Interjúk és nyilatkozatok

Robben: A Donyeck egy veszélyes feladat

Az fcbayern.de interjúja a VB harmadik Arjen Robbennel.

fcbayern.de: Arjen, mennyire esett jól a szünet egy ilyen fárasztó év után?
Arjen Robben: Nagyon, nagyon jól. Ez az év hihetetlenül intenzív volt. Itt az idő egyszerűen kikapcsolni és a futballt egy pár napig teljesen elfeledni.

Most 30 éves vagy – az az ember érzése, egyre jobb leszel. A személyes teljesítményedből kiindulva ez volt karriered legjobb szezonja?
Igen, úgy gondolom. Legfőképp a Világbajnoksággal együtt. Ez egyszerűen óriási örömöt okozott nekem.

Hogy tudod elérni, hogy hétről hétre a legjobb teljesítményedet nyújtsd?
Ez a munkám (nevet). Na igen, természetesen tökéletes volt, hogy 2014-et nagyobb sérülés nélkül éltem át. Fizikailag nagyon nagyon jó állapotban vagyok, időközben nagyon jól megismertem a szervezetem. Tudom, mit kell tennem, hogy a legmagasabb szinten futballozzak. Reggel nem úgy kelek fel, hogy azt mondom, oké, minden rendben. Minden nap keményen kell dolgoznom, az edzések előtt, után és az edzéseken is. A semmitől nem érsz el semmit. Ha a stadionban a szurkolókkal ünnepelhetek, tudom, miért csinálom mindezt.

Apropó szurkolók. Egy különleges dalt komponáltak neked: A „Der Arjen hat’s gemacht…!”-ot.
Igen, gyakran hallom az Allianz Arénában. Klassz! Ez a Wembley éjszaka, amelyről a szurkolók énekelnek, mindig felejthetetlen marad számomra.Tekintsünk vissza a 2014-es évre. Minden idők legkorábbi német bajnoki címét ünnepeltétek, majd Berlinben, a Dortmund elleni kupadöntőben duplázást ünnepelhettetek. Milyen emlékeid vannak erről?
A legutóbbi Bundesliga szezon kiemelkedő volt. Rekordokat adtunk át az örökkévalóságnak. Miután már márciusban minden eldőlt, egy kicsit alábbhagytunk. Ezért volt a kupagyőzelem különleges. Ez volt a legutóbbi szezon legszebb mérkőzése.

Amennyiben?
A Real elleni BL kiesést követően mindannyian nagyon, nagyon csalódottak voltunk, de nem csüggedtünk, hanem még egyszer megszakadtunk és együttesen harcoltunk ezért a címért. És ahogy a végén győztünk, az természetesen egy szuper érzés volt.

Mennyire volt valójában fájdalmas a Real elleni 0:4-es vereség?
Ez egyszerűen egy felednivaló este volt. A kiindulási pozíciónk a 0-1-el természetesen nem volt különösen jó. De az egész csapatnak, nekem is jó érzésem volt a visszavágó előtt. Elmondtuk, hogy a legfontosabb az, hogy megakadályozzuk a kontráikat. Ebben ők rendkívül veszélyesek, a labdával három-négy másodperc alatt felérnek a kapu előterébe. Majd mi történt? Két gólt kaptunk állított szituációk után és a mérkőzés elment. Az, hogy 0:4 lett a vége, az szomorú volt.

Egy grandiózus VB-t játszottál. Az elődöntőben Argentina ellen büntetők után estetek ki.
Ez nagyon fájt. Ha egy sokkal jobb ellenféltől szenvedsz vereséget, azt könnyebben elfogadod, de ebben az esetben nem így történt. A hosszabbításban jobbak voltunk, de nem tudtuk a gólt berúgni. Majd jöttek a tizenegyesek, amiben jobbak voltak. Legszívesebben még egy fél óráig játszottam volna tovább (nevet).

Arjen, a VB után sokan egy nehézkes startra számítottak a Bayerntől. Hogyan értékeled a Bundesliga félévedet?
Az egész csapat egy nagy gratulációt érdemel, ez az őszi szezon valóban nagyon jó volt. Még nem veszítettünk mérkőzést, annak ellenére sem, hogy nyáron kevés pihenőnk majd sok sok sérült játékosunk volt.

Milyen fontos volt Bastian Schweinsteiger visszatérése?
Basti a kapitányaink egyike, ezzel tulajdonképpen mindent elmondtam. Nehéz perióduson esett át. Remélem, hogy januártól újra teljes erővel játszhat. Szükségünk van rá!

A Bajnokok Ligája csoportkörében már négy játéknap után bebiztosítottátok a csoportelsőséget…
Ez kivételes volt. Jerome Boateng kései gólja a Manchester City elleni első mérkőzésen volt számomra a legfontosabb pillanat. Ez a győzelem azonnal az utunkra vezetett minket. A római 7:1-et természetesen soha nem feledem. Ez egy tökéletes este volt.

A szezon első felének egy meghatározó tényezője volt Xabi Alonso. Ő funkcionál a csapatban. Milyen együtt játszani vele?
Egy olyan játékost a csapatban tudni, mint ő, nagyon jó számunkra. Ő nem csak egy szuper egyén, hanem egy klassz futballista is. Legtöbbször elég egy rövid szemkontaktus, és a passz már érkezik is. Örömet okoz együtt játszani vele.

A nyolcaddöntőben a Donyeck vár rátok. Első ránézésre egy megvalósítható feladat, nemde?
Nem, egy veszélyes feladat. A Juventus, az Arsenal és a PSG is lehetséges lett volna, de a Donyeck nehezebb, mert alig ismerjük őket. Tudom, hogy ezt a csapatot nem lehet egyszerűen megverni. Két döntő vár ránk. Mindent bele kell adnunk a továbbjutás érdekében.

Január elején Katarban edzőtáboroztok. Miért ideális ott a tavaszi szezonra felkészülni?
Mert szuperek a körülmények. A hotel közvetlenül az edzőpálya mellett fekszik. A gyep kiemelkedően jó. Jobb nem lehet. Nagyon fontos, hogy koncentráljan dolgozzunk, mert a tavaszi szezonban jönnek az igazán nagy meccsek.

Januárban választják meg az Aranylabdást. Milyenek Manuel Neuer esélyei?
Nem tudom, de azt elmondhatom, hogy Manu abszolút megérdemelné. Klassz éve volt. A testbeszéde, az ereje… Ha támadóként állsz előtte és ő naggyá teszi magát, az nagy benyomást kelt. Nagyon szorítok neki.

https://www.youtube.com/watch?v=ZzZkiHBOuH8

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top