Bajnokok Ligája

Előzetes: FC Barcelona – FC Bayern

A világ egyik legnagyobb rangadója következik.

pepep

A Bayern München kedd délután megérkezett Spanyolországba, a BL elődöntő egyik párosításának helyt adó Barcelonába. Egy sajtótájékoztató után a játékosok az impozáns Nou Campban abszolválták a záróedzést is. Thomas Müller egy korábbi interjújában viccesen megjegyezte, a stadiont az teszi különlegessé, hogy a felső karéjban lévő szurkolók semmit sem látnak a mérkőzésből. A mérkőzést természetesen nagyon várják a müncheni résztvevők: „Az elővárakozás óriási. Ez egy abszolút csúcsjelenség lesz.” – mondta Philipp Lahm.

A Barcelona-Bayern párosításnál aligha fordulhatna elő nagyobb a világ labdarúgásában, a spanyol listavezető a német bajnokkal méri össze erejét. „Nincs a mérkőzésnek favoritja.” – mondta Thomas Müller a pár nappal ezelőtti interjújában és az utazás előtti pillanatokban is.




Kiváló hír a Bayern München számára, hogy az állkapocs és orrcsonttörést szenvedett Robert Lewandowski ezúttal is részt vett a csapat edzésén, így játékára nagyon jók az esélyek. „Ha fitt lesz, játszani fog. Tizenegy 100 %-os állapotban lévő játékosra van szükségem. Az edzés után beszélek vele, tudni akarom az érzéseit.”mondta Pep Guardiola a Bayern kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Aki biztosan nem lép pályára, az Robben, Badstuber, Alaba, Ribéry, Starke valamint a friss izomszakadást szenvedett Sebastian Rode. Ettől függetlenül is óriási potenciál van a hadra fogható játékosokban. „Soha nem sajnálkoztam és most sem fogok. Nem tudom a sérülteket idevarázsolni.” – vallotta be a Bayern edzője.

A személyi problémák ellenére Manuel Neuer nagyon bizakodóan, motiváltan várja a szerda esti találkozót. „Nem fogunk elbújni. Nem állunk hátra, megakarjuk mutatni kik vagyunk. Önbizalommal lépünk pályára. Előre akarunk játszani.” A Bayern edzője szintén magabiztos, a céljai egyértelműek: „Kétségtelen, hogy győzni akarok itt. Azért vagyok itt, hogy nyerjek.” Pep elmondása szerint viszont egy gól szerzése esetén is nagyon elégedett lesz: „Szinte lehetetlen csak védekezni itt, gólt akarunk lőni.”

Pep Guardiola mellett számos stábtag, valamint Thiago és Reina is visszatér nevelőegyesületének színhelyére, ráadásul az ellenfél kispadján a Bayern mesterének volt csapattársa ül. Luis Enrique a Barca sajtótájékoztatóján elmondta, csakúgy mint soha, most sem fél, győzni akarnak csapatával, a továbjutásért fognak játszani. Persze ez nem lesz egyszerű, ezt ő maga is tudja: „Tudjuk, hogy Pep megnehezíti az életünk, ő a legjobb. A Bayern egy nagyon erős csapat, amely a sérültjeiből meríthet erőt. Valószínűleg ez a legattraktívabb mérkőzés Európában.”

Ellenfélfigyelő:

Az FC Barcelona jelenleg 87 ponttal, két egységgel a Real Madridot, 11 ponttal az Atletico Madridot megelőzve vezeti a spanyol bajnokságot. Luis Enrique csapata a Primera Division eddigi 17 hazai bajnokijából 15 mérkőzést megnyert, kétszer pedig 1-0-ás vereséget szenvedett. Novemberben a Celta Vigo, februárban pedig a Malaga volt képes elhozni a három pontot a Nou Campból. Hazai pályán 60:9-es gólaránnyal büszkélkedhetnek Messiék. A Barca az idei BL szezon eddigi 10 meccséből 9-et megnyert, csak a PSG elleni idegenbeli csoporttalálkozón kaptak ki 3-2-re. Hazai pályán a megszerezhető 15 pontból 15-öt megszereztek, 10 szerzett gól mellett csak kettőt kaptak a katalánok.

