Bundesliga

Magabiztos győzelem Mainzban

Megvan a kötelező három pont, a rekordvadász Bayern továbbra is megállíthatatlan.

tumblr_nvald14iEv1uwv76eo1_1280

Jó főpróbát vett a Bayern a keddi, Dinamo Zagreb ellen BL csoportmeccs és a vasárnap esti, Dortmund elleni rangadó előtt: Idei hetedik bajnokiján a hetedik győzelmét arathatták a bajorok, a +20-as gólkülönbség pedig történelmileg egyedülálló teljesítményt jelent. Ezúttal a Mainz volt az áldozat, akinek otthonában a 100. és 101. gólját elérő Lewandowski két, valamint a második bajnoki találatát elérő Coman egy góljával győzött magabiztosan a német rekordbajnok. Az első félidőben Thomas Müller büntetőt hibázott.

Négy poszton változtatott Guardiola a Wolfsburg elleni 5-1-es mérkőzéshez képest: Lewandowski, Rafinha, Coman és Javi Martínez bekerült, míg Boateng, Vidal, Bernat és Götze pihentetés illetve rotáció miatt kikerült a kezdőből. A Bayern hivatalosan 4-2-3-1-es alapfelállásban kezdte a mérkőzést, meglepő módon Rafinha volt a balhátvéd. Középen az Alaba-Martínez kettős kezdett, míg a védelem jobb oldalán Lahm lépett pályára. A középpálya visszavont részlegén Thiago és Alonso, a támadóharmadban pedig a Costa-Müller-Coman-Lewandowski négyes bizonyíthatott. A meccs folyamán Vidal, Boateng és Götze állt be csereként.





Mérkőzés:

A előzetes várakozásnak megfelelően nehéz volt, legalábbis annak indult a Mainz elleni találkozó. Az első félidő java az üres területek keresésével, puhatolózással, Bayern mezőnyfölénnyel, de mainzi védekezéssel telt. Ennek megfelelően kevés gólhelyzet akadt és egy-egy szituációt kivéve viszonylag eseménytelen játékrésznek lehettünk szemtanúi. Az első komolyabb helyzetbe kerülésig 20 percet kellett várni: Comant a szélről befelé törve, a büntetőterületen buktatták. A jogosan megítélt büntetőt Thomas Müller ezúttal elhibázta. A 24. percben Alaba 30 méterről leadott szabadrúgását Karius kapus fogta. Négy perccel később jött a hazaiak első komoly, a meccs addigi legnagyobb lehetősége: Muto a kaputól kilenc méterre jutott lövési szituációba, próbálkozása kevéssel haladta el Neuer kapuját. A 34. percben Costa 25 méterről tüzelt, a lövést Karius ütötte ki bravúrral. A továbbiakban Lewandowski és Müller is kísérletezett, de ezek nem jelentettek komolyabb veszélyt az ellenfél kapujára.

A Bayern az idei nyolc tétmérkőzésén nem kapott gólt a második játékrészben, így történt ez ezen a találkozón is. Rögtön az első komoly próbálkozásból megszületett a vezetés: Coman egyéni mozdulatsorok után szépen ívelt a kapu előtt helyezkedő Lewandowski fejére, aki 7 méterről nem hibázott és a Wolfsburg elleni gálája után újabb meghatározó szerepet vállalt a Bayern győzelem felé vezető lépéseiben. 1-0, ez volt a lengyel 100. gólja a ligában! Már a 63. percben érkezett a következő találat: Vidal a 16-os előteréből ütempasszal hozta játékba a leshatáron, de nem lesen kilépő Lewandowskit, aki a hálóőr mellett elhúzva helyezte be a labdát az üres kapuba. 2-0! A bombaformában lévő 27 éves támadónak ez volt a 10. találata, a hetedik fordulóig bezárólag ennyi gólt csak Gerd Müllernek sikerült szereznie. Ezután öt perc telt el és megszületett a harmadik gól, ezúttal a CoCo páros főszereplésével. Douglas Costa a balszélt meghúzva faképnél hagyva üldözőit tálalt kiválóan a középen érkező Coman elé, aki közelről passzolt a kapuba. Negyedik Bayernes tétmeccsén ez volt a 19 éves francia tehetség 2. gólja, emellett két gólpasszal is rendelkezik – valamint két büntetőt is kiharcolt. A Bayern egyre inkább vette át a dominációt a fáradozó hazaiakkal szemben, akiknek így is akadt pár hol veszélyesebb, hol veszélytelenebb próbálkozásuk – elsősorban Clemens révén, aki egyszer a kapufát is eltalálta. Három perccel a meccs vége előtt egy Lewandowski – Alonso összjáték után nem jutott vissza a lengyelhez az önzetlen baszk átadása, a védő jó ütemben lépett közbe és akadályozta meg a negyedik gólt jelentő lövést. 3-0 a vége, nem sérült meg senki. A Robben, Ribéry, Benatia, Badstuber, Kirchhoff ötös nélkül megvívott győzelmen kívül többek között Lewandowski formája, Javi visszatérése és Coman egyre jobb szereplése adhat további bizakodásra okot.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Meglehetősen nehéz volt itt, a Mainz egy nagy fizikumú és egy dinamikus csapat. 85 percig jól játszottunk, a második félidő első öt percében még az öltözőben voltunk. Ma nagyon nagyon elégedett vagyok, mert tudom, milyen nehéz Mainzban győzni. Jól kontrolláltuk a játékot, kevés gólhelyzetet és kevés kontrát engedtünk. Nekünk elegendő lehetőségünk volt a mérkőzés megnyerésére. Három ponttal többel rendelkezünk és a következő mérkőzésre koncentrálunk.

