Német Kupa

DFB-kupa: Drámai kiesés a Dortmund ellen

A személyi veszteség a kupából való kiesésnél is fájóbb.

picsaba

Dráma! Az idei DFB-kupadöntő a Bayern München nélkül kerül megrendezésre, miután büntetőpárbaj során kiesett Guardiola csapata a Jürgen Klopp vezette Borussia Dortmunddal szemben. Ennél is szomorúbb hír, hogy Arjen Robben hetek óta tartó sérülése utáni visszatérése koránt sem sikerült jól, a holland 20 percet sem tölthetett a pályán, ugyanis a mérkőzés közben izomszakadást szenvedett a bal vádlijában. Robben szezonja ezzel véget ért, de Robert Lewandowskit sem kerülte el a sérülés. A lengyel támadó a hosszabbítás utolsó perceiben találkozott szerencsétlenül a mindent, de legfőképp Lewa fejét vivő Langerakkal. A vizsgálatok szerint Lewandowski agyrázkódást, valamint orr és állkapocscsonttörést szenvedett, így a Barcelona elleni játéka egyelőre kérdéses – a hírek szerint maszkban valószínűleg vállalhatná a játékot.




Mérkőzés:

A Bayern München az ellenfelét kontrollálva kezdte a mérkőzést, a dortmundiak kettős védelmi fallal próbálták meg távoltartani kapujuktól a türelmesen gurigázó bajorokat. A nagy nyomást kifejtő Bayern egy, az ellenfél akciójából indult kontratámadással szerezte meg a vezetést: A pár hetes sérülése után először kezdő Benatia csente el a labdát, majd indította gyönyörűen a teljesen üresen álló Lewandowskit, aki habozás nélkül indult meg az ellenfél kapujára. Első kapuralövési próbálkozása Langarek fölött, a kapufára pattanva jutott vissza hozzá, amelyet kis igazgatás után okosan bepasszolt. 1-0. A vezetés megszerzése után is dominálták a meccset a müncheniek, komolyabb helyzetet viszont csak  egy váratlan megoldásból sikerült kialakítani. Szintén Lewandowski veszélyeztetett, ezúttal a kinn álló Langerak fölött próbálta meg beemelni a labdát kb 30-35 méterről. Kísérlete végül nem sokkal a kapu mellett pattogott el.

A második félidő mindkét fél részéről aktívabban telt, de továbbra is a Bayern irányított – és dolgozott ki veszélyes lehetőségeket: Rögtön a második félidő elején Müller növelhette volna az előnyt, végül Langerak hárított. Később Reus veszélyeztetett, majd Bernat gyönyörű passzát Lewandowski lőtte a felsőlécre. A kipattanóból született Müller lövést leblokkolták, majd a támadóhoz visszapattanó labdába Schmelzer egyértelműen kézzel ért bele. Ezt a Bayern játékosai, edzői stábja, cseréi és a szurkolók is azonnal észrevették, de Gagelmann sípja érthetetlenül némán maradt. Két perccel később a Thiago lefordulásából megeresztett próbálkozást Langerak védte. A 70. perc környékétől a Dortmund feltámadt, és sorra dolgozták ki a veszélyes lehetőségeket. A 75. minutumban Mkhtaryan beadását Aubameyang éles szögből tette kapura, amelyet Neuer védett is – de csak a vonalon túlról. 1-1. A 80. és a 82. pecben Neuer megmutatta, miért ő a világ legjobb kapusa, két hatalmas védéssel tartotta életben csapatát a rendes játékidőben.

A 2×15 perc hosszabbításban is adódott lehetősége a bajoroknak a mérkőzés sorsának eldöntésére. A 102. percben Schweinsteiger fejese ment fölé, Xabi Alonso varázsolta a fejére a játékszert. A 108. percben emberelőnybe kerültek a müncheniek, a csereként beállt Kampl fél órát sem tölthetett a pályán, míg megkapta második sárga lapját is. 10 ember ellen sem volt könnyű dolga a Bayernnek, de Schweinsteiger a 114. percben pontot tehetett volna a találkozó végére, fejesét Langerak lábbal, reflexszerű mozdulattal védte. Két perccel később Boateng beadására Lewandowski – és Langerak is jött, végül a BVB kapusa elpaskolta a lengyel fejét az útból. A kipattanót Götze lőtte közelről mellé, a befújható büntetőt ezúttal sem kapta meg a Bayern.

