Átigazolási hírek

Di Marzio: Minden Pepen múlik

Az olasz átigazolási guru többek között Vidal átigazolásának háttértörténetéről is beszélt.

di-marzio-gianluca

A világ egyik leghitelesebb átigazolási szakértője a Bayern ügyeiben többször, Guardiola, Costa, Coman, Benatia és Vidal esetében, valamint Gomez és Reina távozása előtt is exkluziv információkkal szolgált. Most a spox.com-nak nyilatkozott.

Herr Marzio, Gianni édesapja edző volt a Serie A-ban és Diego Maradona egyik felfedezőjeként tekintenek rá. Hogyan jött, hogy a másik oldalra igazol és riporter lesz?
Én magam egyáltalán nem voltam egy tehetséges focista, tehát újságíróként egy kis helyi adásba kezdtem. Apám olyan kluboknak volt edzője, mint a Napoli, a Genoa vagy a Palermo, a segítségével Olaszországban és egész Európában kapcsolatokat építettem ki.

A kapcsolatai egytől egyik átigazolási jellegűek?
Fontos nem csak kapcsolatokkal rendelkezni, hanem megfelelően használni is ezeket. Az embernek egy jó hálózatot kell felépítenie a profi üzletben. Nem különösebben szeretek bármely más oldalról információt átvenni. Előnyben részesítem a menedzserekkel és a klubfelelősökkel való beszélgetést magam lefolytatni. Én egy korrekt újságíró vagyok.





Átigazolási szakértőként sok olyan hírt fedett fel, amelyek a klubok szemében jobb lett volna, ha titokban maradnak. Néha problémába ütközik a klubokkal?
Ez is megtörténik. Mindig vannak bonyolult folyamatok, mint például a Roma és a Genoa közötti nyári tárgyalások Juan Iturbe átigazolásáról. Az adásomban bejelentettem az átigazolást, habár még nem volt 100 százalékig fix. Ez veszélyeztette és megzavarta a transzfert. A Genoa elnöke, Enrico Preziosi felhívott és szidalmazott engem. Azon a véleményen volt, hogy nélkülem Iturbe a Genoához igazolt volna. A Roma valóban gyorsan megváltoztatta a véleményét. Ebben nem voltam felelős.

Milyen gyakran szembesítik azokkal a pletykákkal, amelyekben végül tévedett?
Az emberek időközben megbíznak bennem. Tudják, hogy az amit mondok, nem mindig egyezhet 100%-ban, de az esetek 90 %-ában beválik. Korábban a TV-ben túl sokat spekuláltak. Az újságírók a nagy nevekre alapoztak és kijelentették, hogy Ibrahimovic nyáron a Milanhoz igazolhat. A Sky Italiánál jobban szeretünk reális üzletekről beszélni. Így változtattuk meg az elmúlt években az olasz televízióban az átigazolási tudósítást. Nincs szükségünk nagy nevekre, hogy közönséget generáljunk. Mi tudtuk az Ibrahimovic pletykáról, hogy a PSG soha nem adná őt el.

Pep Guardiola átigazolásának exkluziv bejelentése óta egész Európa egyik legbefolyásosabb átigazolási tudósítójának tartják, twitteren több, mint 500 ezer követője van. A mindennapos munka a növekvő ismerettség miatt könnyebb vagy nehezebb?
Ez könnyebbé teszi a munkát! Ezen elismertség miatt több információhoz jutok és a kluboknál is elnyerem a tiszteletet. Amikor a Besiktas vezérigazgatóját bejelentettem, tudta hány követőm van Twitteren és boldog volt, hogy megismerhetett.

Pep ügynöke a Bildnek: "Nem Münchenben voltam. Frankfurtban voltam sétahajókázni"Hiszünk neki? Hihetünk, de a tárgyalá…

Szerző: Bayern München Magyarország2013. január 14.

