Egyéb

Bajor sztorik (XVI. rész): Hias Hammerl, azaz a „kolompos fickó”Sokan kérdezik, hogy ki az a „kolompos fickó”, akit sokszor Bayern közvetítéseken látni. Nos az úriembert Matthäus „Hias” Hammerl-nek hívják, úgy is fogalmazhatnánk ő a bajor Manolo.

Nem maradhat el meccs a Loisach-völgyi bajor népviseletbe öltözött, a Südkurve bal sarka előtti kerítéshez erősített tehénkolompot kongató főszurkoló nélkül. Hias Hammerl nemcsak a hazai meccsek állandó kelléke, saját bevallása szerint 15 éve minden idegenbeli Bajnokok Ligája meccsre is elkíséri a csapatot.

Többen a szemére vetették már, hogy könnyű neki, hiszen a Bayern állja a költségeit. Ez azonban nem igaz: minden utazását saját zsebéből fizeti. A kolompjával is már több nehézsége akadt, mégsem válna meg tőle semmi pénzért. Bár a reptéren viszonylag egyszerűen közlekedik vele – egy interjúban elmondta, hogy ha kérdezik, mi az az izé, azt mondja, hogy kell neki, hiszen ő egy cowboy 🙂 – , a stadionokban már nem ilyen elnézőek a biztonságiak. Főleg az olaszok nézik szúrós szemmel, azt hiszik, verekedni akar vele. Az olasz ultra-múltat ismerve nem csoda, hogy Itáliában ez a prekoncepció, de Hias soha nem tenne ilyet. Nápolyban el is kobozták tőle a 10 kilós kelléket, csak a meccs után vehette át a rendőrörsön.

Hias olyannyira a béke híve, hogy pl. Lille-ben egy magáról megfeledkezett, erősen alkoholizált Bayern szurkolót, aki üveggel dobálózott a belvárosban, nemes egyszerűséggel galléron ragadta és kioktatta a jó modorból. A megszeppent fiatalember utána egy mukkot nem szólalt.

De nemcsak a meccseken hallatja a (kolomp) hangját, a klub közgyűlésein is rendszeresen felszólal. Legutóbb pl. Ulit biztosította teljes támogatásáról, „Leszel te még az elnökünk”, mondta, a csapat viszont nem úszta meg dorgálás nélkül. Ezúttal a szögletkihasználtságot ostorozta. Sokan már szabályosan várják a felszólalásait., amelyeket a bajor akcentusával, gyakran versben ad elő.

Hias-nak jelenleg 1200 körüli a tagsági száma, 1955 óta szenvedélyes Bayern-drukker, és továbbra is minden meccsen ott van, pedig már 70 felett jár. Viccesen azt szokta mondani, hogy irigyli falujának kocsmárosát, aki történetesen Löwen-szurkoló: „ő bezzeg minden meccsre villamossal mehet, nekem repülőre kell ülnöm!”

Még sokáig jó egészséget kívánunk neki és természetesen sok Bayern-győzelmet!

Der größte Fan des FC Bayern: Hias Hammerl auch mit 75 Jahren ...

Bajor sztorik (XVI. rész): Hias Hammerl, azaz a „kolompos fickó”
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top