Bundesliga

Győzelem az év utolsó hazai mérkőzésén

Robben és Müller góljai döntöttek a Freiburg ellen.

2-0

A 2014-es esztendő utolsó hazai mérkőzésén egy 2-0-ás győzelemmel és egy jó teljesítménnyel búcsúzott szurkolóitól a Bayern München, 12 pontra kiépítve előnyét a szerda este a Borussia Dortmund otthonában pályára lépő VFL Wolfsburg előtt. A Bayern pontvesztése egy pillanatig sem forgott veszélyben, 76%-os, szezonrekordot jelentő labdabirtoklásukkal dominálták az egy kapuralövéssel végző Freiburg csapatát. A sorozatbeli 7. Bundesliga győzelmet jelentő gólokat a századossá és az év holland sportolójává váló Arjen Robben valamint Thomas Müller szállította.

Pep Guardiola három pozícióban változtatta meg a kezdőcsapatot a 4:0-ás Augsburg elleni győzelemhez képest: Schweinsteiger, Rode és Boateng ezúttal nem, Dante, Götze és Müller viszont ott volt a Bayern startformációjában. Pepe Reina október eleji sérülése óta először volt kerettag.

Christian Streich együttese a játék képe alapján egy pillanatig sem hitte el, hogy lehet keresnivalója az Allianz Arénban. A Bayern határozott elképzelésekkel kezdte a találkozót, a 10 emberrel védekező Freiburgot uralva kereste a gólszerzési lehetőségeket. Legtöbbször a klasszis kapusteljesítményt bemutató Roman Bürki állta útját a bajor próbálkozásoknak. A találkozó 41. percéig folyamatosan támadott és lehetőségeket dolgozott ki a Bayern – Lewandowski, Müller, Dante, Götze, Ribéry is megszerezhette volna a vezetést, ez végül a 100. Bayern tétgólját elérő Robbennek sikerült egy szép összejátékot követően. Xabi Alonso beadását Ribéry fejjel továbbította az év holland sportolójának, aki egy csukafejesre hajazó mozdulatot követően vette be Bürki kapuját. 1-0! Ez volt Robben Bundesliga-pályafutásának negyedik fejesgólja, ebből hármat a francia klasszis készített elő. A freiburgiak egyetlen szóra érdemes szituációja még gólnélküli állásnál történt: Günter egy kontrát követően vezethette Manuel Neuerre a játékszert, de bravúrra ezúttal nem volt szükség, mert Rafinha visszasprintelve fosztotta meg könnyedén a gólszerzési lehetőségtől a vendégeket.

A második félidőt is támadólag kezdte a Bayern, Müller három perc alatt megszerezte az újabb gólt jelentő találatot. Robben egy tért ölelő indításával találta meg a mérkőzésen és nem különben a szezonban is kiválóan játszó Juan Bernatot, aki egy gyönyörű mozdulattal egyszerre verte át az ellenfelet, és került kapuralövési helyzetbe. Kísérletét Bürki a lécre tolta, de a kipattanót Müller közelről fejelte a freiburgi hálóba. 2-0! A Bayern a két gólos előny tudatában sem állt le, számtalan gólhelyzetet kialakítva növelhették volna az előnyt, az összesen 11 védést bemutató Bürki eszén viszont már nem sikerült többször túljárniuk a hazaiaknak. Többek között Dante fejesét, Bernat közeli próbálkozását hárította nagy bravúrral a 24 éves svájci hálóőr. A Bayern újdonsült spanyol balhátvédje többször is betalálhatott volna, egy lövés során a kapufát is eltalálta. Végül teljesen megérdemelt bajor győzelem született, amely a szezonbeli 9. hazai mérkőzésen a 9. győzelmet is jelentette.

Nincs mérkőzés Neuering nélkül! A Bayern kapusa ezúttal a kezdőkörben hívta fel magára a figyelmet a Bayern egyik sarokrúgásánál. Az összes játékosával védekező freiburgiak ellen ez is belefért, hogy a müncheniek 11. mezőnyjátékosa egy esetleges kivágódó labdát egyből a birtokába véve indítsa újra az akciót. Manuel a mérkőzés végén végül fejjel is villant.

