Bajnokok Ligája

Bebiztosította csoportgyőzelmét a Bayern

Az Olympiakos elleni 4-0-ás siker góljait négy különböző játékos szerezte. A bajorok majd’ 40 percig emberhátrányban játszottak.

A 100. hazai BL meccsén pályára lépő Bayern sima, 4-0-ás győzelmet aratott az Olympiakos vendéglátójaként, ezzel egy fordulóval a csoportkör vége előtt biztosan elsőként jut a legjobb 16 közé. Húsz perc után már 3-0-ra is vezettek a hazaiak, Douglas Costa gólját Lewandowski és Müller találata követte. A magabiztos vezetés után a Bayern visszavett és a 70. percig nem lőtt gólt. Végül Coman állította be a végeredményt a Badstuber kiállítása miatt emberelőnyben játszó görögök ellen.  Gólok itt.

A Schalke eleni 3-1-es idegenbeli győzelemhez képest négy változtatást eszközölt Guardiola a kezdőben: Rafinha, Boateng, Coman és Badstuber kaptak lehetőséget, legutóbbi játékos április óta először szerepelt a startformációban. A rotáció áldozatai ezúttal Benatia, Martínez és Alonso voltak, de a kisebb sérülést elszenvedő Alaba sem lépett pályára. Az első félidőben Robbent kisebb izomprobléma miatt Kimmich váltotta, míg a második játékrészben Costa helyett Javi Martínez és Lewandowski helyett Benatia jött be csereként. A Bayern egy 4-1-4-1-es alapfelállásban kezdtett: Neuer előtt a Lahm, Boateng, Badstuber, Rafinha védelem húzódott, előttük Vidal szerepelt a középpálya védekező részlegén. A középpálya és a támadósor gyakorlatilag 5 támadóból állt: Robben, Müller, Costa, Coman és Lewandowski feleltek a támadásokért.




Mérkőzés:

A forduló előtt egyaránt 9 pontos német és a görög bajnok között a mérkőzés elejétől osztálykülönbség állt fenn. Míg a hazaiak védekezve próbáltak meg kontratámadásokat felépíteni, addig a hazaiak rohamozták Roberto kapuját – nem is eredménytelenül: Az idei leggyorsabb Bayern gólnak köszönhetően a hazaiak Douglas Costa révén már a 8. percben megszerezték a vezetést: Boateng távoli próbálkozását a görögök kapusa rossz helyre ütötte, a brazil a kipattanót behelyezte az ellenfél kapujába. 1-0! Újabb nyolc perc elteltével a Bayern szállította a második találatot: Coman a szélről befelé mozogva tett lövési kísérletével Lewandowskit találta el, aki a labdát birtokba véve hidegvérűen lőtte meg az idei BL szezonja 5. gólját. 2-0! A harmadik találatra csak újabb négy percet kellett várni: Lahm beadását Coman kapásból vállalta el, lecsúszó labdája Arjen Robben jóvoltából az üres kapu előtt várakozó Müller elé került. 3-0! A gyors és magabiztos vezetés után a Bayern kissé visszavett, de a 24. és a 28. percben Lewandowski és Müller is adódott újabb gólszerzési lehetőség, valamint később Coman is próbálkozott. A félidő előtt Milivojevic egy közeli szabadrúgással veszélyeztetett, de a lövés mellé ment.

A sima vezetés tekintetében a Bayern visszavett a tempóból, de a játék irányítását nem veszítette el. Még akkor sem, amikor az utolsó emberként szabálytalankodó Holger Badstubert az 52. percben azonnali piros lappal büntette a játékvezető. Hat perccel a kiállítás után Douglas Costa veszélyes szabadrúgása az oldalhálóba csapódott, egy perccel később, az 59. percben pedig egy lefülelt labdával iramodott meg villámgyorsan. Costa egy az egyben vitte a kapusra a labdát, de elkönnyelműsködte a helyzetet, Roberto fölött próbálta meg átemelni a játékszert. Tíz perccel később újabb góllal nőtt a Bayern előny, a 19 éves Coman szerezte meg pályafutása első BL találatát: Rafinha beadását Müller fejelte középre, a francia tehetség pedig Robertót megelőzve fejjel továbbította a labdát a hálóba. A 85. percben Kimmich idegeskedett el egy nagy helyzetet, a 90. percben pedig Müller lőtt a kapufára. Maradt a 4-0-ás végeredmény, ez volt a Bayern sorozatbeli 9. hazai BL győzelme, amely klubrekord beállításnak számít.

A csoport másik meccsén az Arsenal 3-0-ra győzte le a horvát Dinamót, így az utolsó fordulóban dől el a másik továbbjutó kiléte. Ha az Olympiakos hazai pályán legalább egy pontot szerez az Arsenal ellen, továbbjut a legjobb 16 közé.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagyon elégedett vagyok a továbbjutásunk miatt. Nagy gratuláció minden játékosnak. Elsők vagyunk, a csoportgyőzelmet akartuk. Ezt sikerült elérni. Hazai pályán ismét sok gólt szereztünk. Nagyon elégedett vagyok. Labdával nem voltunk tökéletesek, anélkül jó volt. A játékosoknak nagyszerű mentalitásuk van.

