Bundesliga

Fölényes győzelem a nyitómeccsen

A HSV-t lépte le 5-0-ra a gálázó Bayern.

asdd

Kiütéses, 5-0-ás győzelemmel startolt a Bayern az új szezon pénteki, HSV elleni nyitómérkőzésén. Pep Guardiola csapata az első félidőben egy középszerű teljesítményt nyújtott, a második játékrészben viszont magabiztos és szép játékot bemutatva dózerolta be az északiakat. Az új idény első gólját Benatia szerezte, később Müller kétszer, Lewandowski és Douglas Costa egyszer-egyszer zörgette meg a hálót.

Nehéz dolga volt Pep Guardiola edzőnek a keret és a kezdőcsapat kijelölésekor, ugyanis négy játékost kivéve teljes és brutálisan erős kerettel rendelkezett, Rode és Dante például a padra sem tudott leülni. Costa és Vidal személyében a Bayern két nyári, összesen 67 milliós topigazolása is a kezdőben kapott helyet, mindketten nagyon jó játékkal hívták fel magukra a figyelmet. A Bayern játékrendszere leginkább egy 4-1-2-3-mas felállásra hasonlított.

Mérkőzés:

Az új szezon első félidejében a Bayern München uralta a játékteret a visszahúzódó, taktikailag eleinte fegyelmezett HSV ellen. A hazaiak játékából hiányzott némi kreativitás, a klasszisok nem sok nagy lehetőséget tudtak kidolgozni. Az első kapura lövés Holtby nevéhez fűződik, 4. percben leadott lövése nem jelentett problémát Neuer számára. Négy perccel később jött a válaszlehetőség Robben és a Bayern részéről, a holland fejjel próbálta bevenni Adler kapuját, mellé ment. Lewandowski fejese a 21. percben még fölé ment, a 27. percben viszont Benatia bólintása az ellenfél kapujában landolt. Ezzel a marokkói megszerezte a szezon első, pályafutása első gólját az Allianz Arénában, Xabi Alonso ívelt szabadrúgásból a fejére. A 29. percben Müller növelhette volna az előnyt, Alaba beadását a büntetőpont körülről viszont a kapu mellé rúgta. Boateng is megpróbálkozott a góllövéssel, 30-35 méterről bombázta meg a HSV kapuját. Adlernek résen kellett lennie, mert a löket egyenesen a hálóba tartott volna. Alaba a félidő végén szabadrúgásból lőhetett volna gólt, kevéssel azonban elkerülte a kaput a próbálkozás. 1-0-ás eredménnyel vonultak félidőre a csapatok.

A második játékrészbeli átállással nem csak játékban, de a helyzetek kidolgozásában és eredményességben is fokozatosan kapcsolt felfelé a csapat. Az 50. percben Alaba újabb pontrúgásból szerezhetett volna gólt, ám kevésbé jól helyzett labdáját Adlernek kellett kiütnie. Három perccel később egy védelmi hibát kihasználva végre sikerült növelni az előnyt: Ostrolek egy kapu elé hosszan betett labdát szabadított fel egyenesen a kapu előtt elhelyezkedő Lewandowski elé, aki nem hagyta kihasználatlanul a ziccert és higgadtan passzolt a kapu baloldalába. 2-0! Pep Guardiola időközben lehozta Xabi Alonsot a pályáról, Rafinha bejövetelével Lahm húzódott be a középpályára. Az idő teltével a játékosok örömfocit mutattak be az Allianz Aréna közönsége előtt, legfőképp az első bajnokiján pályára lépő Douglas Costára terelődött a figyelem. A 65. percben épp ő volt aki egy levágódó labdát habozás nélkül kapura lőtt, a próbálkozása viszont a közönség sorai között kötött ki. Négy perccel később mintaszerű akció után szerzett gólt Thomas Müller. Benatia gyönyörű labdaszerzéséből Götze hozta játékba a jobb szélen megiramodó Douglas Costát. A brazil külsővel varázsolta rá a berobbanó német fejére a játékszert, aki közelről nem tévesztette el a kaput. 3-0! A 72. percben Vidal is megszerezhette volna debütálásán a gólját, közelről tüzelt kapu mellé. Egy perccel később Lewandowski kiváló ütempasszából Müller indult meg, aki a kapus mellett elhúzva gurított az ellenfél hálójába. 4-0! A meccs utolsó harmadában, a beállt Götzével és Thiagoval együtt, a Bayern nagyon gördülékeny játékkal kápráztatta el közönségét. Az utolsó percek a technikai képességeit és gyorsaságát ezúttal is bizonyító Douglas Costáról szóltak. A 24 éves játékos először kevéssel a kapu fölé lőtt, három perccel később viszont egy megszerzett labdát csavart a kapu baloldalába. 5-0, kegyelemdöfés! Góllal, gólpasszal és kiváló játékkal mutatkozott be tehát a Bayern brazilja, aki a többi új igazáshoz hasonlóan játékosként és emberként is nagyon jól beilleszkedett csapatába.

