Bundesliga

Előzetes: Schalke 04 – FC Bayern

A Bundesliga 13. fordulójában mérkőznek a felek.

Sok víz lefolyt a Dunán a Bayern legutóbbi tétmérkőzése óta: Két héttel a Stuttgart elleni 4-0-ás hazai diadal után most a Schalke otthonába látogat a 36 lehetséges pontból 34-et begyűjtő bajor csapat az újabb három egység elhódításáért. A válogatott időszak közben a legfőbb témát egyértelműen a párizsi terrortámadás-sorozat és az azt követő egyéb veszélyállapotok szolgáltatták, amely miatt eleinte kételyek voltak afelől, hogy megrendezik-e a fordulót. A szövetség végül határozottan úgy döntött, hogy fokozott rendőri jelenlét mellett, menetrend szerint folytatják a bajnokság első felének véghajráját. Sajtótájékoztatón elmondott véleménye alapján Pep Guardiola is egyetért ezen döntéssel: „Ez nem egyszerű nekem, és senki másnak sem. Emberek vagyunk. Ha ilyesmi történik, azt nehéz elfogadni, elemezni és értelmezni. De tovább kell élnünk az életünket. Száz százalékig a foglalkozásunkra fogunk koncentrálni.”

A Bayern aktuális ellenfele a szünet előtt nem volt jó formában, ugyanis a legutóbb hat mérkőzésből egyet sem nyert meg, Pep Guardiola szerint ez teszi majd őket veszélyessé. Az Ingolstadt elleni bajnokin és a Sparta Praha elleni EL oda-visszavágón döntetlent, míg a Mönchengladbach elleni bajnokin és kupameccsen, valamint a Dortmund ellen vereséget szenvedtek. A bajnokságban a Bayern-Dortmund-Wolfsburg-Hertha négyes mögött jelenleg az ötödik helyen állnak, a 12 eddigi meccsből 6-ot nyertek és 4-et buktak el. Természetesen a 16:16-os gólarány sem tekintélyes mutató. Hazai pályán az eddigi 6 meccsből 3 győzelem, 2 döntetlen és egy vereség a mérleg, legutóbb az Ingolstadt csent pontot, pár héttel ezelőtt pedig a Köln győzött 3-0-ra a Veltins Arénában.  A Schalke legeredményesebb játékosai a Nationalelfben bemutatkozó 19 éves Leroy Sané illetve Klaas-Jan Huntelaar 4-4 góllal.

Pep Guardiola csapata Breitenreiter együttesével ellentétben kiváló formában volt a szünet előtt, két meccstől eltekintve a statisztika idén még makulátlan: Az Arsenal elleni 2-0-ás idegenbeli vereséget később egy hazai 5-1-el bosszulta meg a csapat, míg a másik pontvesztést a londoni meccs előtt hajtotta végre a csapat Frankfurtban, ahol egy gólnélküli döntetlennel tört meg a Bayern csaknem Európa-rekordot jelentő győzelmi sorozata. A felfogás természetesen továbbra is a régi: „Egyvalami világos: Azért utazunk oda, hogy megnyerjük a három pontot. Úgy akarunk játszani, ahogyan legutóbb felléptünk. Akkor normális esetben csak egy győztes lehet.” – mondta Philipp Lahm.  A Bayern az eddigi 12 meccsből 11-et 37:4-es összgólaránnyal nyert meg.

Hiányzók:

A válogatott időszak alatt egy játékosunk megsérült, egy pedig felépült korábbi sérüléséből: Thiago az angolok elleni barátságos meccsen dőlt ki, 2015-ben valószínűleg már nem lép pályára. Sebastian Rode viszont 6 hét kihagyás után már napok óta a csapattal edz és a mérkőzés helyszínére is elutazott. A korábbi sérüléshullámai miatt nagyon keveset játszó Jan Kirchhoffnak ebben a naptári évben a Bayern II-ben kell újabb játéktapasztalatot gyűjtenie. Pep szerint Ribéry 1-2 hét múlva már a csapattal edzhet, míg Bernatnak és Götzének pár hétre még szüksége van a megfelelő egészségi állapotuk eléréséhez.

