Bajnokok Ligája

Előzetes: Olympiakos Pireus – FC Bayern

Guardiola együttesének a görög pokolban kell elkezdenie az idei BL szezont.

lew

Végre kezdetét veszi a Bajnokok Ligája 2015/2016-os idénye! „Egyszerűen szép, hogy újra megkezdődik. Nem véletlenül hívják királykategóriának.” – mondta Thomas Müller a sorozat elővárakozásaként. A Bayern kedd délelőtt indult el és kora délután érkezett meg a görögországi Athénba, hogy felkészüljön a tavalyi idényben duplázó, és a legutóbbi hat hazai BL meccsét megnyerő Olympiakos Pireus elleni mérkőzésre, amely a 33 ezres Karaiskakis stadionban kerül lejátszásra.

A továbbjutáshoz szükséges első lépés a három pont megszerzése. „Tudjuk, hogy a legutóbbi években mindig továbbmentünk, ezt a szokásunkat meg akarjuk tartani.” – mondta Philipp Lahm, aki a keddi sajtótájékoztatón az újságírók kedve miatt a végső győzelem gondolatával is eljátszott. „Tudjuk mennyire nehéz, de bármi lehetséges. A csapatnak megvan a minősége hozzá. Ha egy sorozatban pályára lépünk, meg is akarjuk nyerni azt. De nehéz lesz, tudjuk mindannyian.” – tette hozzá a Bayern csapatkapitánya, aki figyelmeztette is csapatát az ellenféltől: „A szurkolóinkkal a hátuk mögött mindent beleadnak majd, ezért veszélyesek lesznek! Komolyan és koncentráltan kell fellépnünk. A döntőre még nem gondolok, lépésről lépésre haladunk és először a nyolcaddöntőbe akarjuk kvalifikálni magunkat.”





Pep Guardiola minden bizonnyal alaposan kielemezte a valóban nagy játékerőt képviselő görögöket: „Az Olympiakos egy erős, veszélyes csapat, gyors szélsőik, tapasztalt játékosaik és portugál edzőjük van, de a védelmük is jól áll.” – mondta a keddi konferencián. Kedden több új játékosunk is debütálását ünnepelheti a Bayern mezében a királykategóriában: Douglas Costa, Arturo Vidal, Kingsley Coman játékára jó esély van, de lehetőséget kaphat akár a fiatal német középpályás, Joshua Kimmich is.

Az Olympiakos az idei három bajnokijának mindegyikét megnyerte, 8:1-es gólaránnyal állnak az első pozícióban. Marco Silva, a görögök vezetőedzője nem ijed meg az ellenféltől: „Nem gondolunk az előnyökre vagy hátrányokra. El akarjuk kezdeni a meccset és azt tenni, ami kell ahhoz az eredményhez amit akarunk. Tudjuk, hogy kell játszani a labdabirtokló csapatok ellen. Késznek kell állnunk kihasználni az adódó lehetőségeket. Nagyon jól elemeztük és tanulmányuztuk őket, egy csomó meccsüket megtekintettük. Tudunk a sérüléseikről, de a minden nagy csapatnak megvannak az alternatívái. Fantasztikus szurkolóink vannak és szükségünk van a segítségükre. Megtesszük a magunkét.”

Hiányzók:

A Bayern München részéről Ribéry, Robben, Badstuber, Benatia és Kirchhoff sem léphet pályára kisebb-nagyobb problémák, okok miatt. Ribéry továbbra is bokasérülésével bajlódik, 2015-ös visszatérését Karl-Heinz Rummenigge helyezte kilátásba. Robben és Benatia izomsérülés miatt hetekig nem léphet pályára, a hollandnak még kb 2, a marokkóinak 3-5 hét pihenő szükséges a felépüléshez. Badstuber és Kirchhoff Münchenben végeznek labdás edzéseket, hamarosan újra csapatedzésen vehetnek részt. Kerettag viszont az Augsburg elleni keretben már szereplő Javi Martínez és a hétvégi meccset kisebb izomprobléma miatt elővigyázatosságból kihagyó Mario Götze is. Lahm enyhe megfázása ellenére 100%-os.

A görögöknél egy játékos nem állhat az edző rendelkezésére: Luka Milivojevic egy korábbi piros lap miatt lesz eltiltott.