Philipp Lahm: Elégedettek lehetünk. Mindig fontos, hogy az ember első legyen. A nyolcaddöntőben előny a visszavágót hazai pályán játszani. Így le lehet zárni az évet. Kétségtelenül van még egy meccsünk, de jó ha már előre letisztáztuk a dolgot. Ha egy emberrel kevesebben vagyunk, egyszerűbb, ha előre tekintünk. Hátul is megvannak az embereink, akik megtudják oldani a játékszituációkat.

Jerome Boateng: Jó csapatteljesítmény volt a mérkőzés kezdetétől. Sok helyzetet dolgoztunk ki, főleg az első félidőben. A csoportgyőzelemvolt a csapat első célja. Ezt meccsről meccsre követtük. Bebizonyítottuk, hogy jogosan állunk a tabella élén.

Thomas Müller: Tovább kell dolgoznunk. Csapatként jó fejlődést kell keresztülvinnünk. Ez az elvárás, a szurkolók számára is. De még egy kemény út áll előttünk. Megakarjuk nyerni a kupát. Ez természetesen nem választás kérdése. Vannak csapatok, akiknek szintén ez a céljuk. A negyed- vagy elődöntő lesz a feszes. De jó ösvényen járunk.

Marco Silva, az Olympiakos edzője: Az eredmény igazságos. A Bayern egy nagyon erős ellenfél, ez Európa legjobb csapata. Erre a vereségre számítottunk, de láttam pár dolgot, amely nem tetszett. A gólokat nem úgy akartuk kapni, ahogyan megtörténtek. Most a következő, Arsenal elleni meccsre gondolunk. Legalább egy pontra van szükségünk a továbbjutáshoz.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayernnek 18. alkalommal sikerült továbbjutnia a BL csoportkörből. Erre csak a Real volt többször képes, 20-szor.
  • A Bayern 120. alkalommal szerezte a játéknap első gólját. Csak a Realnak (134) és a Barcelonának sikerült többször (127).
  • Thomas Müller a Bajnokok Ligája történelmének legfiatalabb játékosa, aki elérte az 50. győzelmet. Olyan játékosokat előzött meg a TOP5-ben, mint Raúl, Messi, Casillas és C. Ronaldo.
  • A Bayern a legutóbbi 7 hazai meccsén mindig szerzett legalább 4 gólt.
  • A Bayern sorozatbeli 9. hazai mérkőzését is megnyerte a BL-ben, ezzel beállították az új klubrekordot.
  • Robert Lewandowski az idei szezon 24 eddigi klub és válogatott mérkőzésén a 26. gólját szerezte.
  • Lewandowski és Müller is 5-5 gólt lőtt az idei BL szezonban, több játékossal holtversenyben állnak a góllövőlista élén.
  • Müller a legutóbbi 7 hazai BL meccsén 7 gólt szerzett.
  • Müller a legutóbbi 4 tétmeccsén betalált.
  • Badstuber április 21 óta először lépett pályára kezdőként. 53 perc után kiállították.
  • Arjen Robben 258 napot követően lépett pályára újra kezdőként a BL-ben. A 33. percben kisebb izomsérülés miatt le is kellett cserélni.
  • Coman első BL gólját lőtte a Bayern színeiben, emellett három gólpasszal is rendelkezik az idei szezonban.
  • Öt játéknap után csak a Real Madrid (13/14) és a Manchester United (98/99′) lőtt több gólt, mint idén a Bayern (17). A két csapat a végső győzelmet is megszerezte.
  • Kisebb sérülése miatt David Alaba először szalasztott el Bayern tétmeccset az idei szezonban.

FC BAYERN – OLYMPIAKOS PIRÄUS 4:0 (3:0)

FC Bayern Neuer – Lahm, Boateng, Badstuber, Rafinha – Vidal – Robben (33. Kimmich), Müller, Douglas Costa (72. Martinez), Coman – Lewandowski (56. Benatia)
Cserék Ulreich, Kirchhoff, Alonso, Rode,
Olympiakos Roberto – Elabdellaoui (78. Salino), da Costa, Siovas, Masuaku – Kasami (67. Fortounis), Cambiasso, Milivojevic – Pardo (67. Hernani), Ideye, Seba
Játékvezető Jonas Eriksson (Svédország)
Nézők 70.000 (teltház)
Gólok 1:0 Costa (8.), 2:0 Lewandowski (16.), 3:0 Müller (20.), 4:0 Coman (69.)
Sárga lapok Boateng / Milivojevic
Piros lap Badstuber (53./buktatás)

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top