Interjúk és nyilatkozatok

Martínez: Soha nem volt ekkora kedvem a labdarúgáshoz

A Bayern 27 éves játékosa a müncheni Abendzeitungnak adott interjút.

javi

Hola, Senor Martínez, se habla espanol? Vagy tud már németül beszélni? Vagy talán bajorul? Már 2012 óta van Münchenben és Thomas Müller személyében egy perfekt bajor tanár is van az oldalán.
Egy pár bajor szót már megtanultam, de igazából nem sokat: például a Servust. Vagy azt, hogy örülök. A német időközben egész jól megy, de az interjúk során inkább még spanyolul válaszolok.

Sokáig sérült volt, a Dortmund elleni 5-1-es bajnoki győzelem során viszont újra 90 percet teljesített. Hogy érzi magát?
Nagyon jól éreztem magam. Nem volt egyszerű meccs. A térdem nem vesződött és fizikailag jól éreztem magam. Nagyon elégedett voltam.

Különleges volt a Dortmund ellen játszani? Feltörtek az emlékek önben?
Az igaz, hogy a Dortmund elleni mérkőzések mindig nagyon különlegesek és érzelmesek. A hasonlókat megjelöli az ember a naptárban. Az emlékek egy kicsit ellentmondásosak voltak. Szerencsém volt a BVB ellen a Bajnokok Ligáját és a kupát is megnyerni. De a karrierem legrosszabb pillanatát is ellenük éltem át, amikor egy éve a Szuperkupában súlyos sérülést szenvedtem.

Újra 100 százalékon van és nincs már önben félelem?
A sérülésem alatt kétségeim voltak, hogy játék közben félni fogok és túl sokat gondolok majd a térdemre. De nem ez történt. A sérülésemet teljesen feldolgoztam és már nem félek, a párharcok során sem. Viszont én egy olyan játékos vagyok, akinek sok játékpercre van szüksége a legjobb formája eléréséhez.

A „párharc” az egyik kedvenc szava, nemde?
A párharc egy szép szó, valóban.

Félt, hogy a karrierje veszélybe kerülhet?
Nem aggódtam, hogy a sérülésem veszélybe sodorhatná a pályafutásom. De korlátozva érzed magad, ha sérült vagy, nem tudsz futni, semmit sem csinálni. Kemény volt.

Ebben az időszakban miből merítettél erőt vagy mi adta a bizalmad?
A család és a barátok nagyon fontosak voltak. De nem csak ők. A csapattársak, akikkel a legtöbb időt eltöltöttem, hihetetlenül sokat segítettek. A klub alkalmazottai is. Mindannyian támogattak abban, hogy a gyógyulási folyamat egyszerűbb legyen.

A honfitársával, Thiagoval is különleges a kapcsolata. Ő is sokáig volt sérült.
Ő az egyik legjobb barátom. Kilenc éve ismerem, amióta először játszottunk együtt a juniorcsapatban. Mindig jó kapcsolatunk volt egymással. Nagyon rosszul ment neki a sérülése után. Kemény volt, de amikor visszatért, felhőtlenül boldog volt. A Porto elleni 6:1, amelyen az első gólt ő szerezte, mindkettőnk számára egy érzelmes pillanat volt.

Thiago 19 hónap után tért vissza a válogatottba. Magával mi a helyzet?
Célom, hogy újra a válogatottban játsszak. Mindig amikor ott vagyok, nagyon büszkének érzem magam. De a térdem most azt követeli, hogy lépésről lépésre dolgozzak tovább. Egy visszaesés katasztrofális lenne. Talán a térdem még nem képes rá, hogy egy héten kétszer 90 percet játsszon. Ezt nem tudjuk. De előtérbe helyezzük, hogy ezt kipuhatolózzuk és a visszaesést ne kockáztassuk.

A 2016-os EB és a végső cím megnyerése Spanyolországgal egy álom?
Németország mindenképp egy nagyon kemény rivális. A Nationalmannschaft jelenleg a világ legjobb csapata. Ahhoz, hogy Európa-bajnokok legyünk, mindent ki kell adnunk magunkból.

