Bajnokok Ligája

BL: Örömjáték a Porto ellen, jöhet az elődöntő

Hazai pályán 6-1-re, összesítésben 7-4-re diadalmaskodtak a müncheniek.

tumblr_nn6ituCs0H1rckmiao2_1280

Hihetetlen magabiztossággal fordította meg a Porto elleni párharc alakulását a Bayern München. Azt követően, hogy Pep Guardiola együttese Portugáliában még 3-1-es vereséget szenvedett, egy pozíciót leszámítva ugyanazzal a kezdőcsapattal felállva ütötte ki 6-1-re Lopetegui játékosait a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A bajorok ezzel sorozatbeli negyedik alkalommal kvalifikálták magukat a királykategória legjobb négy csapata közé. A gólgyártást Thiago kezdte meg, majd Boateng, Müller és Xabi Alonso találatai mellett Lewandowski kétszer is eredményes volt. Jackson Martínez 5-0-ás állásnál rúgta a vendégek becsületgólját.

Az elmúlt mérkőzéseken döntő szituációkban hibázó Dante helyett ezúttal Badstuber kapott lehetőséget a mérkőzés kezdetétől, a brazil az utolsó percekben, csereként lépett pályára. Pozitívum, hogy Bastian Schweinsteiger a padra már leülhetett, szolgálataira azonban nem volt szükség, így a csak pár napja tréningező játékost nem is állította be Pep Guardiola a mérkőzés folyamán. A születésnapját ünneplő Mitchell Weiser, valamint a hétvégén gólt szerző Sebastian Rode csereként állt be.




Mérkőzés:

Az előzetesen megtett, óvatosságra intő nyilatkozatok alapján kissé meglepően, óriási vehemenciával rohanta le ellenfelét a Bayern München már a mérkőzés legelejétől. A hihetetlenül motivált játékosok igazi csapategységet alkottak, amelyet a szurkolók eksztázisa még tovább fokozott a szezon legfontosabb, és legnagyobb téttel bíró mérkőzésén. Természetesen a Bayern óriási mezőnyfölénye mellett a helyzetek és a gólok sem sokáig várattak magukra. A 10. percben még csak ijesztgettek a bajorok: Lewandowski kiugratását Müller viszonylag tisztán vihette az ellenfél kapujára, lövését Fabiano védte. A kipattanóra a lengyel érkezett, akinek labdája egyelőre csak a kapufát érintette. Itt már érezni lehetett, hogy a Bayern óriási nyomása előbb-utóbb gólt fog eredményezni. Szerencsére nem kellett sokat várni a találatra, a 14. percben már faragták két gólos hátrányukat a müncheniek: Götze és Bernat összjátéka után a spanyol tette be a labdát, melyre az első meccs egyetlen Bayern góljának szerzője, Thiago érkezett. A hosszú sérüléséből visszatérő játékos fejjel vette be az ellenfél kapuját. 1-0!

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://giant.gfycat.com/FairMelodicGarpike.webm[/KGVID]

A vezetőgól óriási hatással volt az amúgy is lelkes bajorokra, a 22. percben érkezett a már továbbjutást jelentő második találat is: Egy Alonso szögletet követően Badstuber fejelte tovább Boateng kobakjára a labdát, amely végül a Porto kapujában kötött ki. 2-0! Alig több, mint 20 perc alatt sikerült ledolgozni az odavágón összeszedett hátrányt.

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://fat.gfycat.com/PleasedGrimAnglerfish.webm[/KGVID]

A Bayern lendülete természetesen nem tört meg, sőt, a müncheniek értelemszerűen próbáltak minél nagyobb előnyre szert tenni. A 27. minutumban egy gyönyörűen megalkotott támadás után született meg a mérkőzés, egyben a Bayern harmadik találata. Thiago álompasszát Lahm tette középre, a le sem pattanó labdát Müller továbbította Lewandowski felé, aki szintén fejjel vette be Fabiano kapuját. 3-0!

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://giant.gfycat.com/UnfoldedBrokenAmethystgemclam.webm[/KGVID]

A hihetetlenül labdabiztosan és precízen játszó müncheniek a 36. percben döntöttek úgy, hogy beviszik a negyedik találatukat is: Thomas Müller 20 méterről tüzelt, lövése az ellenfél lábán megpattanva jutott el a Porto hálójáig. 4-0!

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://fat.gfycat.com/AshamedLegalAfricanmolesnake.webm[/KGVID]

Hihetetlen, de négy perccel később a következő gólt is bevitték Pep Guardiola tanítványai: Robert Lewandowski tologatta a büntetőterületen belül a labdát, mielőtt megszerezte önmaga második, csapata ötödik találatát. A lengyel kiváló ütemben, remekül helyezve tette be a játékszert a Porto kapujába 5-0! Örömünnep az Allianz Arénában!

