Bajnokok Ligája

Rekordgyőzelemmel negyeddöntős a Bayern

Hét góllal győzte le ukrán ellenfelét Pep Guardiola együttese.

TEST  FC Bayern Muenchen v FC Shakhtar Donetsk - UEFA Champions League Round of 16

A Bayern München egy rekordbeállítást jelentő gólfesztivállal kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Azt követően, hogy a bajorok csak egy 0-0-ás döntetlent értek el Ukrajnában, hazai pályán 7-0-ra ütötték ki ellenfelüket, a rekordgyorsaságú kiállítás miatt a 3. perc óta emberhátrányban játszó Shakthar Donetsket. A müncheniek ezzel megismételték a 2012-ben aratott Basel elleni győzelmüket, amely a legnagyobb különbségű győzelmet jelenti a Bajnokok Ligája történelmében. A Bayern 14. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé, amely szintén rekord.

Négy nappal a Hannover elleni 3-1-es győzelmet követően Pep Guardiola három pozícióban változtatta meg kezdőcsapatát: Az eltiltott Xabi Alonson kívül Bernat és Dante maradt ki, helyettük Schweinsteiger, Ribéry és Lewandowski kaptak lehetőséget a mérkőzés elejétől. Egy, illetve két nagy visszatérője is volt a mérkőzésnek. Philipp Lahm a sérülését követő 123. napon újra kerettag lehetett, míg Badstuber 841 nap kihagyás után léphetett pályára hazai pályán a BL-ben.

Mérkőzés:

A játékvezető kezdő sípszavát követően hamar eldőlt a mérkőzés alakulásának a sorsa: Mario Götze 3. percben való buktatásáért William Collum kiosztotta a Bajnokok Ligája történelmének leggyorsabb piros lapját, valamint büntetőt ítélt a Bayern München javára. Müller jó szokása szerint magabiztosan értékesítette a tizenegyest, 1-0 a Bayernnek. A vezetés megszerzése és az emberelőny után a bajorok nagyon magabiztosan irányították a találkozó sorsát, amely természetesen nem maradhatott újabb helyzetek, gólok nélkül. Lewandowski a kapufát is eltalálta, majd végül a 34. percben fizetődött ki a számtalan müncheni lehetőség: Egy szép támadást követően Boateng elé csorgott a labda, aki 2-3 méterről passzolt a hálóba. 2-0. Az ukránok szerencséjére ezzel a részeredménnyel vonulhattak a csapatok az öltözőbe, Müller, Lewandowski és Ribéry is gólt, gólokat lőhettek volna.



 
A második játékrészben beköszönt a francia, egy Alabával való csodálatos összjátékot követően juttatta a labdát Pyatov hálójába. 3-0. Két perccel később ismét Ribéry iramodott meg, beadása valahogy Müller elé került, akinek az üres kapu már nem jelentett problémát. 4-0. Meglett volna a lehetősége Luiz Adrianonak a szépítésre, de labdája Manuel Neuer kapuja mellé csorgott. Ehelyett a 2009-ben utoljára gólt szerző Holger Badstuber volt az, aki gólt szerzett, Rafinha álomszép beadását bólintotta be. 5-0. A 75. percben a gyengén játszó, de rendkívüli akarással játszó Robert Lewandowskinak is sikerült hozzátennie a Bayern fölényes győzelméhez. 6-0. A mérkőzés hetedik gólját a csapat hatodik gólszerzője, Mario Götze vitte be három perccel a meccs végét megelőzően, aki a Boateng szép megindulásából kapott átadást váltotta gólra. 7-0.

Robben és Ribéry sérülés miatt idő előtt hagyták el a pályát, de komolyabb probléma szerencsére nem történt velük, pár nap kihagyásra van szükségük. A hétvégi, Bremen elleni játékuk is lehetséges.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Örülök a játékosaimmal. Nagy nyomás alatt voltak, de az elmúlt években mindig megmutattá, hogy a fontos pillanatokban a helyükön vannak. Nagyon elégedettek vagyunk, a következő fordulóba kvalifikáltuk magunkat, megérdemeltük. Világos, tíz játékos ellen kicsit könnyebb. Gratulálok a csapatnak, teljes mértékben domináltuk a mérkőzést, nagyon jó találkozót vonultattunk fel.

Jerome Boateng: Nem volt egyszerű találkozó. Szuperül kezdtünk és természetesen könnyebb volt, amikor az ellenfélnek egyel kevesebb játékosa volt. Gyorsan megakartuk szerezni a második gólt, ezt a félidő előtt sikerült is. Ez fontos volt. Majd utána a meccs végéig nagyon jól játszottunk. Magasan megérdemelt győzelem volt. Az egész csapat egy nagyon jó mérkőzést tudhat maga mögött. Feltétlenül elakarunk jutni Berlinbe, de ez még távolabb van. Most várjuk, kit kapunk a negyeddöntőben.

