Egyéb

Terrordráma Párizsban

A Franciaország – Németország barátságos mérkőzés ideje alatt szabadult el a pokol a francia fővárosban.

November 13.-án, pénteken Párizsban került megrendezésre a Franciaország – Németország barátságos találkozó. Ez az este mindenképp bevonul a világtörténelembe… ennek sajnos nem a mérkőzés, hanem a helyszínnek helyt adó Stade de France stadion közvetlen közelében végrehajtott terroristacselekmények az okai. A meccs ideje alatt a belváros hat különböző pontján – köztük a stadion mellett és egy koncerten – követtek el fegyveres és robbantásos merényletet a terroristák, az áldozatok száma meghaladja a 150 főt. Aggodalomra adhat okot, hogy rövid időn belül Európában és Franciaországban sem ez volt az egyetlen, több emberéletet követelő támadás. A 2016-os Európa bajnokságot is a franciák rendezik, félő, hogy a rajongók tízezrei mellett a futballszurkolók kedvencei, azaz a kontinens legjobb labdarúgói és hivatalos személyek is komoly veszélynek lesznek kitéve. Az eset természetesen az egész világot, így a sporttársadalmat is megrengette. A német válogatott az estét a stadionban töltötte, majd másnap reggel egy különjárattal érkezett meg biztonságosan Németországba, Frankfurtba.

Az egyik robbanás a mérkőzés közben is hallható volt.

https://www.youtube.com/watch?v=vQjcAT_P1Mo

Dr. Reunald Rauball: Németország külügyminisztere, Frank-Walter Steinmeier mellettem ült. A beérkező hírek percről percre tragikusabbak voltak. Gyorsan világossá vált, hogy egy ilyen napon a sport egyértelműen a háttérbe szorul. Remélem, hogy a megfelelő következtetések levonásra és befolyásolásra kerülnek, különös tekintettel arra a nagy eseményre, amely jövő nyáron Franciaországban kerül megrendezésre.

Joachim Löw: Mindannyian megrendültek és sokkoltak voltunk. Számomra a sport, a meccs és a bekapott gólok teljesen a háttérbe szorultak. Erről nincs mit mondani. A robbanásnál természetesen eszembe jutott a bombariadó. Amikor hallottam, el tudtam képzelni, mi is ez. Ma délben már elkerültünk a veszélyzónából.

Oliver Bierhoff: Az öltözőben nagy bizonytalanság, nagy félelem és egy nyomasztó hangulat uralkodott. Észrevehető volt, a játékosok mennyire sokkolva voltak. Azonnal a telefonjukhoz nyúltak, hogy informálódjanak vagy hazatelefonáljanak.

Mats Hummels: Vissza Németországba. Hihetetlen mi történt tegnap. Ez a világ most már el van baszva. Részvétem azoknak, akik elvesztették szerettüket.

Ilkay Gündogan: Biztonságban megérkeztük. Egy sokkoló éjszaka után részvétem minden embernek, akiket a támadás érintett.

Andre Schürrle: Micsoda szörnyű éjszaka. Részvétem a családoknak, akik elvesztették szeretteiket.

Mario Götze: Hihetetlen!!! – micsoda tragédia. Mire képes az emberiség az ártatlan emberekkel. Szomorú, leírhatatlan. Minden más lényegtelen. Imádkozom az áldozatokért és családjaikért.

Toni Kroos: Milyen egy beteg világ ez?

Paul Pogba: Ez nem egy Párizs, hanem egy újabb támadás az emberiség ellen. Emberek egyes régiókból és országokból, akik gyűlölik a nyugat szavát. Azért akarnak ide jönni, hogy másokat megöljenek. Ezeket a terroristákat le fogjuk győzni. A franciák és az egész világ erejének nőnie kell. Kelj fel és mondj nemez ezekre a terroristákra és a területekre.

David Alaba: Szavakkal leírhatatlan ez a horribilis tragédia. Még mindig sokkolva vagyok.

Holger Badstuber: Még mindig szótlan vagyok a szörnyű párizsi tragédia és a brutális erőszak miatt, amely számtalan áldozatot követelt.

Javi Martínez: Nem hiszem el mire képesek az emberek. Imámat adom az áldozatok családjainak, ez egy igazán szomorú nap. RIP.

A felsoroltakon kívül csapatunk és a futballvilág szinte minden tagja legalább egy PrayForParis, azaz Imádkozzunk Párizsért felirattal egybekötött képpel emlékezett meg az áldozatokról.


A mérkőzés egyébként 2-0-ás francia győzelemmel zárult, Neuer, Müller és Boateng, valamint a túloldalon Kingsley Coman is pályára lépett. A francia játékos szülővárosában debütálhatott első felnőtt válogatott mérkőzésén.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top