Bajnokok Ligája

Előzetes: FC Bayern – Olympiakos

A három pont mellett a Bayern csoportgyőzelme a tét.

A Bayern München a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában a csoportgyőzelmét biztosíthatja be, amennyiben hazai pályán legyőzi a görög bajnok Olympiakos csapatát. Nem lesz egyszerű dolga az egyaránt kilenc pontos, rosszabb gólkülönbsége és az egymás elleni eredmény miatt második helyen álló vendégeknek, ugyanis a bajorok vára idén még bevehetetlen. Az eddigi kilenc, Allianz Arénában megrendezett tétmeccs mindegyikét megnyerte Pep Guardiola csapata: többek között a Wolfsburg, a Dortmund és az Arsenal is egy 5-1-es, vereséggel távozott, összességében pedig 38:4-es gólaránnyal simázták le meccseiket a németek. Bár a Bayern célja egyértelműen a győzelem – és ezáltal a csoportelsőség megszerzése -, egy esetleges döntetlennel kézenfogva mennének tovább a pályára lépő csapatok, kiejtve ezzel az Arsenal és a Dinamo Zagreb együttesét.

„Ez a meccs számunkra egy döntő. A csoportgyőzelemért harcolunk.” – fejezte ki szándékait Pep Guardiola a hétfői sajtótájékoztatón, kiemelve azt is, miért nem lesz egyszerű dolguk az idei 10 bajnokijából 10-et megnyerő Olympiakos ellen: „Nagyon jól védekeznek, kevés területet hagynak, jól kontráznak. Gyorsak a szélsőik, először kivásásra fognak játszani.” Az ellenfél maximális tisztelete mellett az elvárás egyértelmű: „Jó támadójátékot és sok helyzetet akarok látni magunktól.” Hasonló véleményen van Manuel Neuer és a visszatérése előtt álló Holger Badstuber is: „Tudjuk, hogy idegenben erősek, az első meccsen sokáig tartott a vezetés megszerzése. Az elvárásunk a győzelem és a csoportelsőség.” – nyilatkozta a kapus, aki a rotációról is beszélt: „Nem fogunk alábbhagyni, a magabiztosság nagy. Mindenki megakarja mutatni, hogy a kezdőbe tartozik.” Badstuber április után léphet újra pályára a BL-ben: „Készen állok, azt hiszem képes vagyok 90 percen keresztül játszani. Végül az edző dönti el, játszat-e vagy sem.”

Az Olympiakos hétvégi mérkőzése a Panathinaikos szurkolókkal és a hatóságokkal való durva összecsapás miatt elmaradt, így a görögök főpróba nélkül érkeztek meg Münchenbe. A Bayern hétvégi meccsét megelőzően szintén voltak komoly sérüléseket követelő összetűzések, de itt nem csak a pályán kívül, de a játéktéren is a Schalke-verés történt, a bajorok 3-1-re diadalmaskodtak a Veltins Arénában. Mint emlékezhetünk, az Olympiakos-Bayern 0-3-ra végződő meccs előtt a görög rendőrök brutálisan megvertek jó néhány Bayern szurkolót, így nem kizárt, hogy ezúttal is újabb balhéra kerül sor. Az ilyesfajta események megelőzése érdekében 1000 rendőr ügyel majd a rendre az Allianz Arénában és annak közvetlen körzetében.

Marco Silva, az Olympiakos edzője: Ugyanazon érzésekkel érkeztünk meg ide, mint Londonba. De a Bayern erősebb csapat, mint az Arsenal – talán a legerősebb a világon. A Bayern mindig a csoport favoritja volt, de senki nem gondolta, hogy négy meccs után másodikak leszünk. A végsőkig küzdeni fogunk és megpróbálunk valamit elérni itt Münchenben.

Hiányzók:

A Bayern színeiben Bernat, Thiago, Götze és Ribéry biztosan nem léphetnek pályára, míg Alaba játéka a Schalke elleni kisebb sérülése miatt kérdéses – szereplését valószínűleg nem fogja megkockáztatni Pep Guardiola. A túloldalon Dominguez és Manatis sérült, Botía pályára lépése pedig szintén kérdőjeles.

Közös múlt:

A német és a görög csapat negyedik tétmérkőzésén néz egymással szembe, az eddigi párharcok során mindig a Bayern diadalmaskodott. A BEK 80/81-es sorozatában egy 4-2-es idegenbeli győzelmet egy 3-0-ás bajor siker követett. Az idei BL csoportkör első fordulójának pireuszi mérkőzésén szintén 3-0-ra győztek a müncheniek.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a 100. hazai BL mérkőzésén lép majd pályára.
  • A Bayern az európai kupaküzdelmek során nyolcszor találkozott görög ellenféllel, egyszer sem kapott ki (6 győzelem, 2 döntetlen, 23:3-mas gólarány).
  • Az Olympiakos eddig 14-szer meccselt német csapat ellen, a mérleg negatív: 9 vereség mellett csak 5-ször diadalmaskodtak, 22 találat mellett 29-szer rezdült a hálójuk.
  • A Bayern a legutóbbi 18 BL csoportmeccséből 17 alkalommal győztesen hagyta el a pályát. Egyedül a Manchester City tudott győzni 2013 decemberében, akkor a hazaiak már kvalifikálták magukat a legjobb 16 közé.
  • A Bayern a legutóbbi 8 hazai BL meccsét megnyerte, egy keddi győzelemmel új klubrekordot sikerülhet beállítani. A 2011 szeptembere és 2012 decembere közötti 9 meccses győzelmi széria az eddigi csúcsteljesítmény az Allianz Arénában.
  • Az Olympiakos tavaly mindhárom idegenbeli meccsét elveszítette a csoportkörben. Idén az Arsenal és a Dinamo Zagreb otthonába is győzedelmeskedni tudtak.
  • A Bayern a legutóbbi 6 hazai tétmeccsén mindig szerzett legalább négy gólt (Wolfsburg 5-1, Zagreb 5-0, Dortmund 5-1, Köln 4-0, Arsenal 5-1, Stuttgart 4-0).
  • Holger Badstuber az áprilisi, Porto elleni BL-negyeddöntő visszavágó után léphet újra pályára a királykategóriában.
  • Az Olympiakos az eddigi 10 bajnokijából 10 győzelmet aratott, 28 szerzett találat mellett csak 4 gólt kaptak.
  • A görögök a legutóbbi 23 meccsükből csak egyszer kaptak ki: a Bayern ellen.
  • A Bayern az idei 9 hazai tétmeccsének mindegyikét – 38:4-es gólaránnyal – megnyerte.

A csoport állása.

Előzetes kezdőcsapatok a Bild szerint:

Neuer – Rafinha, Martínez, Boateng, Lahm – Alonso – Coman, Costa, Vidal, Müller – Lewandowski

Roberto – Salino, Siovas, Da Costa, Elabdellaoui – Kasami, Milivojevic – Pardo, Fourtunis, Hernani – Ideye

Játékvezető:

A találkozót a svéd Jonas Eriksson irányítja majd. A közelmúltban ő fújta a Roma otthonában 7-1-re megnyert meccsünket, a MU elleni 3-1-es hazai győzelmünket, valamint a Chelsea elleni szintén győztes Európai Szuperkupa döntőt is.

Közvetítés: Kedd, 20:00 @ Sport1 élő

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top