A Xabi Alonso és Xavi fémjelezte éra hasonlóan sikeres lehet az olyan új játékosgenerációval, mint a Thiago/Martínez páros?
Spanyolországnak egy szuper csapata van. Az olyan játékosokat, mint Xabi Alonso vagy Xavi nagyon nehéz helyettesíteni. De az egész világ az EB cím egyik favoritjaként tekint ránk.

Alonsot a kultúra szerelmesének tekintik. Beszélnek önök ezekről a dolgokról?
Engem is érdekel egy város kultúrája és mindaz, amit kínálhat. Ha egy csapatnál játszom, mindig megnézem a várost és hogy milyen az élet. München hihetetlen, mindent képes nyújtani: A családom, a barátaim és mindenki számára nagyszerű itt.

A sérülése közben hogyan tartotta fitten az elméjét?
Sokat olvasok. A kedvenc műfajom a történelmi regények. A sérülésem által sok időt töltöttem a kanapén és olvastam. Sok filmet is néztem és a Playstation-nel is játszottam. A legutóbbi könyv, amelyet olvastam, az Santiago Posteguillotól az „Africanus” volt. Rómáról szól és zseniális.

Pep Guardiola edző a szezon előtt spanyol verseket olvasott fel és azt mondta, kívánja, hogy a játékosai könyveket ajánljanak neki. Ön ezt tette, vagy fordítva történt?
Azt mondta, hogy Andre Agassi önéletrajzi könyvét el kell olvasnom. És a „Herr Guardiola”-t is szeretném még elolvasni.

A sérülése alatt volt olyan érzése, hogy most valamit be akar pótolni?
Igen, egy év után észrevettem, mennyi kedvem van futballozni. Sőt azt hiszem, hogy soha nem volt akkora kedvem a labdarúgáshoz, mint most – és természetesen ahhoz, hogy címeket nyerjek.

Az elmúlt két évben a Bayern a BL elődöntőjében kiesett a Barcelona és a Real Madrid ellen. Revansot akar venni ezért?
Ez az év az eddigi legjobb, amióta Pep itt van. Hihetetlenül játszunk, de minden tekintetben nagyon szolidak is vagyunk. Ezt folytatnunk kell. A szezon további szakaszában ugyanígy kell tovább dolgoznunk. Semmire nem megyünk, ha most jók vagyunk, de később nem leszünk azok.

Schweinsteigerrel a 2013-mas triplázó évben talán a világ legjobb duplahatosát alkották. Hiányzik önnek?
Basti egy olyan ember, aki nyomokat hagy maga mögött. Ő egy hihetetlen személyiség. Világos, hiányoljuk őt. Gyakran kommunikálunk egymással. De olyan új játékosok érkeztek, akik szintén zseniálisak.

Most Jerome Boateng mellett játszik a védelemben. Jól érzi ott magát?
Azt hiszem, hogy különböző pozíciókban tudok a csapat segítségére lenni. Boateng a világ legjobb középhátvédje. Magabiztosan védekezik, a labdával való bánásmódja is látványos. Nagyon egyszerű az ő oldalán játszani.

Nemrégiben meglátogatta a menekülteket Münchenben.
Ez olyasvalami volt, amelyet én határoztam el. Legalább egy mosolyt akartam a nehéz helyzetben lévő emberekből kicsikarni. Látni, hogy minden gyermek kap egy labdát és mindent elfeledjenek maguk körül. Elfeledjék, a szüleiket sírni látni vagy saját maguk sírását. Úgy játszottak, mintha mi sem történt volt. Nagyon megható volt.

Büszke Münchenre?
Menekültkérdésben München egy példaértékű város. Büszke vagyok arra, hogy az olyen nagyvonalú városban élek, amely ennyire példásan viselkedik. Minden várost olyannak kívánom, mint amilyen München!

Pep Guardiola edzője Katalónia, Spanyolországtól való elszakadásáért szólalt fel. Mit gondol erről baszkként?
Mindenki szabadon teheti azt, amit szeretne. Mindenki kinyilváníthatja a véleményét.

Ön számára elképzelhető a Barcelona nélküli spanyol bajnokság?
Ni idea. Fogalmam sincs. (nevet)

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top