A mérkőzés során három Bayern játékos is kisebb sérülést szenvedett. Benatiát ágyéksérülés miatt az első félidőben Boateng váltotta, a marokkóinak a Mainz elleni utolsó mérkőzést ki kell hagynia. Lewandowski a második félidőre nem jött már ki, őt Schweinsteiger váltotta, a szintén lesérült Alonsot pedig Shaqiri a mérkőzés 60. percében. A lengyel és a spanyol a pénteki szezonzárón minden bizonnyal már játékra alkalmas állapotban lesznek.

Szokásoknak megfelelően ez a mérkőzés is lézershow-val zárult, ezúttal a Bayern új partnere, a Philips gondoskodott az évzáró karácsonyi fényjátékért.



Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagyon elégedett vagyok. A Freiburg ma nagyon jól védekezett, de mi is nagyon jól támadtunk. 13 gólhelyzetünk volt, amelyet a kapus jól hárított. Nagy gratuláció a játékosaimnak, most pedig jöhet az utolsó meccs Mainzban.

Arjen Robben: Nehéz mérkőzés volt, csak egy csapat akart futballozni. Ennek semmi köze a focihoz, mindenki nagyon hátul védekezett. Jól tettük a dolgunkat, agresszívan támadtunk, kerestük a lehetőségeket és meg is kaptuk őket. A két gól rendben van, de lehetett volna több is. A 2:0 jó, főleg mert ez volt az utolsó hazai meccsünk ebben az évben. A három pont fontos.

Thomas Müller: Ez már rendben volt. Természetesen egy-két góllal többet kívántunk, de a Freiburg valószínűleg arra alapozott, hogy több lövést engednek számunkra, de mindig 5-6 játékossal a saját tizenhatosuk előterében tartózkodnak. A kapusuk pár nagyon jó kísérletet kivédett. Összességében abszolút elégedettek vagyunk a győzelemmel. 12 pont előnnyel mehetünk aludni.

Érdekességek, statisztikák:

FC Bayern – SC Freiburg statisztika

  • Pep Guardiola az 50 Bundesliga meccséből 42 alkalommal győzött és csak kétszer kapott ki.
  • Robben a 9. gólját szerezte az idei Bundesliga szezonban, először talált be fejjel. Összességében a 100. gólját lőtte a Bayern színeiben a 184 tétmeccsén.
  • Arjen Robben, Franck Ribéry és Thomas Müller egyaránt 65-65 gólt értek el eddig a Bundesliga karrierjük során.
  • Robben a negyedik fejesgólját szerezte a német bajnokságban. Három alkalommal Ribéry passzából talált be.
  • A Freiburg a legutóbbi 12 idegenbeli meccsét elveszítette a Bayern ellen.
  • A Bayern a legutóbbi 7 bajnokiját valamint a legutóbbi 11. hazai mérkőzését nyerte meg.
  • A Bayern 76%-os labdabirtoklása és a 31 kapuralövés a szezon idei legjobb mutatói.
  • Összesen 8 szabálytalanság történt a mérkőzésen, ez az 1992-es részletes adatgyűjtés kezdete óta a legkevesebb a Bundesligában. A Freiburg csak háromszor szabálytalankodott.
  • A Bayern 1106 perce nem kapott gólt, amikor Rafinha a pályán volt. Új Bundesliga rekord!
  • Roman Bürki, a Freiburg kapusa 11 kapuralövést védett ki.
  • A Bayern 16 forduló utáni 3 bekapott góllal új Bundesliga rekordot állított fel.





FC BAYERN 2:0 (1:0) SC FREIBURG 

FC Bayern: Neuer – Rafinha, Benatia (39. Boateng), Dante, Bernat – Xabi Alonso (60. Shaqiri)- Robben, Müller, Götze, Ribéry – Lewandowski (46. Schweinsteiger)
Cserék: Reina, Gaudino, Hojbjerg, Rode
SC Freiburg: Bürki – Sorg (46. Mujdza), Torrejon, Krmas (72. Jullien), Günter – Schuster, Kempf – Riether, Klaus (51. Kerk), Höfler – Mehmedi
Cserék: Mielitz, Mitrovic, Guedé, Schahin
Játékvezető: Drees (Münster-Sarmsheim)
Nézők: 71.000 (teltház)
Gólok: 1:0 Robben (41.), 2:0 Müller (48.)
Sárga lapok: Benatia / Schuster

Összefoglaló:

http://www.dailymotion.com/video/x2cpj2o_bayern-munich-2-0-freiburg-highlights-16-12-2014_sport

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top