Interjúk és nyilatkozatok

Müller: A fizetés is egy szerepet játszik

A Bayern 26 éves támadója a Welt am Sonntagnak adott interjút.

thomas

Herr Müller, sokat diskurálnak az egyetlen tankönyvben sem megtalálható páratlan technikájáról és a nagyon egyéni futási stílusáról. Tulajdonképpen mindig tudja, mit csinál a játéktéren?
(nevet) Egyáltalán nem látom magam olyan mulatságos játékosnak, mint ahogy azt néha beállítják. Csak a helyzetnek megfelelően kezelem a szituációt. Talán az alkatom miatt tűnik kissé viccesnek. Tudom, hogy pár dolgot nagyon jól csinálok és ezért vagyok sikeres.

Ezt elmagyarázná részletesebben?
A játékom nagyon visszaható, megpróbálok a különböző helyzetekre jól reagálni. Ez biztosan az erősségeim egyikei közé tartozik. Az őrültség nálam az, hogy az olló néha egy kissé tágul az erős akióim és azon akcióim között, ahol egy kicsit hülyének tűnök. De sokat kockáztatok és próbálkozom a pályán. Ekkor valami néha félresikerülhet. De ez rendben van, ha utána valami sikerül is.

Jelenleg újra Németországgal van útban és Írország ellen egy meglepő vereséget szenvedtek el. Egyébként a német válogatott nemzetközileg az, ami az FC Bayern jelenleg a Bundesligában, azaz minden dolognak a mértékadója.
Világbajnokok vagyunk és évek óta magas tekintélyünk van a világfutballban. Még ha a VB után nem is minden meccs volt tökéletes. De most, ahogy az EB felé tartunk, újra ott akarunk lenni, ahol Brazíliában. Ki akarjuk használni a csapatunk nagyszerű tehetségét.





Ez csak egyvalamit jelenthet.
Azt, hogy Európa bajnokok akarunk lenni, igen. Azért akarunk Franciaországba utazni, hogy megszerezzük a címet. Ezt természetesen senki nem garantálhatja, de bármi más elbagatellizálás lenne egy Világbajnoknak. A konkurencia nagy, magasak lesznek a kvalitások. Izgalmas lesz. De a célkitűzés világos.

Hasonló a helyzet, mint a brazíliai VB előtt? A csapatnak most stabilizálódnia kell és meg kell és találnia önmagát?
Viszonylag szilárdak vagyunk. Sok olyan játékos van, aki régóta a csapat tagja anélkül, hogy magas életkorú lenne. A csapat magja 2010 és 2014 között képződött és nem változott nagy mértékben. De hogy már most olyan csapatszellem lenne, mint Brazíliában? Nem. Ehhez túl ritkán és túl rövid ideig látjuk egymást. Az ilyesmi négy héttel a torna előtt, a felkészülés során alakul ki.

A nagy siker gyakran elkopáshoz és elkényelmesedéshez vezethet. A válogatottban is?
Ha valaki csak azért futballozik, hogy autogrammkártyán lehessen, akkor jól lehet. De a következő meccs miatt focizol. Azt akarod megnyerni. Akár a válogatottnál, akár a Bayernnél: Érzem a sikár iránti vágyamat. A vágyat, hogy a következő meccset megnyerjem. És ezután pedig a következőt.

Milyen fontosak az edzők ehhez?
Természetesen nagyon fontos hogyan viselkedik az edző. Ha valaki egy bajnoki cím után úgy gondolja, lazán veheti a dolgokat, akkor az átruházódik a játékosokra. De ezt sem Pep Guardiolánál, sem Jogi Löwnél nem érzem. Mindkét csapatban nagy a teljesítménykényszer.

Stílusuknál fogva Pep Guardiola és Joachim Löw hasonlít egymásra?
Tulajdonképpen a követelmények különbözőek ahhoz, hogy össze lehessen őket hasonlítani. Guardiola két éve jött extrém nehéz feltételek között. Épp tripláztunk, mindenki elvárta, hogy Pep alatt is így folytassuk. Neki csak ez az egy célja, a Bajnokok Ligája győzelem van, amelyet még nem szerzett meg velünk. A válogatottnál most az a cél, hogy megtartsuk a pole-pozíciónkat. Európa-bajnokok akarunk lenni. Tehát ez a következő cél – ezúttal viszont ránk vadásznak.

Tudja, hogy Guardiola 2016 után is marad-e a Bayern vezetőedzője?
Még nem árulta el, nincs új helyzetjelentés. És ennek minket játékosokat nem is szabad érintenie. Nekünk csak a futballra kell koncentrálnunk.

Ön számára nem fontos tudni, ki lesz a következő szezonban az edzője?
Jelenleg nem. A labdarúgás tényleg egy olyan napi ügy, amely nagyon gyorsan változik. Tőlünk ugyanúgy követelik a teljesítményt – akkor is, ha tudjuk ki lesz 2017-ben az edzőnk és akkor is, ha nem. Futballistaként soha nem egy edzőért játszol Csak a csapatért hajtasz és magáért a boldogságérzetért – hogy formában legyél a jó meccseken, a szép gólokért, a címekért. Ezt nem azért teszed, hogy elnyerd az edző tetszését, hanem a csapat sikeréért.