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://fat.gfycat.com/FoolhardyAdorableKinglet.webm[/KGVID]

A második félidő takarékosabb játékot hozott, az óriási iramot diktáló Bayern visszavett a saját tempójából, ennek ellenére a müncheniek uralták a játékteret. Bár Lopetegui emberei valamivel többet birtokolták a labdát mint az első félidőben, a továbbjutási esélyeik a nullával voltak egyenlőek. A helyzeteket illetően Mario Götze húsz másodperccel a fordulást követően betalálhatott volna, ha egy kicsivel jobban találja el a labdát. Az 58. pecben Alonso 20 méterről elvégzett szabadrúgása – ekkor még – a kapu fölött landolt. Öt perccel ezt követően Lahm és Müller összjátékát követően a támadó adta be a labdát, amelyre Götze egy ütemmel később érkezett. A labda végül egy portugál lábról került veszélyesen Fabiano kapuja fölé. A 73. percben sajnos gólt kapott a Bayern, az idei BL szezonban az Allianz Arénában először nyúlt maga mögé Neuer: Herrera beadását Jackson Martínez lesgyanús szituációban bólintotta be közelről. 5-1! Ebben az időszakban kisebb fellángolást tanúsítottak a portugálok, amely egy veszélyes Jackson lövésben is megnyilvánult. A kaput elkerülő próbálkozást egy hasonló helyzet követett Lewandowski részéről. A végső döfést végül Xabi Alonso adta meg, aki 20 méterről ezúttal nem hibázta el szabadrúgását. 6-1! Ezt Ivan Marcano sem bírta idegekkel, második sárgája miatt kiállította őt a játékvezető.

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://fat.gfycat.com/EvenArcticAlpaca.webm[/KGVID]

A Bayern erődemonstrációt felmutatva jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, amelynek párosításait pénteken, 12 órától sorsolják. Az elődöntőkre az UEFA eltörli az összes eddig begyűjtött sárga lapot, így az esetleges döntőt csak egy azonnali piros lappal hagyhatja ki a szabályt megszegő játékos.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Ez lenyűgöző! Boldog ember vagyok, ezen kiemelkedő játékosok edzője. Köszönöm a játékosaimnak. Természetesen nagyon elégedett vagyok, hogy elértük az elődöntőt. A legutóbbi meccseken voltak problémáink a helyzetek kialakításával és a gólszerzéssel – ma viszont hat gólt szereztünk! A második félidőben problémánk adódott a játék irányításával, azért is, mert a Porto változtatott a játékán. De csak kevés gólhelyzetük volt. Az elmúlt napokban éreztem, hogy megcsináljuk. Természetesen a taktika és a felállás fontos, de ezen a szinten végül a mentalitás dönt. Meglátjuk mit hoz a sorsolás. Az elődöntőben újra a legjobbunkat fogjuk nyújtani.

Matthias Sammer: Egész idő alatt a teljes csapat levolt nyűgözve a csapattól. Tudtuk, hogy számíthatunk rájuk. Jó stratégiát dolgoztunk ki, Philipp a jobbszélen meglepetés volt. Pep Guardiola a német futball és az FC Bayern számára is egy áldás.

Robert Lewandowski: Az első félidőben tényleg nagyon jól játszottunk. Sokan gondolták, hogy nem fog sikerülni, de mi vagyunk az FC Bayern! Tudtuk, hogy gázt kell adnunk, de hogy öt gólt szerzünk a félidőig, ez valóban őrület. Hihetetlen este volt. Mindent elérhetünk. Mindent megakarunk nyerni!

