Bajnokok Ligája

Erődemonstráció az Arsenal ellen

A 0-2-es vereségre egy csattanós választ adott az 5-1-es győzelmet arató Bayern.

FCB_ARS_16_IMA_041115.variant846x476

A Bayern München nagyon erős játékot képviselve megszerezte csoportbeli harmadik győzelmét és tartja vezető pozícióját a szintén 9 pontos, a Dinamo Zagrebet 2-1-re megverő Olympiakos előt. Pep Guardiola csapata sorozatbeli 8. hazai BL meccsén is győzni tudott, a 9 meccses győzelmi klubrekordot a görög elleni következő müncheni meccsen állíthatják be. A gólszerzést Lewandowski kezdte meg, majd az első félidőben Müller és Alaba is betalált. A második játékrészben Robben a beállását követő 36. másodpercben köszönt be, az Arsenal pedig Giroud jóvoltából szépíteni tudott. Müller az utolsó percben megszerezte az újabb gólját, kialakítva ezzel az 5-1-es végeredményt és az Arsenal történelmének legsúlyosabb európai kupavereségét. A közelmúltban a Wolfsburg és a Dortmund is ilyen eredménnyel vonulhatott le az Allianz Aréna gyepéről. A találkozó góljai jó minőségben ITT.




A két héttel ezelőtti londoni odavágóhoz képest csak egy változtatással küldte pályára játékosait Pep Guardiola, Vidal helyett az azóta felépült Coman kapott lehetőséget és játszott is kiválóan. Ugyanez a kezdő ejtette ki a német kupából a Wolfsburg együttesét: Neuer előtt Lahm, Boateng, Martínez és Alaba helyezkedett el, Xabi Alonso szűrte az ellenfél támadásait Egy sorral feljebb a villámgyors Coman, Thiago, Müller, Costa négyes rohamozta a kaput és támogatta egymást, valamint az elől lévő Lewandowskit. A későbbiekben Robben, Benatia és Vidal is játéklehetőséget kapott, az áprilisi sérülése óta először kerettag Badstuber pedig csak külső szemlélőként figyelhette a mérkőzést.

Mérkőzés:

Másodpercekkel a kezdő sípszót követően Giroud révén az Arsenal rögtön egy kapuralövéssel próbálkozott, de ez nem jelentett Neuer kapujára veszélyt. Ezt követően a Bayern fokozatosan vette át a mérkőzés feletti teljes irányítást. A hetedik percben Alaba próbálkozott először egy távoli lövéssel, Cech fogta a labdát. A Bayern fölénye már a 10. percben gólban mutatkozott meg: Thiago egy lágy beadással találta meg az üresen, nem lesen álló Lewandowskit, aki nagyon okosan csúsztatott az ellenfél kapujába! 1-0! Erre szinte azonnal válaszoltak is az ágyúsok: egy beadást Özil juttatott szabálytalanul, kézzel a hálóba. A játékvezető joggal nem adta meg az egyenlítő gólt. A 15. percben Coman veszélyeztetett, egy perccel később Lewandowski tette próbára Cech kapust. A meccs 29. percében két gólosra növelte előnyét a klub: Egy beadást Coman kapásból vállalt el, a rosszul eltalált lövés a kapu előtt helyezkedő Müller elé került, aki bepofozta a labdát. 2-0! Két perccel később Costa lőtt a bal kapufa mellé, a 41. percben pedig Müller kísérletezett, Cech védett. Egy perccel később ugyanez volt a forgatókönyv, egy beadás után Müller léc alá tartó fejesét Cech óriási reflexmozdulattal hárította. A Bayern nem érte be ennyivel, Alaba az első félidő utolsó percében egy továbbgyötört labdát vállalt el 20-25 méterről és talált a kapu balfelső sarkába. 3-0! Csúcsfoci a Bayern részéről!

A második félidőben három gólos hátrányban álltak az angolok, ilyesmi korábban még soha nem fordult meg szigetországi csapattal. Fordulás után a Bayern érthető módon kissé visszavett, de így is dominálta a labdát már rövid időre megtartani képes Arsenal játékosait. Nyolc perccel a félidőt követően Robben váltotta a 19 éves Comant, majd első labdaérintéséből, fél perccel beállása után gólt is szerzett a holland: Costa egy az egyben hagyta ott a védőt, majd passzolt a lendületből érkező Alabának. Az osztrák beadására Robben kiválóan előzte meg a védőket majd tüzelt Cech kapujába. 4-0! Pár perccel ezután Manuel Neuernek kellett bravúrosan védenie, Cazorla közeli próbálkozását hárította, majd a kipattanót is a birtokába vette. A mérkőzés 69. percében megszerezte szépítő gólját az angol klub: Cazorla belöbbölt labdáját Giroud szép mozdulattal ollózta Neuer kapujába. 4-1! A 71. percben Alonso lőtt veszélytelenül, két perccel később pedig Robben próbálkozott. 7 perccel a rendes játékidő vége előtt ismét a holland előtt adódott lehetőség: Thiago kiugratásával egyedül lódult meg, de a Cech mellett eltolt labdáját egy védő becsúszása miatt már nem tudta kapura juttatni. A 89. percben Müller tette fel a Bayern teljesítményére a pontot: Costa villámgyors megindulását követően a német elé passzolt, aki a 16-oson kívülről vette be a rövid sarkot. 5-1! Teljesen megérdemelt Bayern győzelem született az angol bajnokság második helyezettjével szemben.

