Egyéb

Az átigazolási időszakról

Viszonylag nagy volt a mozgás a Bayern háza táján.

transfers

Ezen a nyáron is rengeteg, hol több, hol kevesebb valóságalapú pletyka jelent meg a Bayern Münchennel kapcsolatban. Hogy a leigazoltakon kívül kik merültek fel igazából és kik iránt érdeklődtünk, azt csak az érintett szereplők, szűk környezetük és esetleg pár, a pletykáról beszámolt hitelesebb lapok tudhatják.

Egy játékos leigazolása természetesen nem minden esetben megy egyről a kettőre, hanem ez egy igen összetett kérdés. A puhatolózás, érdeklődés mértéke, a játékos akarata és klubjának szándékai, a megszabott és kínált ár, az aktuális és a kínált szerződés hossza, a fizetés és természetesen a perspektívák, a csapatban várhatóan betöltött szerep is fontos tényezőt játszik a véglegesítésben. Ha ezek közül valami nem passzol, a legtöbb esetben csökken az érdeklődés és egy újabb, a játékrendszerbe leginkább passzoló, anyagilag sem irreálisan drága játékos kerülhet a látókörbe. Igaz ez akkor is, ha az adott és megfigyelt játékos végül mégsem bizonyítja azon kvalitásait, amelyre a klubnak az adott ár mellett szüksége lenne. A tényezők közül a személyi szerződés apró részletein kívül szinte mindegyik fontos, de végül a lényeg ami lényeg: A játékosnak az érdeklődő klubbal, az érdeklődő klubnak pedig a játékos jelenlegi egyesületével kell megegyeznie. Ha ezek megvannak, természetesen a gondot általában már nem jelentő kötelező orvosi vizsgálatok és az aláírás az, ami lezárja a folyamatot.

A Bayern korábbi és jövendőbeli játékosainak is sikerült ezen a procedúrán végigmenniük. Bastian Schweinsteiger az új kihívás, Dante és Reina a több játéklehetőség miatt kérvényezték elengedésüket, tehát az akaratuk vezérelte őket az átigazolásban. A német játékos klubváltása évek óta érett, így nem volt meglepő, hogy Louis van Gaal csapatához, a Manchester Unitedhez szerződött 9-20 millió közötti összegért. Dante szintén menni akart, 4-5 milliót fizetett érte az átigazolási időszak utolsó napjaiban a jobb kilátási lehetőségeket kínáló Wolfsburg a Bayernnek. A játékos akarata miatt a bajorok ezt a viszonylag csekély ajánlatot is kénytelenek voltak probléma nélkül elfogadni. Természetesen nem minden esetben elegendőek csak a játékos elképzelései egy olyan klubnál, mint a Bayern. Igaz ez Claudio Pizarro esetére, aki bár nagyon szívesen maradt volna, ám a klub ezúttal nem kínált új szerződést a számára. Nem tudhatjuk biztosan a Herthába igazoló 21 éves Weiser esetét: A játékos minden bizonnyal több játékot és fejlődési lehetőséget akart, amelyet a Bayernnél nem biztos hogy megkapott volna, így a Hertha csapatába igazolt. Lejáró szerződése miatt a bajoroknak nem volt lényegi beleszólásuk a távozásába, és bár lehetséges, hogy szívesen megtartották volna a játékost, valószínűleg nem foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, így Weiser számára egyértelművé vált, jobb ha a folyamatos bizalom és a lehetőség érdekében Dárdaiékhoz szerződik.

