Interjúk és nyilatkozatok

Tarnat: Guardiola épít a tehetségekre

Michael Tarnat, a Bayern München egykori játékosa és a klub jelenlegi utánpótláskoordinátora valamint megfigyelője a Goal.com-nak adott betekintést a klub utánpótlásába.

tarnat

Herr Tarnat, hogyan lehet a bajor megfigyelőket lenyűgözni?
Jól kell futballozni. A számunkra érdekes tehetségeknél odafigyelünk a technikai képzettségre, a gyors cselekvőkészségre, a kreativitásra és természetesen a játékos karakterére. Annak érdekében, hogy valakinek a lába megragadjon nálunk, hosszú ideig figyeljük őt.

Mi változott Pep Guardiola jelenléte óta?
A fiatalok számára még érdekesebb hozzánk érkezni, illetőleg velünk továbbműködni. Guardiola olyasvalaki, aki épít a tehetségekre, aki meghívja őket az edzésére. Az látható, hogy fennáll a keretbe hívás és a figyelemfelkeltés lehetősége, annak ellenére hogy sztárok tömkelege rohangál itt. Sőt, néha az U15-ből is edzhetnek páran.

Ki szűri ki a fiatal kiválasztottakat?
Ez nálunk egyeztetés során történik. Herrmann Gerland segédedző gyakran kérdezi, ki van jó formában, ki tűnik ki a mezőnyből. Mi ajánljuk a neveket. Matthias Sammer is rendszeresen érdeklődik, ki milyen mértében fejlődik. Tudni akarják, ki milyen jó. Miután az első csapatban edzhetett, visszajelzést kapunk, min kell még csiszolni, amelyet megpróbálunk meg is valósítani.

Reményteli vagy lekes tehetség – ki élvez előnyt?
Az elsődleges a minőség. Kikeressük azokat akiknek jövője lehet. Ennek ellenére honoráljuk, ha valaki extrém mértékben fejlődik, ha szorgalmas. Díjazni kell azt, aki példaszerűen lép fel és végrehajtja az utasításokat. Végsősorban mindenki befuthat. A sportban nem mindig a tehetségesebbek érnek el valamit.

A képzés egy konkrét terven alapul. Milyen irányadó elveket vitt véghez Sammer?
Matthias amikor ide jött, sokat tett. Véleményeket gyűjtött, beszélt az edzőkkel, majd javaslatokat nyújtott be, hogyan lehetne a dolgokon javítani. Nem fentről diktált, hanem csapatban beszélt a változtathatóságról. Neki köszönhetően az atletizmus és a videóelemzés nagyobb előtérbe került. Korábban ezekben a részlegekben nem voltunk annyira professzionálisan felkészülve.

Hogy értékeli a katari feltörekvőket?
Michael Eberwein, Marco Hingerl és Gianluca Gaudino abszolút megérdemlik, hogy ott lehetnek. Nagy jövő áll előttük a futballvilágban. Rajtuk múlik, hogy belépnek-e a profi labdarúgásba. Hogy nálunk sikerül-e nekik, azt meglátjuk. Mindenki tudja, hogy viszonylag nehéz, mert a profijátékosaink az európai élmezőnybe tartoznak. Jelenleg Sinan és Gaudino a többiek előtt állnak. Gianluca már megkapta a lehetőséget és már profiszerződéssel is rendelkezik. Az U9-től kezdve nálunk van, ez nagyon büszkévé tesz minket.






Nagy jövőt jósolnak Martin Odegaarnak. Hogy ismerte meg őt?
Egy teljesen normális 15 évesként, aki az édesapjával és Björn Andersson megfigyelővel 2013-ban Münchenben járt. Az U16-osokkal játszott, megismerkedtünk egymással. Nagyon jó összképet adott magáról, felismertük a jó kapuralövési is cselezői készségeit. Elbájolt minket és megegyeztünk, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot. Egy évvel később igazán betört a köztudatba. Erre nem számítottunk.

Időközben ő a legforróbb szereplője a piacnak. A hype körülötte végeláthatatlan – fenyegeti őt a földtől való elrugaszkodás veszélye?
Sok minden történt Martinnal. Legutóbb már nem beszéltem vele, mert ő az első csapatban gondolkozik. Nyilvánvalóan nehéz a földön maradni, ha ennyi minden zuhan rád. A papa egy nagyon ésszerű benyomást hagyott hátra. Ő maga is aktív volt és tudja mi vár a fiára. Martin nem fog elrugaszkodni a talajtól.

Joshua Kimmichhel együtt ő folytathatja az ijfúsági offenzívát a klubnál. Nagycsapatok versenyeznek érte, amelyek szokatlan magasságokba verhetik fel az árát – mennyire tartja ezt aggasztónak?
Miután mindenki őt akarja, magasra emelkedik az ára. Egy 16 éves, akinek megvannak a kvalitásai és már nemzeti válogatott, mindig drága lesz. Számunkra nem jelent semmi látványosságot a hasonló tehetségek megszerzése, a legutóbbi években is ugyanezt tettük. Megpróbáljuk a legjobbakat megszerezni, lehetőleg korán. Profiként nem lesznek olcsóbbak. Ezért többszörözzük a figyelmünket a képzésre.

Pár Bundesliga klub bosszankodik ezen. Mi a véleménye erről?
Ők is vásárolnak fiatal játékosokat. A Bayernnél ezt sajnos jobban megemlítik és egy színházat csinálnak belőle. Hirtelen egy felkiáltás megy keresztül az országon, amit így hívnak: „Ó, a konkurenciánál vadásznak.”

Uli Hoeneß a börtönből kijáróként tért vissza a Sabenerre. Hogy néz ki a közös munka?
Január 2.-a óta tért vissza a szolgálatába. Wolfgang Dremmler részlegvezető, Michael Reschke technikai igazgató, Uli Hoeneß és én párszor összeültünk. Jó kapcsolatban állunk. Számára fontos, hogy tudja mi a helyzet, kikkel rendelkezünk és mik az erősségeik. Dremmlerrel együtt ő a felelős személy.

Tulajdonképpen miért költöznek el az új utánpótláscentrumba – elvégre bevált, hogy Pierre-Emile Hojbjerg az ön házában lett elhelyezve?
(nevet) Pierre-Emile egy kivétel marad. Meghívtuk őt, hogy megmutassuk neki a bentlakásos iskolát. Sören Lerby ügynök, akkor azt mondta, amennyiben nem tetszik neki, megmutatjuk neki a házamat. A Bayernnél annyira lenyűgözött minket, hogy mindent megakartunk tenni, hogy megszerezzük őt. Végezetül a mi házunk jobban tetszett neki. Nagyon sokat szórakoztunk, legfőképp a fiam. Egyelőre nem tervezek hasonlót.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top