Mérkőzést követő reakciók:

Pep Guardiola: Az első félidőben nehéz volt, mert a HSV hat emberrel védekezett hátul. A félidőben átálltunk, majd jobban teljesítettünk. Összességében voltak problémáink, a játékot gyorsabban játszani. Elégedett vagyok Douglas Costa és Arturo Vidal debütálásával. Nagy kvalitásokkal és tapasztalattal rendelkeznek, sokat fogják segíteni még a csapatot. Ez volt az első meccsük. Nagyon elégedett vagyok a teljesítményükkel.

Thomas Müller: Ez egy szuper csapatteljesítmény volt ma. Újra megmutattuk, hogy az elmúlt évek sikerei ellenére éhesek vagyunk és hogy akkor is csináljuk tovább, amikor 3-0-ra vezetünk. Ezt a mentalitást akarjuk fenntartani.

Robert Lewandowski: Ez volt az első meccsem és győztünk. Ez a legfontosabb. Az első félidő nem volt olyan jó. A 2-0 után világos volt, hogy további gólokat tudunk szerezni. Nem volt egyszerű, de türelmesnek kellett maradnunk.

Érdekességek:

  • A 14. hivatalos nyitómérkőzésen is veretlen maradt az aktuális bajnok (11 győzelem, 3 döntetlen).
  • A HSV a legutóbbi 14 meccsét nem nyerte meg a Bayern ellen. A hat legutóbbi vendégszereplésük alkalmával 36 gólt kaptak.
  • A Bayern már 10 éve játszik az Allianz Arénában. 171 hazai bajnokiból 132-t megnyertek.
  • A HSV sorozatbeli öt szezonban nem volt képes az első fordulóban győzni (2 döntetlen, 3 vereség).
  • A hivatalos nyitómeccs 2002-es fennállása óta ez volt a legfölényesebb győzelem.
  • A Bayern csak a 72/73-mas szezonban szerzett öt gólt az első fordulóban, akkor az Oberhausen ellen
  • A HSV soha nem kapott ki ilyen mértékben a nyitófordulóban.
  • Tizedik alkalommal szerzi meg Bayern játékos a szezon első gólját, ez ligacsúcs. Idén Benatia volt az első gól szerzője.
  • Thomas Müller a Bayern legutóbbi négy nyitófordulóján háromszor betalált, most először tudott duplázni.
  • Arturo Vidal ért leggyakrabban a labdához, szám szerint 139 érintéssel állított fel egyéni rekordot a Bundesligában.
  • Douglas Costa és Lewandowski 4-4 kapuralövési kísérlettel a legtöbbet próbálkozó játékosok voltak.
  • A Bayern a 8. hivatalos nyitómérkőzésének mindegyikén betalált.
  • Thomas Müller a legutóbbi, 8-0-ra végződő FCB-HSV találkozón is duplázni tudott.
  • Arjen Robben a 200. tétmeccsét játszotta a Bayern színeiben. 109 gól és 57 gólpassz a mérlege.
  • Rafinha a 150. győzelmét ünnepelte a Bundesligában.
  • Mehdi Benatia az első gólját szerezte az Allianz Arénában.
FC BAYERN – HAMBURGER SV 5:0 (1:0)
FC Bayern Neuer – Lahm (72. Thiago), Benatia, Boateng, Alaba – Xabi Alonso (56. Rafinha) – Robben (65. Götze), Vidal – Müller, Lewandowski, Costa
Cserék Ulreich, Hojbjerg, Kimmich, Bernat
Hamburger SV Adler – Diekmeier, Djourou, Spahic, Ostrzolek – Ekdal (61. Olic), Jung – Ilicevic (69. Diaz), Holtby, Gregoritsch – Schipplock (69. Lasogga)
Játékvezető Bastian Dankert (Rostock)
Zuschauer 75.000 (teltház)
Gólok 1:0 Benatia (27.), 2:0 Lewandowski (53.), 3:0 Müller (69.), 4:0 Müller (73.), 5:0 Costa (87.)
Sárga lapok Xabi Alonso, Boateng / Diekmeier, Spahic

Összefoglaló: 
http://www.dailymotion.com/video/x31pyj0_all-highlights-bayern-munchen-5-0-hamburger-sv-14-08-2015-bundesliga_sport

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top