Bundesliga

Rekordelőnnyel vonulhat téli szünetre a Bayern

Arjen Robben a Mainz elleni, utolsó percben szerzett találatával koronázta meg a 2014-es évét.

schweinsteiger robben

A Bayern München egy Mainz ellen aratott, utolsó percben szerzett győzelemmel zárta az évet és a Bundesliga őszi szezonját – veretlenül. Soto vezetőgóljára Schweinsteiger és Robben válaszolt, ennek köszönhetően minimum 11, maximum 14 pont előnnyel telelhet a müncheni együttes a Wolfsburg előtt, mindkét eset abszolút Bundesliga rekordnak számít.

Számos játékosát volt kénytelen nélkülözni Pep Guardiola az év utolsó mérkőzésén, összesen 10 játékos nem léphetett pályára kisebb-nagyobb egészségügyi problémák miatt. A Freiburg elleni győzelemhez képest három pozícióban változott a Coface arénában pályára lépő kezdőcsapat: Benatia, Xabi Alonso és Lewandowski sérülés miatt maradt ki, helyettük Boateng, Hojbjerg és Schweinsteiger kapott lehetőséget.

Mérkőzés:

Guardiola együttese az első félidőben csak a mezőnyben uralta ellenfelét, a Mainz a helyzetek tekintetében egyenrangú ellenfele volt a Bayernnek. A 4. percben megszületett a mérkőzés első találata – a mainzi támadó lesről talált be Neuer kapujába, a játékvezető jogosan érvénytelenítette a találatot. A Bayern fejben már félig szabadságon lévő játékosai sok pontatalan átadással vétették észre magukat, a játék nem a megszokott módon folyt a lábakon. A 19. percben Dante hosszú átadását Robben egy gyönyörű átvételt követően tette Karius kapujába, a játékvezető ezúttal is les miatt avatkozott közbe. A 21. percben november 1-je óta először kapott gólt a Bayern: Okazaki beadására Soto érkezett a hosszún, majd Neuer lábai között helyezett a hálóba. 1-0 oda! A Bayern nem sokat teketóriázott, a bekapott gólra szinte azonnal válaszolt: Schweinsteiger 24. percben szerzett 18 méteres szabadrúgásgóljával 1-1! Ha akcióból nem megy, akkor pontrúgásból kell gólt lőni, gondolhatta a szezonban első gólját szerző Bastian.

Az óriási pontelőnnyel rendelkező Bayern nem túl magabiztos játéka a második játékrészben is jellemző volt, a Mainz önbizalommal teli játékosai felvették a kesztyűt a rekordbajnokkal szemben. A 49. percben újból megszerezhették volna a vezetést jelentő találatot, Malli egy az egyben vezethette Neuerre a labdát, végül a mainzi lövését óriási bravúrral védte a világbajnok hálóőr. A kevés nagyobb lehetőséget, de nagy mezőnyharcot hozó mérkőzés sokáig úgy tűnt, hogy 1-1-es döntetlennel zárul – egészen a 90. percig: Az év egyik feldezettje, Juan Bernat baloldali beadására az őszi szezon egyik, ha nem a legjobb Bundesliga játékosa, Arjen Robben érkezett és gyötörte be a Bayern győztesgólját. Gyenge játékkal, de csakúgy mint a Dortmund ellen, fordítani és győzni tudott a Bayern München gárdája.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagy gratuláció a Mainznak. Ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt. A Mainznak sok gyors játékosa van, jól támadták a védelmünket. Ha az egész őszi szezont elemezzük, nagyon nagyon elégedett vagyok. Nem számít hova megyünk, mindig szenvedéllyel játszunk. Most nyugodtnak kell maradnunk és fel kell készülnünk a tavaszi szezonra. Mindenkinek boldog karácsonyt és boldog új évet kívánok!

Arjen Robben: Örülök a győzelemnek, de sajnálom a mainziakat, mindent megtettek. Egy pontot megérdemeltek volna, de ilyen a futball. Az első félidőben nem álltunk jól, nagy rések voltak a középpályánkon, ezért nem tudtuk játszani a játékunkat. De nagy gratuláció a csapatnak! Hátrányból jöttünk vissza és újra győztünk. Mindenki büszkén és boldogan mehet szabadságra.

