Bajnokok Ligája

Klubrekorddal jutott tovább a Bayern

Lewandowski két góljával a bajorok magabiztos győzelmet arattak a Dinamo Zagreb otthonában.

Történelme legjobb csoportkörét produkálva jutott be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe a 100. idegenbeli BL meccsén pályára lépő Bayern. A Dinamo Zagreb elleni első félidő gól nélküli döntetlennel zárult, fordulás után Lewandowski két villanással döntötte el a találkozót. Müller a meccs végén büntetőt hibázott, így 2-0 maradt a végeredmény. A 6 csoportmeccsen szerzett 15 pont és 19:2-es gólarány BL rekord a klub életében.

A Bayern biztos csoportelsőként utazott el Horvátországba, így Pep Guardiolának lehetősége volt az egészséges rotációra. Ulreich, Ribéry, Rode, Kimmich és meglepetésre Julian Green is a kezdőcsapatban kapott lehetőséget – a Bayern színeiben tétmérkőzésen először. A BL meccsen debütáló kapus előtt a Rafinha, Benatia, Martínez, Lahm négyes kezdett, egy sorral feljebb Alonso, Kimmich és Rode helyezkedett el a pályán. A támadóharmadban Green, Lewandowski és Ribéry kapott kezdőtagságot. A marokkói Benatiát a félidőben combsérülés miatt Boateng váltotta, de a teljes meccset teljesíteni még nem képes Ribéry helyett Müller is érkezett. Később Green – Vidal cserét ejtett meg a vezetőedző.





Mérkőzés:

Szinte a meccs kezdetétől egymásnak estek a csapatok, rövid időn belül mindkét oldalon veszélyes helyzetek alakultak ki. Ulreich szolgálataira már a 7. percben szükség volt, jól védte a kapura tartó lövést. Két perccel később Ribéry tüzelt 20 méterről, a kapus szögletre mentett. A félidő felénél szintén kapusbravúrt láthattunk, Ulreich védte Soudani próbálkozását. Rafinha távoli lövéssel, Alonso szabadrúgásal, Rode szintén lövéssel, Lewandowski fejjel veszélyeztetett, de a meccs első gólja továbbra sem született meg.

A második félidőben a játék képe nem sokat változott, a Bayern óriási fölényben birtokolta a játékszert, továbbra is sok helyzetet alakítottak ki: Kimmich bevetődve, a csereként beállt Müller, valamint Rafinha és Rode is lövésből próbálkozott, de továbbra sem érintett hálót a labda. Ulreich ebben a játékrészben is bemutatott egy bravúrt, hat perccel később pedig már a Bayern góljának örülhetett. Müller beadását Lewandowski csukafejes mozdulattal értékesítette. 1-0! Alig három perccel később újra beköszönt az idei 7. BL gólját szerző lengyel támadó, a kapus fölött átpöccintve növelte két gólosra a Bayern előnyét. A későbbiekben Müller többször is gólt lőhetett volna, de Lahm is adódott lehetőség – csakúgy mint Pivaric előtt, aki 11 méterről a Bayern kapufáját találta el. A 88. percben Vidal buktatásáért ítélt büntetőt a svéd bíró, Müller azonban szintén kapufát lőtt. Maradt a 2-0-ás végeredmény.

A Bayern lehetséges nyolcaddöntőbeli ellenfeleiről itt olvashattok.

„Majd legközelebb bro”

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagy gratuláció a csapatnak ezért az őrületes csoportkörért. A második félidő jobb volt, mint az első, most az utolsó három meccsre fókuszálunk. Sven Ulreich ma nagyon nagyon jól játszott.

Philipp Lahm: Csoportelsők vagyunk és ezzel egy nagy célunkat értük el. Eddig egy nagyon nagyon jó Bajnokok Ligája szezont játszottunk.

