Bundesliga

Pontszerzés emberhátrányban a Schalke ellen

A vezetőgól megszerzése után kissé csalódást keltő, de elfogadható eredmény született.

manu11

A több mint 70 percig emberhátrányban, valamint a pár percig gólelőnyben is játszó Bayern nem szégyenkezhet a kedd esti teljesítménye miatt. Pep Guardiola csapata Boateng kiállítása után szép fokozatosan, de egyértelműen uralta a 11 emberrel védekezésre, illetve kontrákra épülő Schalke együttesét. Ebben természetesen nagy szerepet vállalt a Bayern világbajnok kapusa Manuel Neuer is, aki a 18. percben Choupo-Moting gyengén elvégzett büntetőjét magabiztosan hárította – tartva ezzel a lelket játékostársaiban. A gólokat Robben és Höwedes szerezte.

Négy nappal a Wolfsburg elleni vereség után Pep Guardiola három helyen változtatott a kezdőcsapaton: A 20 éves jobbhátvéd Mitchell Weiser, a marokkói belsővédő Mehdi Benatia, valamint a VB győzelmet eldöntő Mario Götze került be a hétvégén kezdő Rode, Dante, Lewandowski trió helyére. Guardiola ezúttal egy háromvédős rendszerrel operált, amely a Benatia, Boateng, Alaba hármasból tevődött össze. Boa piros lapját követően Dante állt be Götze kárára.

Mérkőzés:

Roberto di Matteo kékjei védekező felfogásban kezdték a találkozót, a látszólagos háromvédős felállás helyett sokkal inkább egy ötös láncot alkottak a Schalke védelmének tagjai, amelynek előterében a Neustädter, K-P Boateng, Meyer hármas tömörült. A találkozó zömében leginkább a mezőnyharc volt a jellemző, 1-2 kisebb próbálkozástól eltekintve nem alakult ki veszélyesebb lehetőség – egészen a 17. percig: A villámgyors Sidney Sam a Bayern védelmi vonalából kimozdulva törhetett Neuer kapujára. Boateng kísérte az akciót, de egy rosszul ütemezett becsúszás miatt 11-est, illetve piros lapot ítélt a játékvezető. A Bayern korán emberhátrányba került, de Neuer védése mentális erőt biztosított a csapatnak. Pár percre szüksége volt a münchenieknek az átállásra, majd fokozatosan lett kiegyenlített a játék képe – amely továbbra is leginkább a mezőnyben folyt tovább. Neuert párszor megtornáztatták, Boateng és Sam is távolabbról próbálkozott. Végül a 38. percben jött el a Bayern első komolyabb lehetősége: Robben, védjegyéhez híven, befelé cselezve tüzelt a hosszú sarok felé, amely nem sokkal kerülte el Giefer kapuját. Félidőben maradt a gólnélküli döntetlen.

A vendégek kényszerű okok miatt a félidőben kapust cseréltek: A 19 éves Timon Wellenreuther az immáron 75 ezer szurkolót befogadó Allianz Arénában debütálhatott a Schalke felnőttcsapatában. A játék képe annyiban változott, hogy az emberhátrányban játszó Bayern egyre magabiztosabban uralta ellenfelét a mezőnyben, csak a gólhelyzetet jelentő végső megoldások hiányoztak. A félidő első komolyabb helyzete az 57. percben, Lewandowski becserélése után nemsokkal érkezett el: Robben a 16-os sarkának közeléből lőhetett kapura, Wellenreuter magabiztosan ütötte ki a középre tartó próbálkozást. Itt már érezni lehetett, hogy a Bayern küzdeni fog a három pontért. A 67. percben Lewandowski a balszélen megindulva tört az ellenfél kapuja felé, beadása kis szerencsével visszakerült hozzá, újbóli betett labdája végül egy Schalke játékos lábáról csorgott be a hálóba. A partjelző intése szerint viszont a beadott labda már túljutott az alapvonalon, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot – ennek megfelelően szögletet végezhetett el a Bayern: Alonso beadását Arjen Robben fejjel juttatta a Schalke kapujába, 1-0! Ez volt a Bayern idei első szögletből megszerzett gólja tétmérkőzésen.
Sajnos a válaszig sem kellett sokat várni, a gelsenkircheniek szintén egy sarokrúgásból voltak eredményesek: Höwedes értékesítette csapata egyetlen szögletét fejjel. A későbbiekben már hiába próbálkozott a Bayern, nem tudta megszerezni a három pontot. Lewandowski a meccs utolsó perceiben egy csodálatos labdaátvétel után eldönthette volna a mérkőzést, de végül sajnos a kapu fölé tüzelt.

A találkozó forgatókönyve egyébként hasonlított a 2012-es BL döntőre. Di Matteo csapata – az emberelőny ellenére – alárendelt szerepet játszott, a védekezésre fektette a hangsúlyt. A Bayern nagy nehezen, de Robben fejesével vezetést szerzett, csakúgy mint Müller a Finale Dahoam-ban. A nagy öröm közepette csakúgy mint a londoni csapat ellen, ezúttal is egy szöglet utáni fejessel egyenlített ki az ellenfél – akkor Drogba volt eredményes – pontosan 5 perccel Müller gólját követően. Höwedes szintén öt perces különbséggel szállította az egyenlítő találatot, amely a rendes játékidőt jelentő 1:1-es eredményt biztosította.

