Egyéb

Gerd Müller Alzheimer-kórban szenved

A Bayern adott ki hivatalos közleményt a német futballtörténelem legeredményesebb játékosáról.

gerd

Gerd Müller, a „Nemzet bombázója” november 3-án tölti be 70. életévét. A Bayern München egykori legendás csatára 1964 és 1979 között 585 mérkőzésen szolgálta a klubot, ezeken összesen 533 találatot ért el. Németországgal Világ- és Európa-bajnok, a bajorokkal többek között háromszoros BEK, illetve 4-szeres német bajnok és kupagyőztes lett. Ami az egyéni kitüntetéseket illeti, 1970-ben a VB gólkirályi cím mellett az Aranylabdát is elhódította, de a Bundesligában hétszeres gólkirálynak is mondhatja magát. A Bayern és a Bundesliga történelmének legeredményesebb játékosa összesen 13 címet gyűjtött be klubjával.

Az FC Bayern hivatalos közleményben értesítette a futball rajongóit, hogy Gerd Müller súlyos betegségben, Alzheimer-kórban szenved. A hollandok elleni 1974-es VB finálét eldöntő legenda 2015 februárja óra részesül speciális kezelésben. Felesége kérésére a 70. születésnapján nem fogják látogatni a legendát.





„Gerd Müller egyike a világ labdarúgásának legnagyobbjainak. Az ő góljai nélkül az FC Bayern és a német labdarúgás nem lenne az, ami ma. Gerd egy gólvadász volt, hozzá fogható valószínűleg nem lesz. A sikerek ellenére mindig szerény és visszafogott maradt, különösen ez tett rám mély benyomást. Csodálatos csapattárs volt és egy barát. A Bayern családban Gerdnek mindig meglesz a szilárd helye. A profi pályafutását követően utánpótlás edzőként adta át tapasztalatait és olyan játékosokat képviselt, mint például Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger vagy Thomas Müller. Ezért is hálásak vagyunk neki.” – mondta el Karl-Heinz Rummenigge.

A Bayern ügyvezetője az alábbi sorokkal folytatta a közleményt: „Ebben a nem egyszerű szituációban kérjük az ő és a családja iránti megfelelő tiszteletet. Gerd, akinek a barátság és a Fairplay nagy jelentőséggel bírt, megérdemli, hogy mindannyian tapintatosan álljunk a betegségéhez és tiszteletben tartsuk a magánéletét és a családját. Ez nem csak a család, hanem az FC Bayern kifejezett kívánsága is. Az FC Bayern mindig támogatni és segíteni fogja Gerd Müllert és családját, mindig, amikor szükséges. „

Dr. Hans Förslt professzor, Gerd Müller kezelőorvosa is nyilatkozott az Alzheimer kórban szenvedő egykori játékos jelenleg állapotáról: „A feleség nagyszerű támogatásával és az FC Bayern München példaértékű hűségével éveken át sikerült Gerd Müllert a klub életébe integrálni. A megbetegedés szembetűnő jeleinek ellenére a Bayern család, a szurkolók és a média is szimpátiával és nagy tisztelettel kezeli őt. Ez nagyon fontos volt, mert minden kezdődő Alzheimer kóros embernek csak az a kívánsága, hogy a lehető legtovább maradhasson abban a megszokott környezetben, amelyben jól érzi magát.”

[well type=”well-lg”]
Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. További infó ide kattintva. 
[/well]

Gerd Müller 1965-ben játszott először a Bundesligában, négyszeres német bajnok illetve négyszeres kupagyőztes lett, háromszor a BEK-et, egyszer-egyszer az UEFA kupát és a Világkupát is meghódította csapatával. A 14 Bundesligában eltöltött éve alatt 427 meccsen 365 gólt lőtt, ezzel jelenleg ő a liga történelmének legeredményesebb játékosa is. Sorozatban háromszor, összességében hétszer lett a bajnokság gólkirálya, 12 éven keresztül pedig mindig tagja volt a legeredményesebb három játékos egyikének – mindegyik szezonban legalább 20 gólt lőtt. Az egy szezonon belüli gólok rekordját is ő tartja 40 góllal. A német kupában 64 meccsen 79-szer volt eredményes. Távozásának magyar vonatkozása is van: Csernai Pál, a Bayern egykori edzője 1979-ben egy 2-1-es hátrányban lévő mérkőzésen lecserélte őt, Müller ezután távozási kérelmet nyújtott be.

A német válogatott színeiben 1966 októberében debütált, 1970-ben 10 góllal járult hozzá a mexikói VB győzelemhez, ebben az évben első németként az Aranylabdát is megkapta. Két évvel később az EB-t is megnyerte, ezúttal négy góllal lett a torna legeredményesebb játékosa. A válogatottól végül az 1974-es müncheni VB döntőben búcsúzott, ahol győztes gólt szerzett a hollandok elleni 2-1-es győzelem alkalmával. 62 válogatott meccsen 68 gólt lőtt, 28 évesen mondta le a DFB-vel való rossz kapcsolata miatt a nemzeti szereplést.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top