Közös múlt:

Történelme során mindösszesen kétszer mérkőzött meg egymással a két klub, az 1980-as BEK sorozatban 4-2-es idegenbeli és 3-0-ás hazai győzelemmel jutott be a nyolcaddöntőbe a Bayern. A bajoroknál akkor olyan játékosok szereztek gólt, mint az utánpótlásrészleg jelenlegi vezetője, Wolfgang Dremmler, a klub jelenlegi ügyvezető igazgatója Karl-Heinz Rummenigge, vagy épp Uli testvére, a Bayernnél akkoriban szintén meghatározó szerepet játszó Dieter Hoeneß.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a legutóbbi 11 BL nyitómeccsét megnyerte. Legutóbb 13 évvel ezelőtt, a Makaay vezette Deportivótól  kaptak ki 3-2-re. A holland csatár akkor mesterhármast ért el és először hívta fel magára a bajorok figyelmét.
  • A Bayern a legutóbbi négy idegenbeli meccsén nem tudott győzni. A negatív sorozat a City elleni 3-2-vel kezdődött, majd következett a Shakthar elleni 0-0,  majd a Porto elleni 3-1 és a Barcával szembeni 3-0. Legutóbb Rómában sikerült győzni, akkor 7-1-re.
  • A Bayern 33 gólt szerzett a legutóbbi BL szezonban, ezt a végső győztes Barcelona sem tudta tartani (31 gól). A bajorok három meccsen is volt, hogy 6 vagy több gólt szereztek.
  • Az Olympiakos az elmúlt szezonban az Atletico Madrid és a Juventus mögött lett csoportharmadik, az EL-ben pedig a legjobb 32 között esett ki a későbbi döntős Dnipro ellen.
  • A görögök tavaly 3:2-es győzelemmel startoltak a 13/14-es idény BL döntőse, az Atletico Madrid ellen, majd később 1-0-ra megverték a Juventust és 4:2-re a Malmöt is. Az idegenbeli három vereségük miatt estek ki.
  • Az Olympiakos a legutóbbi hat hazai meccsét megnyerte a Bajnokok Ligájában, ez klubrekord. Legutóbb 2013-ban kaptak ki a PSG csapatát fogadva.
  • A német bajnok 19-edszerre kvalifikálta magát a BL csoportkörére, a legutóbbi négy kiírásban mindig bejutottak a legjobb négy közé.
  • A Bayern a legutóbbi hét meccsén veretlen görög ellenféllel szemben (5 győzelem, 2 döntetlen).
  • A görögök kapusa, Roberto kifogta Vidal hosszabbításban lőtt büntetőjét a tavalyi szezon torinói meccsén. Akkor 3-2-re győzött a chilei volt klubja, a Juventus.
  • Alberto Botía, a görögök védője Pep Guardiola alatt debütált a Barcelonában még a 2008/09-es szezonban.
  • Lewandowski a 2012-es EB nyitómeccsén betalált Giannis Maniatisnak, az Olympiakos kapusának. Ugyanezen torna negyeddöntőjében Lahm is gólt lőtt neki, de a Bayern játékosai közül Neuer, Badsbuber, Boateng kezdőként, Müller és Götze csereként állt be a görögök ellen.
  • Az Olympiakos középpályása, Esteban Cambiasso jelen volt a 2010-es BL döntőben, ahol az Interrel 2-0-ra győzte le a Bayern együttesét. Az elődöntőben búcsúztatta a Guardiola vezette Barcelonát is.
  • A pireusziak minden sorozatot figyelembe véve április, 11 mérkőzés óta veretlenek.
  • Müller az idei tétmérkőzéseken már 9 gólnál jár.

Előzetes kezdőcsapatok:

Olympiakos: Roberto; Elabdelaoui, Da Costa, Siovas, Masuaku; Cambiasso, Maniatis, Domínguez; Fortouni, Pardo; Ideye

Bayern München: Neuer; Rafinha, Boateng, Alaba; Alonso; Lahm, Vidal, Thiago Alcántara, Douglas Costa; Lewandowski, Müller

Játékvezető:

A spanyol Carlos Velasco Carballo eddig négy idegenbeli negyeddöntő mérkőzést irányított a Bayernnek, a mérleg pozitívnak mondható. A 11/12-es szezonban a Marseille, a 12/13-mas idényben a Juventus otthonában győzött 2-0-ra a Bayern, 13/14-ben a Manchester otthonában lejátszott 1-1-es döntetlent, míg tavaly a Portoban elszenvedett 3-1-es mérkőzést vezette a 44 éves madridi játékvezető. A görögöknek a 11/12-es csoportkör Arsenal ellen 2-1-re elveszített mérkőzését fújta.

Közvetítés:

A Sport1 szerdán 20 órától kezdi meg közvetítését, a mérkőzés maga 20:45-től indul élőben.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top