A Wolfsburg elleni mérkőzéshez képest a játék képe, valamint a játékosok hozzáállása biztató volt, a megfelelő formaidőzítésre pedig jó esély kínálkozik. A két hét múlva megrendezendő BL mérkőzésen kiderül, kézzel fogható tétmérkőzésen mire képesek a bajnokságban továbbra is 8 pontos előnyben lévő Bayern játékosai.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nem elégedett vagyok, hanem nagyon, nagyon, nagyon elégedett. Természetesen három pontot akartunk, de 70 percig emberhátrányban a Schalke ellen nem egyszerű. Nagyon jól kontrolláltuk a mérkőzést, és elég gólhelyzetünk volt. A teljesítményünk sokkal job volt, mint Wolfsburgban. Minden rendben. A piros lap nem vita tárgya! Szerencsénk volt, hogy a büntetőt elhibázták.

Bastian Schweinsteiger: A Wolfsburg elleni mérkőzéshez képest javultunk, jobban kontrolláltunk és kevesebb kontrát engedtünk. Az 1-1-el nem vagyunk elégedettek, 10 emberrel is voltak lehetőségeink a mérkőzés megnyerésére. Most Stuttgartba utazunk, ahol győzni akarunk.

Arjen Robben: Küzdöttünk, futottunk és jó futballt játszottunk egy ultradefenzív ellenféllel szemben. Irányítottuk a mérkőzést, emberhátrányban. Az eredmény már bosszantó. Természetesen tíz emberrel játszottunk, de ha valaki 1-0-ra vezet és hagyja Höwedest egyenlíteni – ezt nem szabad. A Bajnokok Ligájában az ilyen gólok végzetesek lehetnek.

Roberto di Matteo: Idegenben egy pontot szereztünk. A tervünk a felemelkedés. Ennek ellenére egy kicsit csalódottak vagyunk, mert egy büntetőt elhibáztunk. A döntetlen talán egy kicsit megérdemelt.

Érdekességek, statisztikák:

A mérkőzés statisztikája.

  • Mitchell Weiser ebben a szezonban először lépett kezdőként pályára a Bayern felnőttcsapatában.
  • A Wolfsburg elleni vereség és a Schalke ellen döntetlen után a Bayern ebben a szezonban először maradt sorozatban két mérkőzésen nyeretlen.
  • Megszakadt a Bayern idei makulátlan hazai szériája: A bajorok idén először veszítettek pontot az Allianz Arénában.
  • A Schalke tíz év után először nem kapott ki a Bayerntől az idénybeli két bajnoki egyikén sem. Az őszi szezonban is 1-1-et játszottak a csapatok.
  • A Schalke az idei szezonban először maradt sorozatban négy mérkőzésen veretlenek a bajnokságban. A megszerezhető 12 pontból 8 egységet gyűjtöttek be.
  • A Schalkének egész mérkőzésen egy szöglete volt, ebből szerezték meg az egyenlítést is.
  • Höwedes az odavágón is betalált, ez a két gólja van eddig a bajnokságban. Egy csapat ellen sem volt annyiszor eredményes, mint a Bayern ellen – összesen három találatot szerzett. A mai volt a Schalke 100. gólja a két csapat bajnoki örömérlegében.
  • Arjen Robben a legutóbbi három Bundesliga góljából kettőt fejjel szerzett. Németországi pályafutása 67 bajnoki góljából ötöt fejelt.
  • Jerome Boateng a 17. percben kapott piros lapot. Bayern játékost ilyen korán legutóbb 15 évvel ezelőtt állítottak ki Samuel Kuffour személyében (2000 áprilisa a Freiburg otthonában, a Bayern a 16. perctől ember, és 0-1-es gólhátrányból 2-1-re fordított)
  • A büntetőt hibázó Choupo-Moting a hét eddigi büntetőjéből most először célzott a kapu baloldalába – sikertelenül.
  • A következő, Stuttgart elleni idegenbeli bajnokit biztosan kihagyja Boateng. Hogy pontosan hány mérkőzéses eltiltásban részesül, azt az elkövetkezendő napokban dönti el a DFB.



A Bild osztályzatai:

Neuer 2, Benatia 3, Boateng 5, Alaba 4, Weiser 4, Xabi Alonso 4, Schweinsteiger 3, Bernat 4 – Robben 2, Müller 4, Götze 4

Cserék: Dante 3, Lewandowski 4, Rode –

FC BAYERN 1:1 FC SCHALKE 04 
FC Bayern Neuer – Benatia, J. Boateng, Alaba – Weiser (88. Rode), Alonso, Schweinsteiger, Bernat – Robben, Müller (55. Lewandowski), Götze (27. Dante)
Cserék Reina, Badstuber, Gaudino, Pizarro
Schalke 04 Giefer (46. Wellenreuther) – Uchida, Höwedes, Matip, Nastasic, Fuchs – Neustädter, K.-P. Boateng (86. Barnetta) – Sam (77. Sane), Meyer – Choupo-Moting
Játékvezető Bastian Dankert (Rostock)
Nézők 75.000 (ausverkauft)
Gólok 1:0 Robben (67.), 1:1 Höwedes (72.)
Sárga lapok Benatia, Weiser, Schweinsteiger / Höwedes
Piros lap J. Boateng (17./Notbremse)
Különleges esemény Neuer hárította Choupo-Moting büntetőjét (18.)

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top