Guardiola átigazolását 2013 januárjában elsőként közölte. Mit gondol, mit csinál nyáron?
Azt hiszem, hogy Pep a Premier League-be fog igazolni, ha elhagyja a Bayernt. A Manchester City egy jó klub lenne. Már nyáron, a jelenlegi szezonra is megakarták szerezni, de akkor úgy döntött, a Bayernnél marad. A City megpróbál újra licitálni rá, de még semmi nem dőlt el. Egy érdekes nyár vár ránk az angol átigazolási piacon. Mourinho nyomás alatt áll a Chelseanél, Wenger és Pellegrini számára is szoros lehet a helyzet egy címmentes szezon esetén. Minden Pepen múlik.

Milyen céljai vannak még újságíróként? A jövőben erősítené a nemzetközi pletykákat?
Az álmom, hogy egy nap nem csak olasz, hanem nemzetközi átigazolási szakértőként legyek ismert. Ezen a nyáron például a török liga átigazolásaira, a Fenerbahcéra, a Besiktasra és a Galatasarayra is koncentráltam, amiért egy csomó elismerést kaptam. Twitteren 6000-ren retweetelték (osztották meg) Robin van Persie Fenerhabcéhoz való átigazolását. Számomra ez egy nagy siker volt.

Mind a hetenkénti adásában, mind a weboldalához naponta új hírekre szüksége. Milyen nehéz mindig hiteles átigazolási híreket kreálni?
Az átigazolási szezon közben egészen egyszerű volt, mert minden nap történt valami. Októberben vagy novemberben természetesen nehezebb kitalálni, mely játékosokat melyik klubok figyelik. Nyáron ez egy napi 24 órás munka, mert az ember mindig eredményes akar lenni. Ez számomra sem egyszerű, legszívesebben mindig éber lennék, mert bármely pillanatbna történhet valami.

Tehát az éjszaka közepén kiszakad az ágyból is?
Minden nap egy csomó hírt kapok, éjjel is. A feleségem utál ezért. Nyáron probléma az alvás, mert a telefonom gyakran megszólal a hálószobában. De ezzel kell élnie, mert bizonyos értelemben ő velem és a telefonommal házasodott össze. Egyik éjjel felkelt és látta, hogy otthon írom a híreket. Azt gondolta, hogy egy másik nőnek írok, de amikor közelebbről megnézte, megkönnyebbülve tapasztalta, hogy álmomban valamilyen hírt küldtem be.

Normális szurkolók források is lehetnek ön számára. Ez hogyan megy végbe?
Az elmúlt két-három évben gyakrabban előfordult az ilyesmi. Néha fals híreket is küldenek, mert szórakozni akarnak. De néhai esetben a twitter követőim fontos utalásokat küldenek nekem, mint Carlos Tevez Juventusba igazolása.

Hogyan értesült az üzletről?
Egy szurkoló, aki Angliában mosogatóként dolgozott, éjjel írt nekem egy emailt, hogy az étteremben Carlos Tevez és a Juve felelősei, Antonio Contéval együtt találkoztak. Egy nappal később felhívtam Giuseppe Marotta menedzsert és megkérdeztem: „Hogy ízlett az étel Londonban? Pár másodpercig süket volt a telefon, tudta, hogy rajta voltam a pletykán. Végül megállapodtunk, hogy csak a Juventus érdeklődéséről számolok be, mert a Manchester City akkoriban semmit nem tudott erről a találkáról.

Arturo Vidal küszöbön álló átigazolásáról először az ön adásában értesültek az emberek. Kérem mondja el a háttértörténetet.
Arturo Vidal átigazolása két-három nap alatt lebonyolódott. A Bayern hónapok óta figyelte őt, de nem voltak benne biztosak, hogy a magánéleti botrányai miatt ajánlatot terjesszenek elő érte. A Juve valójában amúgy is értékesíteni akarta őt. Tudták, hogy a korára és a Copa America győzelemre való tekintettel ez a tökéletes időpont, hogy a lehető legtöbb pénzt csikarják ki érte. A két csapat két napon belül megegyezett egymással és Vidal is elégedett volt, mert Münchenben több pénzt kereshetett.