A legutóbbi bajnoki mérkőzés is bővelkedett a boldogságérzettől, 5:1-re nyertek a Borussia Dortmund ellen, a valószínűsíthetően legkeményebb nemzeti konkurensükkel szemben. Pár órával később a résztvevő csapatok játékosai a válogatottban találkoztak – négy Bayernes és négy dortmundi. Milyen volt a klíma?
(nevet) Biztosan vannak rosszabb szituációk, amelyben az ember találhatja magát. A Bayern volt a halvány esélyes a meccs előtt, de hogy 5:1 lesz a vége, azzal még mi sem számiltunk. Tényleg egy jó napot fogtunk ki. De mi itt nem állandóan a dortmundiakkal versenyzünk és mutatjuk meg a fogunk fehérjét. Mi magunk is tudjuk, hogy a sportban is gyorsan megfordulhatnak a dolgok. Tehát: Egy-két beszólást kaptak, ezután viszont minden jó volt. Alapvetően egy szuper kapcsolatunk van a dortmundiakkal.

Egy élsportoló életében vannak olyan pillanatok, amelyben az előhozott teljesítmény kínos a túl nagy dominancia miatt?
Nem, a Dortmund elleni meccsen egyáltalán nem. Mindannyian azért játszunk, hogy győzzünk. Ha 2-0 az állás, a 3-0-át akarod, ha 3-0 van, akkor a 4-0-át akarod. A BVB ellen végül kétségtelen, hogy egy fölényes eredmény született, de a félidőben 2-1 volt, ott semmi nem dőlt el. A fociban a szerencse és a pech gyakran áll közel egymáshoz. Noha jók voltunk a meccsen, de egy-két szerencsétlen szituációban vagy játékvezetői döntésben egészen gyorsan válthatott volna más irányt a mérkőzés. Egészen biztosan nem volt a mérkőzésen olyan pillanat, amelyben megsajnáltuk volna az ellenfelet. Ahhoz túl intenzív volt a játék.

A konkurencia panaszkodik a Bayern dominanciája és a bajnokság miatt, amely nyolc forduló után eldőltnek látszik.
Ó kérem. A bajnokság témáról időközben mindent elmondtak. Őszintén megmondva ezt nem tudom tovább hallgatni. Hogyan dőlhetne el egy bajnokság nyolc játéknap után? Ez túróság, addig még hosszú út áll előttünk. Természetesen jó a kiinduló helyzetünk. De a fociban gyorsan mennek a dolgok. Csak annyit mondok: Három pontos rendszer… (nevet).

A Bundesliga csak egy gyakorlópálya az FC Bayernnek a Bajnokok Ligájára?
Badarság. Ebben a szezonban volt két nagyon szűkös mérkőzésünk – az Augsburg és a Hoffenheim ellen. Nehéz és az is marad Bundesliga meccset megnyerni. Ez minden alkalommal 90 perc kemény munka. Keményen dolgozunk érte.

A kemény munka jó néhány ajánlatot hozott az egész világból. A Bayern-főnök Karl-Heinz Rummenigge megtiltotta a Manchester Unitednek, hogy olyan emaileket küldjenek, amely önről szól.
Értesültem, hogy fennált az érdeklődés, amely talán még most is fennáll. De egyszerűen nyugodt maradok és a futballra koncentrálok. Minden mást amúgy is csak nagyon korlátozottan tudok befolyásolni.

A belga kollégája, Kevin De Bruyne addig vágott szomorú képet, míg elengedték. A VFL menedszere, Klaus Allofs szerint ő most a négyszeresét keresi az új klubjában, a Manchester Cityben.
A futballpiacnak csak jó lehet, ha a klubok ennyi pénzt tudnak beleinvesztálni. Tudom, hogy pár német klub ezt fenyegetőnek találja, de ebből valahogy mindenki profitálhat. Megpróbálok nyugodt maradni.

Akkor is, ha 120 millió eurós átigazolási díj és évi 20 millió eurós fizetésről van szó?
Ezek olyan számok, amelyek a sajtó által kísértenek. Hogy igazak-e? Nem tudom.

A hazaszeretete hosszú távon ellensúlyozza azt, hogy Angliában többet kereshetne?
Végső sorban a futball a foglalkozásunk, ezért el kell fogadni, hogy a fizetés is egy szerepet játszik. Természetesen az ilyen fizetések vonzerőt fejtenek ki, minden más vélemény álszentség lenne. Végeredményben futballistaként rövidtávú döntéseket kell hoznod és meglátni, számodra mi a legjobb. Ami tegnap még érvényes volt, holnapra nem kell feltétlenül annak lennie. Azonban egy klubnál való jó közérzetet nem kell alábecsülni.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top