A négyszeres BEK/BL győztes Barcelona a PSG, az Ajax és az APOEL csapatát megelőzve nyerte meg a csoportkört. A nyolcaddöntőben a Manchester City, a negyeddöntőben a PSG elleni kettős győzelemmel jutottak be a királykategória legjobb négy csapata közé.

Ebben a szezonban is magasan Lionel Messi a Barcelona legeredményesebb játékosa, az argentin az idei 50 tétmeccsén 51 gól mellett 29 gólpasszt is kiosztott. Kiváló statisztikákkal rendelikezik az MSN trió másik két tagja is. Neymar 44 pályára lépése alkalmával 33 gólt szerzett és 10 asszisztot adott. Luis Suarez 38 meccsen 24 góllal és 20 gólt érő átadással vétette észre magát. A katalánok BL házigóllövőlistáján mindösszesen hat játékos szerepel, Messi 8, Neymar és Suarez 6-6, Pique, Rakitic valamint a fiatal Sandro Ramirez 1-1 góllal rendelkezik. A Bayernnél ezzel szemben 11 játékos is szerzett gólt az idei sorozatban, igaz a három gólos Ribéry, a két gólos Robben és az 1-1 gólos Shaqiri valamint Rode ésBadstuber sem áll Pep Guardiola szolgálataira.

Közös múlt:

Történelme során 8 tétmérkőzésen ütközött meg a két sztáregyüttes, amelyből a Barcelona csak egyet volt képes megnyerni, míg a Bayern 5-ször is diadalmaskni tudott. A maradék két meccsen pontosztozkodás történt. A 15:9-es összesített gólarány a Bayern javára billen.

A Bajnokok Ligájában eleddig hatszor meccselt a Barcelona a Bayernnel, 4-et a bajorok, 1-et a katalánok nyertek meg, továbbá egy döntetlen is született. Az összesített BL gólarány 11:6 arányban a müncheniek mellett szól.

A barcelonai Nou Camp stadion nézői előtt is a Bayern statisztikái a jobbak. Háromszor találkoztak a csapatok, ebből egyet a Barcelona, kettőt a München nyert meg, az összesített gólarány: 5:5.

Legutóbb a 12/13-as BL idény elődöntőjében sorsolták össze a csapatokat, amely végül kettős Bayern győzelemmel ért véget. Hazai pályán 4-0-ra, idegenben 3-0-ra sikálták le a müncheniek a katalán játékosokat, végül a Dortmund elleni döntőt is sikerült behúznia a Jupp Heynckes irányította Bayernnek.

A 08/09-es szezonban nagyon sima Barcelona továbbjutást könyvelhettek el a labdarúgás követői, hazai pályán egy sima 4-0-ás győzelmet követően a visszavágón egy barátságos 1-1-el jutott tovább a Pep Guardiola vezette Barcelona a BL negyeddöntőben. A Bayern padján akkor Jürgen Klinsmann ült és küldött egy erősen tartalékos kezdőcsapatot a pályára, amely végül esélytelennek bizonyult a sikerkorszakát élő Barca ellen.

Hiányzók:

Az FC Barcelona részéről egy játékos küzd sérüléssel, a meccs előtti napokban achilles problémákra panaszkodó Matheiu marad ki. Rajta kívül mindenki bevethető a katalánoknál. A Bayern Münchennél más a helyzet, ugyanis kulcsjátékosok sorozata kényszerül kihagyni a mérkőzést: A 2013-as BL menetelés meghatározó triója, Robben, Ribéry és Alaba mellett Holger Badstuber, Rode és a Bayern harmadik számú kapusa, Tom Starke sem lép pályára a barcelonai odavágón, közülük csak a francia játéka kérdéses az egy héttel később megrendezendő, müncheni visszavágóra. A jelek alapján azonban nem valószínű, hogy Ribéry felépül arra a mérkőzésre. A Dortmund elleni kupaelődöntőben állkapocs és orrcsonttörést szenvedett Robert Lewandowski viszont már a csapattal edz, a jelek szerint kezdőként vállalhatja a játékot.

