Interjúk és nyilatkozatok

Hitzfeld: Manuel Neuer megérdemelné az Aranylabdát

Ottmar Hitzfeld a bundesliga.de-nek részletesen beszélt Manuel Neuerről valamint az Aranylabdáról.

Switzerland v Germany - International Friendly

Herr Hitzfeld, az ön véleménye szerint ki lesz Cristiano Ronaldo utódja az Aranylabda-szavazáson?
Manuel Neuer, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi személyében három nagy kaliberű játékos a kiválasztott. Nyilvánvaló, hogy kapusként különösen nehéz Aranylabdásnak lenni. Már magában az egy óriási teljesítmény, hogy valaki hálóőrként kerül be a három finalista közé. Személy szerint úgy gondolom, hogy itt az idő, hogy egy kapus nyerje ezt a választást. Neuer több mint megérdemelné, mert ő egy új stílust képvisel.

Amennyiben?
Ő egy modern kapus, aki együtt él a játékkal, aki söprögetőként tevékenykedik a védelemben. Vonalkapusként és a kifutások során is tökéletes. Technikailag erős és a játékot is nagyon jól mozgatja. Ő egy olyan kapus, amelyhez fogható még nem volt. Gondoskodik afelől, hogy a kapusposztot egy új dimenzióba helyezze. Ennek megfelelően jogosultan esélyes ezen a választáson.

Szívesen rendelkezett volna edzőként egy Manuel Neuerrel?
Évekig nagyon boldog voltam, hogy olyan kapussal dolgozhattam együtt, mint Oliver Kahn. Ő is a világ legjobbja volt a pozíciójában, különösen a vonalon volt elképesztően erős, világklasszis reflexekkel rendelkezett.

Az lehet a legnagyob pechje, hogy a konkurenseit Ronaldonak és Messinek hívják?
Inkább megtiszteltetésnek érzem Manuel Neuer számára, hogy a top háromban található. 2014-ben a világ egyik legjobb játékosává választották. Ez már magában nagyszerű.

Habár a portugál, csakúgy mint az argentin, nagyon sok gólt lőtt.
Legtöbbször úgy van, hogy a csatárok és a támadó középpályások kapják meg ezt a díjat. Egyszerűbb egy csatárnak egy ilyen választást megnyernie, mert a nézőközönség elsősorban a gólokat veszik figyelembe és kevésbé a kapusok parádéit. De mint mondtam: Manuel Neuernek egy óriási részesedése van abban, hogy a kapusposztot időközben másképp látják. Ráadásul fél évvel ezelőtt Világbajnok is lett – amelyből szintén nagy részt vállalt.

Konkrétan mivel rendelkezik Manuel Neuer többel, mint a többi kapus?
Hihetetlen magas játékintelligenciával rendelkezik, amely nem minden kapus esetében van így. Ha korábban mezőnyjátékosként kezdte volna, valószínűleg ma a Bundesligában lenne karrierje. A futballista képességei, a játék áttekintése kapusként és ahogy a játékot felépíti, az kiemelkedő.

Hogy értékeli Cristiano Ronaldo évét?
Kiemelkedő évet produkált a Real Madridnál, sok gólt lőtt és rengeteg gólpasszt adott, pár rekordot is megdöntött. Szenzációsan teljesített. Ő egy elragadó alkotmány. Mint mezőnyjátékos, megérdemelné ezt az Aranylabdát.

És milyen éve volt Messinek?
Ő egy kivételes futballista és az is marad. Ő az FC Barcelona legjobb játékosa. De 2014-ben nem volt annyira meggyőző a csapatában és a válogatottban. A VB-n nem volt top állapotban, de továbbra is egy rajongója vagyok. Ami nagy benyomást kelt rám: Mindig talál egy megoldást.

Érvényesülni fog Joachim Löw az év edzője választáson Carlo Ancelotti és Diego Simeone ellen?
Egy edzőt az eredményei minősítik, így logikus, hogy Ancelotti BL győztesként és Jogi Löw VB győztesként a pódiumon állhat. De Világbajnokként Löw érdemelné meg leginkább. Kiemelkedőt teljesített.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top