Bundesliga

Előzetes: Bayer Leverkusen – FC Bayern

A Bundesliga 31. fordulójában tét nélkül léphetnek pályára a müncheniek.

blbm

Négy nappal a Barcelona elleni sorsdöntő BL-elődöntőt megelőző napon a Bayer Leverkusen ellen tartja főpróbáját Pep Guardiola alakulata. A két klub három héttel ezelőtt ugyanebben a felállásban mérkőzött meg egymással a DFB-kupa negyeddöntőjében, akkor a Bayern 120 percnyi gólnélküli játék után büntetőkkel ejtette ki a gyógyszergyáriakat. A Bayern azóta – szintén büntetők után – kiesett a BVB elleni kupaelődöntőben.

A soron következő bajnoki hangulata a vendégek részéről teljesen más lesz, mint a kupameccs, ugyanis a Bayern az előző fordulóban bebiztosította Bundesliga elsőségét, így egy igencsak felforgatott állomány futhat ki a pályára. A sérülteken kívül Boateng és Müller pihentetés miatt el sem utazott a csapattal, ott van viszont a fiatal Gaudino, Kurt, Strieder és Görtler is a keretben. Természetesen a kiváló formában lévő Mitchell Weiser sem maradhatott ki, akinek szerződéshosszabbítására a Bild szerint egyre nagyobb az esély.




„A Leverkusen a Bajnokok Ligájáért játszik, mi már elértük a célunkat. A Bundesligának vége, már megnyertük.” – nyilatkozta Pep Guardiola a pénteki sajtótájékoztatón, aki bevallotta azt is, hogy a tekintetük elsősorban már a Barcelona elleni meccsre irányul. Ez persze nem jelenti azt, hogy 8-9 játékos is pihentetve lesz, ez a jelenlegi egészségi állapotokat figyelembe véve teljességgel lehetetlen. Javi Martínez viszont – a Bayern mesterének megerősítése szerint – több mint 8 hónap kényszerpihenő után kaphat pár játékpercet, mint ahogy a fiatalok közül is pályára léphetnek páran: „Ha tudunk rotálni, akkor fogunk is.”

A Bayern elsődleges célja tehát a mérkőzés „túlélése” lesz, lehetőleg újabb sérülés nélkül, ez persze nem jelenti azt, hogy egy győzelem nem jelenthet önbizalomfröccsöt a szerdai találkozóra: „Leverkusenben határozottan fogunk fellépni és biztosan megpróbálunk győzni is.” – mondta a keretből utólag kimaradó Müller, de az ellenfél kapusa, Bernd Leno is tisztában van a lélektani dolgokkal: „A Bayern biztosan nem akar rossz érzéssel Barcelonába utazni.”

Roger Schmidt: A Dortmund elleni kiesés után a Bayern vissza akarja szerezni az önbizalmát és a stabilitását a Barcelona elleni találkozóra. Egy topcsapat fog kifutni a pályára, mindegy hogy dönt az edző.

Közös múlt:

A két klub történelme során 78 alkalommal mérkőzött meg egymással, ebből a Bayern 47, a Leverkusen 16 alkalommal diadalmaskodott, 15 iksz született.

A Bundesligában összesen 71-szer találkoztak a felek, amelyből a müncheniek 42 győzelmet arattak, a Leverkusen csak 15-ször diadalmaskodott. A Bayer otthonában 35 meccset rendeztek a két klub részvételével, a Bayern München 15-ször, a hazaiak 12-szer győztek, emellett 8 döntetlen is született. A gólok arányában teljesen kiegyenlített a mérleg a leverkusenben lejátszott bajnokikat illetően 54:54-szer találtak be a felek.

Az idei bajnokság első mérkőzésén 1-0-ra győzött a Bayern a továbbra sem bevethető Franck Ribéry góljával, míg a pár hete megrendezett DFB-kupa negyeddöntőjében gólnélküli döntetlen után büntetők döntöttek Pep Guardiola csapatának javára. Tavaly a Bundesligában 1-1-es döntetlent játszottak a csapatok a BayArena közönsége előtt.

Hiányzók:

Roger Schmidt nem számíthat Papadopoulos , Castro és Kruse játékára, a már bajnok Bayernnél viszont rengeteg meghatározó játékos nincs ott a keretben. Starke, Alaba, Badstuber, Robben, Lewandowski és Ribéry sérülés miatt nem lépnek pályára, míg a tegnapi záróedzést végigdolgozó Boateng és Müller a Barcelona elleni mérkőzést megelőző pihentetésben részesülnek.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Leverkusen kilenc meccs óta veretlen, a 2009/10-es szezon óta ez a leghosszabb szériájuk.
  • A Leverkusen négy hazai meccs óta nem kapott gólt, 2004 óta ez először fordult elő a gyógyszergyáriakkal.
  • Tavaly, miután a Bayern matematikailag is megnyerte a Bundesligát, a soron követő három bajnokiból csak egy pontot gyűjtöttek.
  • A gyógyszergyáriak a legutóbbi 12 tétmeccsből 9-szer nem kaptak gólt. A Bayern elleni DFB-kupa negyeddöntőjének 120 perce során a müncheniek csak 8 kapuralövési kísérletet adtak le, egyik sem talált a hálóba.
  • Amióta Pep Guardiola a Bayern edzője, a müncheniek négy tétmérkőzésen csak négy gólt szereztek a Bayer ellen.
  • Philipp Lahm sorozatbeli 38. idegenbeli bajnokiján maradhat veretlen, amellyel egy új Bundesliga rekordot állítana fel a Bayen csapatkaptánya.
  • Bastian Schweinsteiger soha nem szenvedett vereséget Leverkusenben, 5-ször győzött, emellett három döntetlennel is rendelkezik.
  • A Bayern 30 játéknap után csak 13 gólt kapott, ez öttel kevesebb, mint a teljes 12/13-mas szezonban beállított Bundesliga rekord.
  • A Bayernnek 21-szer sikerült 0-án tartania a kapott gólok számát., amellyel már most beállították a 12/13-as szezon rekordját.

Előzetes kezdőcsapatok:

Az Eurosport 2 által élőben közvetített szombat esti, 18:30-kor kezdődő találkozót Christian Dingert vezeti majd.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top