Az eddig begyűjtött sárga lapokat törölték, így senkit nem fenyeget az eltiltás veszélye. A döntőről csak kiállítással lehet lemaradni.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a legutóbbi négy Barcelona elleni idegenbeli meccséből hármat megnyert, ebből egyet az UEFA kupában.
  • Thomas Müller négy büntetőt értékesített az idei BL idényben.
  • A Bayern háromszor lőtt legalább 5 gólt az idei BL sorozatban: A Roma ellen 7-1-re, a Shathar ellen 7-0-ra, míg a Porto ellen 6-1-re győztek Guardioláék.
  • A Bayern szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 30-az az idei BL szezonban. A Barca 23-mat.
  • A Bayern szerezte a legtöbb fejesgólt a BL szezonban, összesen 7-et. A Barcelona 3-mat.
  • A Bayern 6 gólt lőtt a 16-oson kívül, ennél többet csak a Porto, 8-at. A katalánok kettőt.
  • A Bayern szerezte a legtöbb gólt a 16-oson belül, 24-et. A Barca 21-et.
  • Ronaldo mögött Messi próbálkozott legtöbbször kapuralövéssel, 18-szor.
  • A Barcelona passzolta a legtöbbet az idei sorozatban, 6907-et, a Bayern 6872-t.
  • Az idei sorozatban Robert Lewandowski találta el legtöbbször a kapufát, összesen 4-szer.
  • Pep Guardiola volt a Barcelona edzője a 2008/09-es idényben, amikor csapatával 5-1-es összesítéssel továbbjutott a Jürgen Klinsmann vezette Bayernnek szemben.