Julen Lopetegui: Az első félidőben nagyon rosszul játszottunk, nem volt nálunk a labda sem. A második játékrészben jobb teljesítményt mutattunk, egy-két lehetőséget ki is dolgoztunk. A Bayern München a világ egyik legjobb csapata és a Bajnokok Ligája győzelem egyik várományosa. Megérdemelt arányban győztek. Egyszerűen gratulálni kell nekik. Nagyszerű első félidőt játszottak.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayernnek európai kupatörténelme során először sikerült hazai pályán egy odavágón elszenvedett, minimum két gólos vereségből felállnia.
  • Jerome Boateng a legtámadóbb védő az idei BL szezonban. A Porto elleni gólja volt a harmadik találata, emelett három gólpasszt is kiosztott.
  • A Bayern sorozatbeli negyedik alkalommal jutott be a BL elődöntőjébe, ez klubrekord. A BL történelmében ez csak a Barcelonában sikerült, ők 2008 és 2013 között zsinórban hatszor kvalifikálták magukat a legjobb négy közé.
  • Robert Lewandowski először duplázott BL meccsen a Bayern színeiben. A lengyel támadó 2011 októbere, első találata óta 22 gólt lőtt a királykategóriában, őt csak Ronaldo és Messi előzi meg 46 illetve 36 góllal.
  • Thomas Müller a 27. találatát szerezte meg a Bajnokok Ligájában, ezzel túlszárnyalta az eddigi leggólerősebb német játékost, Mario Gomezt.
  • A Bayern már 30 gólt lőtt az idei BL szezonban, többet mint bármely más egyesület. A Porto 24, a Barcelona 23, a Real Madrid 21 góllal követi a bajorokat, akiknek már csak egy gól kell a 12/13-as klubrekord beállításához.
  • Pep Guardiola a 100. alkalommal ült a Bayern kispadján, ebből 76-ot győzelemmel, 12-t döntetlennel, 11-et vereséggel zárt. Edzőként mindig elérte legalább a Bajnokok Ligája elődöntőjét.
  • Thiago gólja volt a Bayern 350. találata a Bajnokok Ligájában. A spanyol-brazil a legutóbbi fejesgólját legutóbb 2012-ben, még Barcelona játékosként érte el.
  • Jackson Martínez 73. percben szerzett szépítőgólja volt a Bayern idei BL szezonjának első hazai pályán bekapott találata. Neuer kapuja 433 percig maradt érintetlen az Allianz Arénában.
  • A 23 BL-ben pályára lépett Bayern játékosból 16-an vállaltak szerepet legalább egy gólból. Ez a BL szezon legjobb mutatója.
  • A Porto első mérkőzését veszítette el az idei BL szezonban, rögtön hat gólt kapott – ennyit még soha nem kaptak egy BL meccsen.
  • Jackson Martínez a 07/08-as szezon óta az első játékos, aki kieséses szakasz mindkét mérkőzésén betalált a Bayernnek. Legutóbb a Getafe elleni UEFA kupa meccsen betalált Cosmin Contra volt erre képes.
  • A Bayern harmadik gólját az idei BL szezon leghosszabb passzorozata előzte meg. Egymás után 26 alkalommal értek Bayern játékosok a labdához, mielőtt Lewandowski betalált.
  • A BL történelmében ötödszörre fordult elő, hogy egy csapat az első félidőben öt gólt szerzett. A Bayernnak ez háromszor sikerült.
  • A Bayern 14 perc alatt lőtt annyiszor kapura, mint a teljes első mérkőzésen.
  • A Bayern már öt gólt lőtt az idei szezonban közvetlen szabadrúgásból, többet mint bármely más csapat.
  • A Porto 38 perc alatt annyi gólt kapott, mint a legutóbbi 7 BL meccsén összesen.
  • Thiago Alcantara az idei BL szezonban kétszer lépett pályára, mindkétszer ő lőtte csapata egyetlen vagy első találatát.

A Bild osztályzatai:

Neuer 2 – Bernat 1, Badstuber 1, Boateng 1, Rafinha 2 – Alonso 2 – Thiago 1, Götze 2, Müller 1, Lahm 2 – Lewandowski 1

FC BAYERN – FC PORTO 6:1 (5:0)
FC Bayern Neuer – Rafinha (72. Rode), Boateng, Badstuber, Bernat – Lahm, Xabi Alonso, Thiago (90. Dante), Götze (86. Weiser) – Müller, Lewandowski
Cserék Reina, Gaudino, Schweinsteiger, Pizarro
FC Porto Fabiano – Reyes (33. Ricardo), Maicon, Marcano, Martins Indi – Herrera, Casemiro, Oliver – Quaresma (46. Neves), Martinez, Brahimi (67. Evandro)
Játékvezető Martin Atkinson (Großbritannien)
Nézőszám 70.000 (ausverkauft)
Gólok 1:0 Thiago (14.), 2:0 Boateng (22.), 3:0 Lewandowski (27.), 4:0 Müller (36.), 5:0 Lewandowski (40.), 5:1 Martinez, 6:1 Alonso (88.)
Sárga lapok Badstuber / Herrera, Jackson
Sárga-piros lap Marcano (87. / wiederholtes Foulspiel)

Teljes mérkőzés megtekintése:

http://videa.hu/videok/sport/bympor1-TpYe9bGh73MqUyRC


http://videa.hu/videok/sport/bympor2-SNICpCSbKTKXcyOH


Összefoglaló:

http://videa.hu/videok/sport/bympor-go-LnH30o93GTJ0wRUG

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top