A hazaiaknál Uchida, Nastasic és Höger sérülés, Johannes Geis pedig eltiltás miatt nem szerepelhet.

Közös múlt:

Összesen: 103 meccs, 53 győzelem, 30 döntetlen, 20 vereség | 210:117-es gólarány
A Bundesligában: 90 meccs, 45 győzelem, 27 döntetlen, 18 vereség | 187:100-as gólarány
Gelsenkirchenben a bajnokságban: 45 meccs, 14 győzelem, 19 döntetlen, 12 vereség | 70:62-es gólarány

A korábbi évek magabiztos sikerei ellenére a Bayern a tavalyi idényben nem volt képes legyőzni a Schalke csapatát, idegenben és hazai pályán is 1:1-es döntetlen született. A veretlenségi széria viszont 2010 decembere óta, azaz lassan öt éve tart már, akkor a királykékek 2-0-ra győzték le otthon a Münchent. Azóta 9 mérkőzés telt el Schalke győzelem nélkül.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Schalke a legutóbbi 6 tétmeccse óta nyeretlen – a Bundesligában a Bayern és a Leverkusen lesz a következő ellenfelük.
  • A Bayern minden idők legjobb Bundesliga mérlegével rendelkezik (11 győzelem, 1 döntetlen).
  • A Bayern sorozatbeli 300. bajnokiján lesz teltházas a stadion. Legutóbb 2007 januárjában, a Bochum elleni hazai meccsen maradt pár szabad hely a lelátón.
  • A Bayern hazai pályán átlagosan négy gólt szerzett, míg az idenbeli találkozókon 1,8-at (5 meccs, 9 gól).
  • Robert Lewandowski öt évvel ezelőtt, a Schalke ellen szerezte pályafutása 105 Bundesliga gólja közül az elsőt. Azóta egyetlen játékos sem talál be olyan rendszerességgel, mint a lengyel, aki a következő góljával a harmadik helyre zárkózik fel a legeredményesebb idegenlégiósok örökranglistáján.
  • Thomas Müller az eddigi 209 meccséből 150-et megnyert – ilyen gyorsan még egy játékos sem érte el ezt az adatot.
  • Max Meyer a 75. Bundesliga meccsére készül – csak egy játékos érte el hamarabb ezt az adatot, a Schalke korábbi, a Wolfsburg jelenlegi játékosa, Julian Draxler.
  • Andre Breitenreiter, a gelsenkircheniek vezetőedzője játékosként a Bayern ellen ünnepelte a Bundesliga debütálását, rögtön sikerült is betalálnia.
  • Neuer és Rafinha csapattársak voltak a Schalke csapatában, mielőtt a Bayernhez igazoltak volna. Kirchhoff 1,5 évig kölcsönben szerepelt, míg Hojbjerg jelenleg is kölcsönben játszik a királykékeknél.
  • Neuer az eddigi hat győzelmével és két döntetlenjével még veretlen egykori csapata, nevelőegyesülete ellen.
  • Rafinha 100%-os a Schalke ellen: 5 meccsből 5-ször győzött a Bayern játékosaként.
  • Robert Lewandowski és Thomas Müller 12 játéknap után 25 gólt szereztek a bajnokságban – ezzel beállították Peter Meyer és Herbert Laumen 48 évvel ezelőtti rekordját, amelyet a Mönchengladbach csapatában értek el. A 76/77-es idényben Gerd Müller és Rummenigge 24 gólt szereztek.

Előzetes kezdőcsapatok:

Fährmann – Riether, Höwedes, Matip, Aogo – Goretzka, Kolasinac – Sané, Meyer – di Santo, Huntelaar

Neuer – Lahm, Martinez, Boateng, Alaba – Alonso, Vidal – Robben, Müller, Douglas Costa – Lewandowski

Játékvezető: Tobias Stieler

Közvetítés: Szombat 18:30 @ Eurosport2 élő

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top