  • Luis Enrique ott volt a 98/99-es BL idény csoportkörében, a Bayern ellen 1-0-ra vereséget szenvedett Barcelona csapatában. A bajorok a visszavágót 1-0-ás hátrányból fordították meg 2-1-re a 99-es döntőnek helyt adó Nou Campban.
  • A négyszeres BL győztes Barcelona nyolcadszorra kvalifikálhatja magát a BL döntőbe.
  • A Barca mind az öt hazai meccsét megnyerte az idei BL szezonban, az elődöntőben 2-0-ra győzték le a PSG-t. A sorozatban 2013 óta veretlenek otthon, akkor épp a Bayern verte meg őket 3-0-ra.
  • A Barcelona Bundesliga csapatok elleni mérlege hazai pályán: 19 győzelem, 1 döntetlen, 7 vereség. Messi a Leverkusen elleni 12/13-as nyolcaddöntőben öt gólig jutott.
  • A Barcelona az elmúlt nyolc idényből hetedszerre jutott be a BL legjobb négy csapata közé.
  • Az ötszörös BEK/BL győztes Bayern a 11. alkalommal juthat be a sorozat döntőjébe.
  • A Bayern az előző szezonban 5-0-ás összesítéssel esett ki a Real ellen, de a hét spanyol csapat elleni európai kupaelődöntőjéből ötször a döntőbe jutott.
  • A Bayern mérlege a visszavágós UEFA sorozatokban a spanyol klubok ellen: 9 továbbjutás, 7 kiesés.
  • A Bayern a legutóbbi három idegenbeli BL-meccséből egyet sem nyert meg. Egy Shakthar elleni döntetlen mellett a Porto és a City otthonában vereséget szenvedtek. A BL-ben legutóbb októberben, 7-1-re győztek a Roma stadionjában.
  • A Bayern idegenbeli mérlege a spanyol csapatokkal szemben: 6 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség.
  • Pep Guardiola 2008 és 2012 között 14 trófeát gyűjtött be a Barcelona edzőjeként, köztük kétszer a Bajnokok Ligája serleget is elhódította, 2009-ben és 2011-ben.
  • Pepe Reina, a Bayern tartalékkapusa is a La Masiaból emelkedett ki, 30 bajnokit játszott mielőtt 2002-ben elhagyta a Barcelonát.
  • A Bayern hat VB győztes német játékosa újra megmérkőzik a döntőben is pályára lépő argentin Messivel és Mascheranoval. A mindent eldöntő gólt Götze szerezte.
  • Ter Stegen, a Barcelona német kapusa eddig hét alkalommal meccset a Bayern ellen még a Borussia Mönchengladbach játékosaként. Két győzelem mellett négy vereséget szenvedett, egy döntetlent is elért csapatával. Ezeken a találkozókon 17 gólt kapott és csak kétszer maradt érintetlen a hálója.
  • Ivan Rakitic 2007 és 2010 között Neuer és Rafinha csapattársa volt a Schalkéban.
  • Xabi Alonso a Real Madrid  játékosaként 20-szor játszott a Barcelona ellen, 5-ször győzött, 9-szer kikapott csapatával.
  • Bernat a tavalyi szezonban a Valencia játékosaként 3-2-re győzte le a Barcelonát a Nou Campban.
  • A Barcelona a legutóbbi 40 tétmérkőzéséből 36-ot, a legutóbbi 16 meccséből 15-öt nyert meg.
  • A Barcelona a szezon során összesen 13-szor rúgott legalább 5 gólt egy mérkőzésen. Hétvégén a sereghajtó Cordobát győzték le 8-0-ra. Messi 2, Neymar 1, Suarez 4 gólt szerzett.
  • A Barcelona hírhedt MSN triója ebben a szezonban már 108 gólt szerzett.
  • Pep Guardiola a Porto elleni 6-1-es győzelem alkalmával a 100. tétmérkőzését játszotta a Bayernnel, ebből 79-et nyert meg a katalán edző.

Előzetes kezdőcsapatok:

Játékvezető:

Nicola Rizzoli lesz a szerdai találkozó játékvezetője. Az olasz bíró eddig négyszer fújt a Bayern mérkőzésén: 2010-ben a Manchester United otthonában elszenvedett 3-2-es negyeddöntőbeli vereség ellenére a bajorok mentek tovább. 2012-ben a Basel otthonában szintén egy egygólos vereséget szenvedett el a Bayern a BL nyolcaddöntőjében – más kérdés, hogy a visszavágón 7-0-ra diadalmaskodtak a müncheniek. A játékvezetőhöz kapcsolódó legkellemesebb emlék kétségtelenül a 2013-as BL döntő volt, amelyet 2-1-re nyertek meg Robben góljával a bőrnadrágosok. Rizzoli 2014-ben, az Arsenal otthonában 2-0-ra megnyert mérkőzésen szintén bíráskodott, de ő vezette a spanyol-holland 1-5-öt és a Németország – Argentina VB döntőt is.

A Barcelonának háromszor vezetett mérkőzést a 43 éves sípmester, ebből kettőt a 2010/2011-es BL szezonban: Egy Panathinaikos elleni 5-1-es hazai csoportgyőzelmet, valamint egy, az Arsenal otthonában 2-1-re elveszített nyolcaddöntő mérkőzést. Friss emléke is van Rizzolinak a Barcáról, az idei csoportkörben a PSG elleni 3-2-es vereségét fújta a katalánoknak az világporond egyik legjobb játékvezetőjének tartott embere.

Közvetítés: 

A mérkőzést megelőző felvezetőt 20:15-től, a mérkőzést szokásos időpontban, 20:45-től sugározza a DigiSport1. Streameket a mérkőzést megelőző órákban a Banok stream oldalról kereshettek.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top