A büntetőpárbaj során semmi nem jött össze a mentálisan és fizikailag már gyenge bajoroknak: Lahm és Xabi Alonso az első két tizenegyes előtt ugyanúgy csúszott el, kísérletük a kapu fölött landolt. A további büntetőkért felelős Götze és Neuer sem találtak be, így a Bayern kapusa hiába védte szépen Hummels próbálkozását, a müncheniek 3-0-ás aránnyal estek ki a kupaelődöntőből.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Olyan büszke vagyok a csapatomra mint még soha. Ha egy csapat így játszik, nincs mit felróni. Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Mindent megtettünk, ezzel nagyon elégedett vagyok. Jól játszottunk és csak 15 percig volt problémánk, amikor Mkhitaryan beállt. Ez volt a legjobb meccsünk a BVB ellen az itteni periódusom óta. A büntetőknél egy kissé fáradtak voltunk. Gratulálok a BVB-nek és minden jót kívánok nekik a döntőre.

Philipp Lahm: Megtörténhet, hogy egyszer elcsúszik az ember, de egy elődöntőben ez nagyon keserű. Elszalasztottuk a lehetőséget, hogy a mérkőzést a rendes játékidőben és a hosszabbításan eldöntsük. A büntetőrúgásokat a szerencsésebb nyeri. Kár, hogy nem jutottunk be a döntőbe, tudjuk hogy milyen szép is az. Gratulálok a Borussia Dortmundnak.

Manuel Neuer: A büntetőrúgások hülyén alakultak. Illettek a mérkőzéshez. Nem csak a 90 perc alatt, de a hosszabbításban is eldönthettük volna. Mindent kontrolláltunk, így kellett volna tovább is csinálnunk és megszerezni a második gólunkat. Természetesen ez sajnálatos.

Thomas Müller: Valójában nem sokmindent csináltunk rosszuk, de vesztesként mehetünk haza. Ez elkeserít. Negyed órára elveszítettük a szerkezetünket, a Dortmundnak volt pár veszélyes szituációja, ebből szerezték a gólt is. Ha valaki az első két büntetőnél elcsúszik, mit tehetsz utána?

Bastian Schweinsteiger: Jó meccset játszottunk. Voltak esélyeink és voltak időszakok, amikor a Dortmund előtt is adódtak nagy helyzetek. Ennek ellenére sajnálatos számunkra, hogy büntetőpárbajoznunk kellett. Ötödikként rúgtam volna. Miután Manu kivédte Mats Hummels büntetőjét, reméltem, hogy visszajövünk.

Karl-Heinz Rummenigge: Azt hiszem ez volt a BVB elleni legjobb meccsünk az elmúlt 3-4 évből. Ez pech. Természetesen sajnáljuk. Szomorú vagyok a csapat miatt, nagyszerűen játszottak és küzdöttek. Természetesen nehéz az is, ha 12 ember ellen kell játsznani, de nincs értelme a játékvezetőről beszélni. Kiestünk, gratuláltam a dortmundi kollégáknak.

FC BAYERN – BORUSSIA DORTMUND 1:3 N.E. (1:1, 1:0)
FC Bayern Neuer – Benatia, Boateng, Rafinha – Lahm, Alonso, Thiago (68. Robben / 84. Götze) – Weiser, Bernat – Müller (76. Schweinsteiger), Lewandowski
Cserék Reina, Dante, Rode, Pizarro
Borussia Dortmund Langerak – Durm, Sokratis, Hummels, Schmelzer – Blaszczykowski (83. Kampl), Bender (91. Kehl), Gündogan – Reus, Kagawa (70. Mkhitaryan), Aubameyang
Cserék Alomerovic, Subotic, Ginter, Ramos
Játékvezető Peter Gagelmann (Bremen)
Nézők 75.000 (ausverkauft)
Gólok 1:0 Lewandowski (29.), 1:1 Aubameyang (75.)
Elfmeterschießen: Lahm fölé, 1:2 Gündogan, Alonso fölé, 1:3 Kehl, Götze lövését védte Langerak, Neuer védte Hummels lövését, Neuer a kapufát találta el
Gelbe Karten Rafinha, Alonso, Benatia / Sokratis, Langerak
Sárga-piros Kampl (108.)
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top