Mérkőzést követő reakciók:

Pep Guardiola: Nagy gratuláció a csapatnak, legfőképp az első félidőért. Az első 10 percben még túl sok labdavesztésünk volt. Az Arsenal nagyon veszélyes volt. De az első gól után egyszerűbb volt. A szurkolóink támogatásával egyre jobban játszottunk. A második félidőben kontrollálni akartuk a játékot, de sok kontrát engedtünk. Ebben javulnunk kell. Megcsináltuk, szinte továbbjutottunk. Most az Olympiakos ellen akarunk győzni és meg akarjuk nyerni a csoportot.

Philipp Lahm: Jobban és gyorsabban játszottunk, többet tartózkodtunk a széleken és többet adtunk be mint az odavágón. A korai gól jót tett nekünk.

Thomas Müller: Elértük a célunkat, megnyertük a meccset. Ez egy kulcsmeccs volt számunkra. Különben még sok dolgunk lett volna a csoportban. Nagy komolysággal játszottunk. Ma egy nagy lépést tettünk. Ha a következő meccset megnyerjük, továbbjutunk.

Arsene Wenger: El kell ismerni a Bayern kvalitásait. De egy kissé megkönnyítettük a dolgukat a védelmi teljesítményünkkel. Még mindig van egy esélyünk a továbbjutásra. Ez egy kis esély, de egy esély. Nem szabad most negatívnak lenni, de a realitást látni kell. A mai teljesítményünk nem volt elég.

Per Mertesacker: Gyors gólt szereztek, ez segített nekik ritmusba jönni. Nem olyan jól léptünk pályára, mint otthon. Ahogy a Bayern fellépett, azt nem tudtuk tartani. Egyszerűen bátrabbnak kell lennünk.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a legutóbbi 8 hazai BL meccsét megnyerte.
  • Xabi Alonso a 107. BL meccsén vett részt, ezzel beérte David Beckhamet.
  • Thomas Müller a 31. és a 32. gólját szerezte meg az európai kupasorozatokban, ezzel megelőzte az örökranglista második helyezettjét, Rummeniggét. Gerd Müller 66 gólos
  • Az Arsenal először kapott 5 gólt az eddigi 165 Bajnokok Ligája mérkőzésén.
  • Petr Cech bekapta a 100. gólját is a Bajnokok Ligájában. Csak három kapus, Casillas, Shovkovskiy és Kahn kapott többet.
  • David Alaba 5 gólt szerzett eddigi pályafutása során a BL-ben. Kocijannal együtt ő az osztrák rekordtartó.
  • Ez volt az Arsenal legnagyobb veresége az európai kupasorozatban.
  • Holger Badstuber áprilisi sérülése óta először szerepelt a Bayern meccskeretében.
  • Mehdi Benatia két hónappal ezelőtti izomsérülése óta először lépett pályára.
  • Az első félidőben Petr Cech ért a legtöbbször labdába a vendégek közül, 36-szor.
  • Lewandowski a 18. gólját lőtte a 17. idei klubmérkőzésén.
  • Thomas Müller 4 gólt lőtt a legutóbbi 4 BL meccsén.
  • A 2012/13-mas szezon óta Lewandowski 26 gólt szerzett a BL-ben, ezzel behozta Messit. Csak Ronaldo lőtt ezen időszak alatt többet, 43 gólt.
  • Müller az idei 21 tétmérkőzésén 20 gólnál jár.
  • Arjen Robben a beállását követő 36. másodpercben szerzett gólt.
  • Thiago 133 passzából 122 csapattárshoz jutott, ez 92%-os hatékonyság. A spanyol passzolt a legtöbbet a 4. játéknapon.
  • Alonso 115 passzából 112 (97%), Boateng 47 passzából 46 (98%), Martínez 75 átadásából 73 jutott társhoz (97%).
  • Az Arsenalnál Özil passzolt a legtöbbet, 45 átadásából 41 talált csapattársat.

FC BAYERN – FC ARSENAL 5:1 (3:0)
FC Bayern Neuer – Lahm, Martinez, Boateng (68. Benatia), Alaba – Alonso – Müller, Costa, Thiago, Coman (54. Robben) – Lewandowski (71. Vidal)
Cserék Ulreich, Rafinha, Badstuber, Kimmich
FC Arsenal Cech – Debuchy, Mertesacker, Gabriel Paulista, Monreal – Coquelin, Santi Carzola (87. Chambers) – Campbell (59. Gibbs), Özil, Alexis Sánchez – Giroud (85. Iwobi)
Cserék Macey, Koscielny, Flamini, Reine-Adelaide
Játékvezető Gianluca Rocchi (Italien)
Nézőszám 70.000 (teltház)
Gólok 1:0 Lewandowski (10.), 2:0 Müller (29.), 3:0 Alaba (44.), 4:0 Robben (55.), 4:1 Giroud (69.), 5:1 Müller (89.)
Sárga lapok – / Özil, Campbell

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top