Gianluca Di Marzio szerint a Bayern Vidal után a Juventussal is megállapodott a játékos átigazolásában, amely bó…

Szerző: Bayern München Magyarország2015. július 15.

Pontosan mikor értesült az átigazolásról?
A hírt az átigazolást megelőző éjjel tudtam meg. Senki nem beszélt addig róla, tehát a Juventustól akartam megerősítést nyerni, ők mondták, hogy megpróbálnak a Bayernnel megegyezni. Mateo Kovacic átigazolása a Realhoz nagyon hasonló volt: Az Inter csak a megfelelő ajánlatra várt, mert az átigazolásokhoz szükségük volt a pénzre.

Nyáron Mario Götze Juventusba való átigazolásáról is voltak pletykák.
Götze átigazolása a Juventushoz nonszensz volt. Mindig, amikor felhívtam a Juventust, azt mondták, nem lenne lehetséges Mario Götzét megszerezni. A Bayern egyáltalán nem akart megválni a játékostól és maga Götze sem volt biztos, hogy el kell-e hagynia a ligát. Ráadásul a Bayernben több pénzt keres.

Másképp tűnt a helyzet Julian Draxler esetében…
Draxlernél más volt, ő Torinóba akart költözni. A Juve megszervezett egy találkozót, de nem akart 30 milliót kiadni, mert nem voltak 100 százalékig meggyőzödve Draxler sérülési aktája miatt. A Juve egy alacsonyabb fix összeget és pályára lépési prémiumot ajánlott a Schalkénak, de a klub ragaszkodott a kívánt összeghez. Pár nappal az átigazolási időszak vége előtt a Juventus újra próbálkozott, de már későn.

Draxler a Bundesligán belül, a VFL Wolfsburghoz igazolt.
A Wolfsburg épp eladta Kevin de Bruyne-t és 36 millió eurót és további prémiumokat kínált a Schalkénak. Draxlernek személyes megegyezése volt a Juventusszal, de a Wolfsburg megkereste őt és az édesapját és több pénzt, valamint a ligában való maradást ajánlotta. A torinóiak végül azt állították, hogy egyáltalán nem akarták a játékost, pedig egyszerűen nem volt esélyük rá. Ha egy játékos a Bundesligában akar maradni, nem lehet a tárgyalásokat 30-40 napig húzni. Gyorsnak kell lenni és 1-2 napon belül kell cselekedni.

Az olasz liga csapatai a nyáron elköltött 551 millió euróval újra többet költöttek, mint az elmúlt években. Hogyan értékeli ezt a trendet?
Örülök, hogy az olasz csapatok újra több pénzt költöttek. Az elmúlt nyáron csak kevés pénzt vettek kézhez és nemzetközileg jelentéktelenebb játékosokat szereztek. A Sueroa A elveszítette a befolyását az átigazolási piacon. A játékosok szívesebben mennek a Bundesligába, Spanyolországba, Angliába vagy akár Törökországba. Remélem, hogy ezekkel az átigazolásokkal nemzetközi szinten is konkurenciaképesek lesznek.

Eddig különböző kimenettel invesztáltak. Az ön véleménye szerint ki végzi a legjobb munkát?
A Milan egy csomó pénzt adott ki olyan játékosokért, akik csak hosszútávon segíthetnek. 20 millió Bertolacciért, 25 Romagnoliért. Ez túl sok olyan játékosokért, akik a Genoától és a Sampdoriától nemzetközi tapasztalat nélkül érkeztek. Az Inter ennek ellenére nagyon jó munkát végez. Joveticcsel, Mirandával, Murilloval és Kondogbiával tapasztalt játékosokat szereztek és ezzel csökkentették a topcsapatok közötti lemaradást. Azt hiszem, hogy a szezon végén a top 3-ba kerülnek.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top