Robert Lewandowski: Türelmesnek kellett maradnunk. Fontos volt, hogy vezetést szerezzünk itt. Nagyon elégedettek vagyunk. Nem volt egyszerű meccs. A lényeg, hogy győztünk.

Sven Ulreich: Szép, hogy győztünk és hogy kapusként nem kaptam gólt. Volt 2-3 jó védésem, megmutathattam mit tudok.

Érdekességek, statisztikák:

  • 6 meccs, 5 győzelem, 1 vereség, 15 pont, 19:3-mas gólarány. A Bayern soha nem teljesítette ilyen jól a BL csoportkört.
  • Sven Ulreich pályafutása során először lépett pályára a Bajnokok Ligájában.
  • Kahn, Neuer, Butt, Wessels, Rensing, Scheuer, Kraft, Gospodarek után Ulreich a 9. kapus, aki a BL-ben pályára lépett a Bayern színeiben.
  • Robert Lewandowski a 46. BL meccsén lépett pályára, ezzel behozta az eddigi csúcsztartó Jerzy Dudeket.
  • Lewandowski 36 gólból vállalt szerepet a 2012/2013-mas szezon óta. Csak Ronaldonak (59) és Messinek (37) sikerült ez többször.
  • A csoportkör végén Lewandowski 7 góllal a góllövőlista második helyén áll. Őt a 11 gólos Ronaldo előzi meg., igaz a portugál csaknem 90 perccel többet tartózkodott a játéktéren. Az 5 gólos Müller sokakkal egyetemben a 4. helyen áll.
  • Öt játékos osztozkodik a BL csoportkör gólpasszkirályi címéért, mindannyian 4 asszisztot osztottak ki. Köztük van a Bayern 19 éves játékosa, Kingsley Coman is.
  • Pep Guardiola a 80. BL meccsén az 50. győzelmét szerezte, ezzel a 66 százalékos győzelmi rátával ő az abszolút rekordtartó. Van Gaalnak 82 meccsre, Beniteznek 91 meccsre volt ehhez szüksége.
  • Guardiola a 132. tétmeccsén a 100. győzelmét aratta a Bayernben. A Barcelonában ez 139 meccs után sikerült neki.
  • Philipp Lahm a 300. tétmeccsét nyerte meg a Bayern játékosaként.
  • Lahm beállította Nesta 99 meccsből álló rekordját, amelyen csapata nem kapott ellentalálatot. Hamarosan egyedüli rekordtartó lesz.
  • Eduardónak, a hazaiak kapusának 10 lövést kellett védenie a Bayern ellen. Ebben a BL szezonban egyik kapus sem lett így megdolgoztatva.
  • Franck Ribéry csaknem 9 hónap után lépett újra pályára a Bajnokok Ligájában.
  • A csoportkörben a Bayern passzolt a legtöbbet és a legpontosabban, valamint a legtöbbet is birtokolta a labdát. A 4520 átadás 92%-a, azaz 4140 passz sikeresen célba ért. A 67 %-os labdabirtoklás szintén kiemelkedő, csak a Barcelona tudta tartani a lépést 65 százalékkal.

A csoport végeredménye

Dinamo Zagreb – FC Bayern 0:2 (0:0)

Dinamo Zagreb Eduardo – Ivo Pinto, Sigali, Taravel, Pivaric – Rog (81. Pavicic), Goncalo, Antolic – Coric (61. Pjaca) – Soudani, Fernandes (74. Machado)
FC Bayern Ulreich – Martinez, Benatia (46. Boateng), Rafinha – Alonso – Lahm, Kimmich, Rode – Green (62. Vidal), Lewandowski, Ribéry (46. Müller)
Cserék Starke, Kirchhoff, Coman, Benko
Játékvezető Martin Strömbergsson (Svéd)
Nézőszám 19.681
Gólok 0:1 Lewandowski (61.), 0:2 Lewandowski (64.)
Sárga lapok Goncalo, Pivaric, Eduardo / –
Említésre való esemény Müller büntetőt hibázott (88.)

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top