vélemény

Egy korszak végnapjaiBastian Schweinsteiger eligazolása hidegzuhanyként ért minket, de talán nem is csupán maga a játékos miatt, hanem amiatt, amit ez a transzfer jelez: küszöbön áll a történelemmé válása annak a Bayernnek, amely az elmúlt években a futball csúcsára juttatta a klubot.

Saját vélemény, de talán nem elrugaszkodott a valóságtól: egy csapat akkor válhat igazán sikeressé hosszú távon is, ha nem csupán méregdrágán megvásárolt sztárok alkotják, hanem olyan futballisták is, melyek képesek megteremteni és fenntartani az adott klub identitását, a mi esetünkben a “Mi san mia” érzést. Ezek a játékosok jellemzően saját nevelésűek (de nem kizárólag – Kroos például már ittléte során sem igazán testesítette meg ezt az életérzést, különösebb probléma nélkül el is igazolt pár év után), de szerencsés esetben messziről jött emberek is felvehetik ezt a szerepet.

Ha a Bayernt nézzük, hat olyan játékost említhetünk, akik ilyen identitást meghatározó alappillérek voltak az elmúlt években: Neuer, Lahm, Schweinsteiger, Ribéry, Robben és Müller. A névsorból rögtön láthatjuk, hogy komoly változások előtt áll a csapat, hiszen közülük Schweinsteiger már elment, de a csapatkapitány, és a két villámgyors szélső is pályája vége felé közeledik – nem utolsó sorban a sorozatos sérülések miatt. Utódokat egyelőre nem nagyon látni, talán csak Alabát, de az ő és Müller esetében is komoly veszélyt jelenthet az angol klubok Rummenigge által is kifejezett pénzügyi erőfölénye – évek óta folyamatosan pletykálnak róluk az átigazolási időszakokban, és Schweinsteigerhez hasonlóan például Müller sem zárkózott el egy későbbi külföldi karrier lehetősége elől.

Egy szó mint száz: komoly feladat lesz a klubvezetők számára, hogy a kiöregedő és/vagy távozó klasszisok helyére ne csupán képességekben hasonló játékosokat hozzanak, hanem egyúttal olyanokat is, akik mentalitásukkal és a klubhoz fűződő szoros érzelmi kötődésükkel képesek mindazt megjeleníteni, amik a Bayernt Bayernné teszik.

Ebben az értelemben tehát Vidal esetleges leigazolása ugyan pótolhatja Schweinsteigert, és ebből a szempontból nagyon is jó igazolásnak tűnik, azonban arra aligha lesz elég (ismerve a chilei játékos személyiségét, no meg azt, hogy már 28 éves), hogy mint ember is méltó utódja legyen a csapatkapitány-helyettesnek.

Az óra ketyeg, ha nem lép időben a klubvezetés, hamarosan a Bayern is csupán egy összevásárolt, méregdrága sztárokból álló, de identitással nem rendelkező csapattá válhat, mint amilyen a PSG, a Manchester City, vagy legújabban például a Manchester United…

Egy korszak végnapjai
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

To Top