski a 73. Bayernes tétmeccsén a 48. gólját szerezte, ezzel behozta Klinsmannt és Mandzukicot is. Előbbinek 84, a horvátnak 88 meccsre volt szüksége ennyi gól megszerzésére.
  • Philipp Lahm 2014 október 18.-a után az első gólját szerezte. Akkor a Bréma ellen duplázott.
  • Thomas Müller a 16. bajnokiján a 16. gólban működött közre (13 gól, 3 gólpassz).
  • A Bayernnek ez volt a 10. meccse, amelyen nem kapott gólt. Erre ennél többször csak egy csapat, a francia Angers volt képes, 11 alkalommal.

FC BAYERN – FC INGOLSTADT 2:0 (0:0)

FC Bayern Neuer – Lahm, Boateng (70. Alonso), Badstuber, Rafinha – Müller (79. Rode), Vidal (51. Thiago), Martínez – Kimmich, Lewandowski, Coman
Cserék Ulreich, Kirchhoff
FC Ingolstadt Özcan – Levels, Matip, Brégerie, Bauer – Groß, Roger, Cohen (53. Wannenwetsch) – Lex (68. Christiansen), Hinterseer (78. Multhaup), Leckie
Játékvezető Michael Weiner (Ottenstein)
Nézőszám 75.000 (teltház)
Gólok 1:0 Lewandowski (65.), 2:0 Lahm (75.)
Sárga lapok Boateng, Martínez / Levels

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top