Philipp lahm: Mindig nehéz a Bundesligában győzni, főleg idegenben és mindenekelőtt akkor, ha az ellenfél ilyen jól fut ki a pályára. A második félidőben észrevehető volt, hogy a mainziak ereje alábbhagy. Több területünk volt és megvannak a kvalitásaink ezt kihasználni. Nagyszerű, ha az ember az összes meccset megnyeri, ráadásul ma kapott gól nélkül, ha az élen áll és egy pár pont előnye is van.

Robert Lewandowski: Nagyon elégedett vagyok a góljaimmal. Az első félidőben nem volt annyira egyszerű, mert a Mainz jól játszott. Az első gól után egyszerűbb lett.

Martin Schmidt (a Mainz edzője): Most azonnal a következő meccsre kell gondolnunk! Megpróbáltunk ellenállni. Az első félidőben egész jól sikerült. A Bayern ellen meg kell csinálnia az embernek a saját esélyeit. A 0-1 után nehezebb lett. Kiadtunk az erőnket, a 0-3-mas vereséget el kell fogadnunk. Azt hiszem, hogy a góloknál megkönnyítettük az ellenfél dolgát.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bundesliga történelmében ötötször nyerte meg egy csapat a bajnokság első hét mérkőzését, harmadszorra sikerült ez a Bayernnek (illetve még a Kaiserslauternnek és a Mainznak). 21 pontot és +20-as gólarányt a szezon ezen szakaszában még senki nem volt képes felmutatni.
  • A hetedik játéknapon a negyedik vereségét szenvedte el a Mainz. Tavaly ilyenkor még veretlenek voltak.
  • A Bayern az idei szezonban csak háromszor vezetett a félidőben, a második játékrészben viszont mindig a maga javára fordította a meccset – 19:0-ás gólkülönbséggel.
  • Robert Lewandowski a 168. Bundesliga mérkőzésén a 100. és a 101. gólját szerezte – csak hat német legendának sikerült kevesebb meccsből ennyiszer betalálni: Dieter Müllernek, Gerd Müllernek, Lothar Emmerichnek, Uwe Seelernek, Horst Hrubeschnek és Rudi Völlernek. A lengyel ezzel a 100 Bundesliga gólt leggyorsabban elérő idegenlégiós lett.
  • Hét játéknap alatt tíz gólt eddig csak Gerd Müller ért el a 77/78-as szezonban.
  • Sorozatban lőtt nyolc bajnoki tizenegyes után hibázott újra Thomas Müller. A Bundesliga karrierjének 12 büntetőjéből ez volt a második rontott kísérlet.
  • A hetedik játéknapon már a negyedik büntetőjét kapta a Bayern a bajnokságban. Ennél több tizenegyest a szezon ezen időszakában még soha nem kaptak a bajorok.
  • A szezon tizedik tétmérkőzésén már a hetedik különböző védelmet állította fel Pep Guardiola. Ezúttal Javi Martínez került be – idén először – kezdőként a csapatba.
  • Douglas Costa már az ötödik gólpasszát adta a bajnokságban, ezzel ő a legjobb ezen mutatóban.
  • A Bayern a legutóbbi 17 meccsét nem veszítette el az Oktoberfest ideje alatt (14 győzelem, 3 döntetlen). Ebből 15 alkalommal gólt sem kaptak a bajorok.
  • Kingsley Coman az eddigi 3 bajnokiján 2 gólt szerzett, 1 asszisztot adott és 1 büntetőt harcolt ki. A BL-ben 1 gólpassznál és 1 kiharcolt büntetőnél jár.
  • Lewandowski az elmúlt két bajnokin 7 gólt szerzett. Ez egyedül Mario Gomeznek sikerült 2011-ben.
  • Lewandowski az eddigi 58 Bayernben lejátszott meccsén a 35. gólt szerezte.

1. FSV MAINZ 05 – FC BAYERN 0:3 (0:0)

1. FSV Mainz 05: Karius – Brosinski, Bungert, Bell, Bengtsson – Baumgartlinger, Latza (73. Moritz) – Clemens (81. Balogun), Malli (67. Samperio), De Blasis – Muto
Cserék: Curci – Bussmann, Zimling, Niederlechner
FC Bayern: Neuer – Lahm, Martínez (67. Boateng), Alaba, Rafinha – Alonso, Thiago – Coman, Müller (58. Vidal), Costa (70. Götze) – Lewandowski
Cserék: Ulreich – Bernat, Rode, Kimmich
Játékvezető: Dankert (Rostock)
Nézőszám: 34.000 (teltház)
Gólok: 0:1 Lewandowski (51.), 0:2 Lewandowski (63.), 0:3 Coman (68.)
Sárga lapok: Baumgartlinger / Alonso

Gólösszefoglaló:

http://videa.hu/videok/sport/maibym-ojra7kKAJz0HpV6v

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top