A Bayernbe való átigazolásra szerencsére nem nehéz rábírni a legnagyobb, sikerélményre váró klasszisokat és tehetségeket sem. Így a ténylegesen kiszemelt célpontok megszerzéséhez szinte csak a játékos klubjával kell egyezkednie a vezetőségnek. S ha a Bayern akar valakit, akkor minden követ megmozgat azért, hogy meg is szerezze azt. Igaz ez az éppen szóban forgó játékosra is, aki akaratával gyakorol nyomást az aktuális csapatára. Kiváló példa erre a Juventustól érkező Arturo Vidal és Kingsley Coman is, akik a vezetőségnek beszéltek távozási szándékaikról, majd a chilei esetében némi egyezkedés, a francia tehetség esetében kőkemény tárgyalás után, de végül Münchenben sikerült kikötniük. Természetesen Douglas Costa is szívesen jött a Bayernbe, különben ma sem lenne a bajorok játékosa. Az ár kiindulópontját csak sajtóhírekből ismerjük: Először 25 millió euró körüli összegről volt szó, végül 30 millióban állapodtak meg a felek. A Bayern úgy érezte, mindent összevetve a brazil a legköltséghatékonyabb, ám legmegfelelőbb játékos a szélre, így letette az ukránok által kívánt összeget. Az új második számú kapus, Sven Ulreich is új kihívásokra várt, klubjával már-már megromló kapcsolata miatt nem volt bonyolult a szerződtetése. A tárgyalások olyan gyorsan lezajlottak, hogy a leghitelesebb források még pletyka szinten sem számoltak be az ő nevéről. Kimmich esete sem okozott komoly fejtörést a klubvezetőknek. Reschke ajánlására Guardiola megnézte a fiatal középpályást, aki azonnal lenyűgözte játékával a katalán mestert. A döntéshozók nem teketóriáztak, hanem kifizették a játékos tulajdonát birtokló Stuttgartnak a 8-9 millió körüli összeget.

Persze a játékos akarata nem mindig döntő: De Bruyne hiteles sajtóhírek szerint legszívesebben a Bayernhez jött volna, ám a City által ajánlott 75 millióval a bajorok a wolfsburgi vezetőség által megerősített érdeklődés ellenére nem tudtak, de nem is akartak versenyezni. A belga így Angliában kötött ki.

Pierre Hojbjerg bár csak nyáron tért vissza az Augsburgból, újra kölcsönbe került, ezúttal a Schalke csapatához. A dán legszívesebben a Leverkusenhez távozott volna, a Bayern viszont kizárta ezt a lehetőséget és a királykékeknek adta bérbe a jogait. Green és Kirchhoff szintén visszatértek, ők azonban maradtak is a klubnál: Az amerikai a továbbiakban a Bayern II-ben gyűjthet játéktapasztalatot, míg Kirchhoff jövője a sérülése miatt továbbra is kérdéses. Minden bizonnyal előbb utóbb távozik a német rekordbajnoktól a védekező játékos.

Kirchhoff nélkül két német, két latin és egy francia játékos érkezett, míg két német és három latin távozott a Bayerntől. A tavalyi szezonban sokak által emlegetett korosodó keret is vérfrissítésen ment keresztül: Egy 34 éves, egy 33 éves és két 31 éves játékos igazolt el a 21 éves Weiser mellett. Az érkezők között egy 28, egy 27, egy 24, egy 20 és egy 19 éves spíler szerepel.

A Bayern profi kerete a 2015/2016-os szezonra:

Kapusok: Manuel Neuer, Sven Ulreich, Tom Starke

Védők: Philipp Lahm, Rafinha, Jerome Boateng, Javi Martínez, Mehdi Benatia, Holger Badstuber, David Alaba, Juan Bernat

Középpályások: Xabi Alonso, Joshua Kimmich, Sebastian Rode, Arturo Vidal, Arjen Robben, Douglas Costa, Mario Götze, Thiago Alcantara, Franck Ribéry, Kingsley Coman

Támadók: Robert Lewandowski, Thomas Müller

23 fő: 10 német, 4 spanyol, 2-2 brazil és francia, 1-1 marokkói, osztrák, chilei, holland és lengyel játékos.

Szavazz!

 • Robert Lewandowski (26%, 59 Votes)
 • Thomas Müller (26%, 58 Votes)
 • Joshua Kimmich (16%, 37 Votes)
 • Kingsley Coman (13%, 29 Votes)
 • Manuel Neuer (7%, 15 Votes)
 • Jamal Musiala (6%, 13 Votes)
 • Lucas Hernández (5%, 11 Votes)
 • Serge Gnabry (1%, 2 Votes)
 • Leroy Sané (0%, 1 Votes)
 • Dayot Upamecano (0%, 1 Votes)
 • Alphonso Davies (0%, 0 Votes)

Total Voters: 224

Betöltés ... Betöltés ...

1 hozzászólás

1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top