Bastian Schweinsteiger: Boldogok vagyunk, hogy megszereztük a győztes találatot. Nem volt egyszerű, de az erőfeszítéseink mindenképp jelen voltak. Őszintén megmondva a VB óta nem gyakoroltam a szabadrúgásokat. Franck egy úriember volt, hogy átengedte, azt mondta: Lőjj egy gólt. Minden rendben van, most pedig szünet.

Manuel Neuer: Sokat kellett belefektetnünk a mérkőzésbe, így még szebb, hogy megfordítottuk a mérkőzést. Az utolsó pillanatokban elérni a győzelmet, fantasztikus volt.

Érdekességek, statisztikák:

Mainz – Bayern statisztika

  • A Wolfsburg mérkőzésének eredményétől függetlenül biztos, hogy a Bayern a Bundesliga történelem legnagyobb előnyével vonulhat téli szünetre. A minimum 11, maximum 14 pontos előny több, mint a 17 forduló utáni eddigi 10 pontos rekordelőny, amit szintén a Bayern tart még az előző szezonból.
  • A Bayern csak négy gólt kapott az őszi szezonban, ezzel új Bundesliga rekordot állított fel.
  • A Bayern új Bundesliga rekordot állított fel a 17 fordulót követő +37-es gólarányával.
  • A Bundesliga történelmében ötödszörre végzett a szezon első felében egy csapat vereség nélkül. A Bayernnek ez a harmadik alkalom.
  • Arjen Robben az elmúlt 3 mérkőzésén 4 gólt szerzett – az őszi szezon alatt szerzett 10 gólja új egyéni rekord.
  • Manuel Neuer új egyéni rekordot állított fel azzal, hogy 569 percen keresztül nem kapott gólt idegenben.
  • A Bayern sorozatbeli 8. győzelmét aratta a Bundesligában.
  • Robben a 84. percben lőtt először kapura, majd a 90. percben szerzett góljával megszerezte a Bayern idei legkéseibb gólját.
  • Bastian Schweinsteiger a legutóbbi 4 Bundesliga góljából kettőt közvetlen szabadrúgásból ért el.
  • Hojbjerg ért a leggyakrabban a labdához, összesen 120 alkalommal.
  • A Bayern utoljára lépett pályára a Klub VB címvédőjének járó jelvénnyel.
  • A Mainz elleni 7 cserejátékosból 5-en az első idei Bundesliga fellépésükre várnak. Négyen még egyáltalán nem léptek pályára a német bajnokságban.
  • A Bayern 10 játékost volt kénytelen nélkülözni: Starke, Alaba, Badstuber, Benatia, Lahm, Martínez, Rode, Thiago, Shaqiri, Lewandowski.
  • Csak az elmúlt szezonban szerzett több pontot egy csapat a Bundesliga első 17 fordulójában. A Bayern akkor 47, most 45 egységig jutott.
  • A Mainz 9 mérkőzés óta nyeretlen (4 döntetlen, 5 vereség) – csak nyolc évvel ezelőtt, Jürgen Klopp irányírása alatt volt hosszabb negatív szériája a mainziaknak, akkor 16 mérkőzésig voltak nyeretlenek.
  • A Mainz a 2009-es feljutás óta nem abszolvált ilyen gyenge őszi szezont.



A Bild osztályzatai:

Neuer 3 – Bernat 2, Dante 4, Boateng 3, Rafinha 4 – Hojbjerg 5 – Ribéry 4, Götze 5, Schweinsteiger 2, Robben 2 – Müller 4

1. FSV MAINZ 05 1:2 (1:1) FC BAYERN

1. FSV Mainz 05: Karius – Brosinski, Wollscheid, Jara, Park – Geis, Soto – De Blasis (81. Pflücke), Malli (86. Sliskovic), Koo (78. Diaz) – Okazaki
FC Bayern: Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Bernat – Höjbjerg, Schweinsteiger – Robben, Götze (77. Pizarro), Ribéry (90. Weiser) – Müller
Cserék: Reina, Zingerle, L. Scholl, Gaudino, Kurt
Játékvezető: Felix Zwayer (Berlin)
Nézők: 34.000 (teltház)
Gólok: 1:0 Soto (21.), 1:1 Schweinsteiger (24.), 1:2 Robben (90.)
Sárga lap: Soto, Koo / –

http://dai.ly/x2cxqol

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top