Interjúk és nyilatkozatok

Alaba: Tudom, hogy jó vagyok

A világ legértékesebb védője még tovább akar fejlődni.

Pep Guardiola egy korábbi sajtótájékoztatón egyenesen a „Bayern Istenének” nevezte a számtalan pozícióban szereplő fiatal osztrákot. Alaba a 2009-es bemutatkozása óta óriási fejlődésen ment keresztül, a Bayern egyik legkomplexebb játékosa lett, számtalan pozícióban képes világklasszis teljesítményt nyújtani. Kiváló balbekk és belsővédő létére cirka négy év után kapott először sárga lapos figyelmeztetést, de a középpálya közepén, szélén és akár a támadóharmadban is nyugodtan építhet rá a válogatottja és klubcsapata edzője. Az elmúlt években nemzete legjobb sportolójának és legjobb futballistájának is megválasztották a klubszinten már mindent megnyerő játékost.

Alaba bal lába ráadásul életveszélyes, távoli szabadrúgásaiból, átlövéseiből nem egyszer vette be az ellenfelek hálóját. A mértékadó transfermarkt.de nem véletlenül taksálja a világ legértékesebb védőjének a Bayern nevelését, aki 23 éves létére 45 millió eurós értékkel bír. Mindezek ellenére a Van Gaal, Jupp Heynckes és Pep Guardiola irányítása alatt is alapembernek számító játékos tudja, van még benne fejlődési potenciál:

„Talán már nem vagyok a legfiatalabb játékos. De még egy fiatal játékos vagyok, aki tovább tud fejlődni és aki mindent meg is tesz ezért. Tudom, hogy tudok valamit, hogy jó vagyok, különben nem lennék itt. De mindig jobb akarok lenni. Megpróbálok mindig, minden tekintetben tanulni valamit.”

Alaba a Bayern egyetlen játékosa, aki a klub összes idei tétmérkőzésén pályára lépett, összesen 1350 percet töltött a pályán. Őt az 1260 percet játszó Neuer és az 1183 percig pályán tartózkodó Costa követik. Fejlődési potenciálját a már így is erős bal lábában, a párharcokban, a taktikai elemekben látja, valamint: „A pályán kívül is tudok és akarok is tanulni.” Alaba ráadásul egyre nagyobb vezető szerepet tölt be a csapatban: „Nem vagyok olyan, aki kiabál vagy az öltözőben zűrzavart okoz. De megpróbálok a pályán mutatott játékommal átvenni a felelősséget.”

A sérüléshullám miatt több pozícióban, elsősorban a középhátvéd poszton kellett többet szerepelnie, korábbi elmondása szerint az edző is tudja, hogy a pálya ezen részét nem kedveli annyira: „Tudom, hogy több pozícióban tudok játszani. Ez nem tegnap óta van így. Gyakran, a jelenlegi edző irányítása alatt is bebizonyítottam, hogy a középpályán is jól tudok játszani.” Alaba a válogatottban a Bayernnél támadóbb felfogásban kap szerepet, kvalitásait a 2016-os EB-n Ausztria legfőbb vezéregyéniségeként is bizonyíthatja. Ezen pozícióban mutatott teljesítményéről árulkodik, hogy az EB-selejtezők, UEFA.com által megválasztott legjobb kezdőcsapatában is helyet kapott – Müllerrel és Lewandowskival egyetemben.

A nem csak játékosként, de emberként is nagyszerű David Alaba a Bayern edzőkérdéséről és saját jövőjéről is beszélt: „Pep nagyon nagyon fontos. Az jól látszik, hogyan játsszuk jelenleg a futballt. Ebben egy nagy részesedése van neki.” Szerinte nagy veszteség lenne, ha a katalán nem hosszabbítaná meg 2016 nyarán lejáró szerződését. A játékost 2018-ig köti kontraktus jelenlegi klubjához: „Én nem nézek ennyire távol a jövőbe. Most éppen elértem azt a célom, hogy a sérülésem után újra a pályán legyek, újra a játékomat játsszam és ritmusba jöjjek.” Természetesen tetszik neki a müncheni atmoszféra: „Hétről hétre itt játszani, az nagy színház.”

https://www.youtube.com/watch?v=ynxVl1YbEV0

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top