Holger Badstuber: A szabálytanaság, a gól és a kiállítás természetesen erőteljes szerepet játszottak, majd hidegvérűen használtuk ki a lehetőségeket. Szerencsére a 2-0 viszonylag gyorsan megszületett, de mindig figyelnünk kellett és kontrollálnunk az ellentámadásokat. Mindent kiadtam magamból, megpróbáltam a csapatot segíteni. Egyre jobban érzem és megpróbálom mindig odatenni magam, tanulni a csapattársaktól és az edzőtő. Ez az egyetlen ami számít.

Thomas Müller: A Donyecknek a második, harmadik gól után nem volt esélye. Lehajtott fejjel játszottak. Sok területünk volt, ezeket kihasználtuk. A játék lefolyása nagyon jó volt számunkra. Pár perc után vezetni és emberelőnyben lenni. Ha valamit lehetne kívánni, ez az. De ezzel mi sem számoltunk. A mérkőzést megelőző helyzet biztosan izgalmasabb volt, mint a meccs maga.

Robert Lewandowski: A gyors 1-0 és a piros lap által egyszerűbb volt játszani. De tudtuk, hogy az 1-0 kevés. Mindegy milyen arányban vezetün, mindig újabb gólokat akarunk szerezni.

Mircea Lucescu: Nemlehet sokmindent mondani, kikaptunk és nagyon szomorú vagyok, hogy ilyen arányban. A Bayern München jobban volt összeállítva mint mi. Nehéz emberhátrányban játszani. Úgy gondolom,a piros lapot nem kellett volna megadni. Ettől a pillanattok nem tudtuk megvalósítani azt, amit elképzeltünk.

Érdekességek, statisztikák:

  • Kucher a Bajnokok Ligája történelmének leggyorsabb piros lapját gyűjtötte be.
  • Ez volt a 19. kiállítás a Bayern ellenfelének a Bajnokok Ligájában. Csak a Barcelona ellenfeleit állították ki többször, 29-szer.
  • Thomas Müller első gólja a 25. Bajnokok Ligája találata volt. Ehhez 112 nappal kevesebb időre volt szüksége, mint a jelenlegi gólrekorder C. Ronaldo első 25 góljáig.
  • Thomas Müller a 26. gólját is megszerezte a BL-ben, felzárkózva ezzel Mario Gomez mellé, aki a német gólkirály a BL-ben.
  • A Bayern negyedik alkalommal lőtt 5, vagy ennél több gólta Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában (Basel 7-0, Sporting 7-1, 5-0).
  • Pep Guardiola csapatai 70 BL mérkőzésből 8-szor szereztek legalább 5 gólt. A Bayern mestere ezzel beállította Sir Alex Ferguson ezen mérlegét, akinek 190 meccsre volt mindehhez szüksége.
  • A Bayern összesen 14 alkalommal kvalifikálta magát a BL negyeddöntőjébe, ez rekord. A Real, a MU 13-szor érték el a legjobb nyolcat, a Barca is 13-madszorra juthat be, amennyiben továbbjut a City ellen.
  • A Bayern összesen négyszer lőtt 7 gólt egy BL meccsen. Egyik csapat sem mondhatja ezt el magáról.
  • A Shakthar az egyetlen klub, amely egy BL szezonon belül győzött és ki is kapott 7-0-ás arányban.
  • Manuel Neuernek a Shakthar elleni két mérkőzésen összesen egyszer kellett védenie.
  • A Bayern beállította a saját rekordját, ami a legnagyobb különbségű BL mérkőzést illeti. A 11/12-es szezonban a Basel kapott ki szintén 7-0-ra a müncheniektől.
  • A Bayern 23 gólt lőtt az idei BL szezonban, többet mint bármelyik más csapat.
FC BAYERN – SHAKTHAR DONETSK 7:0 (2:0)
FC Bayern Neuer – Rafinha, Boateng, Badstuber (67. Dante), Alaba – Schweinsteiger – Robben (19. Rode), Ribéry (60. Bernat) – Götze – Müller, Lewandowski
Cserék
Reina, Benatia, Lahm, Pizarro
Shakthar Donetsk Pyatov – Srna, Kucher, Rakitskiy, Shevchuk – Taison (9. Kryvtsov), Fred, Stepanenko, Douglas Costa (79. Wellington) – Alex Teixeira (70. Ilsinho), Luiz Adriano
Játékvezető William Collum (Skócia)
Nézők 70.000 (teltház)
Gólok 1:0 Müller (4./büntető), 2:0 Boateng (34.), 3:0 Ribéry (49.), 4:0 Müller (52.), 5:0 Badstuber (63.), 6:0 Lewandowski (75.), 7:0 Götze (87.)
Sárga lapok Badstuber, Boateng / Douglas Costa
Piros lap Kucher (3./buktatás)

[KGVID width=”640″ height=”360″]http://video.digisport.hu/content/db78950ddd7746f5f39c78b94f4bbe50/550298d7/ossz_2015_0311_bayern_sahtar_1half_2.mp4[/KGVID]

Hozzászólnék

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top