Bundesliga

Előzetes: FC Bayern – Bayer Leverkusen

A Bundesliga 14. fordulójából egyértelműen ez a mérkőzés emelkedik ki.

baylev

Hetedik alkalommal mérkőzik meg egymással szombat este a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe már kvalifikált Bayern München és Leverkusen gárdája. Az eddigi hat összecsapáson három Bayern győzelem és ugyanennyi döntetlen született, a gyógyszergyáriak ezeken a mérkőzéseken soha nem tudtak egynél több gólt bejuttatni a jelenlegi listavezető hálójába. A gól szinte garantált, ugyanis legutóbb 49 mérkőzéssel ezelőtt, 1990-ben játszottak gólnélküli döntetlent a csapatok.

Roger Schmidt együttese az előző fordulóban 5:1-es győzelmet mért a Köln csapatára, míg a Bayern egy halovány 1-0-ás diadalnak örülhetett a berlini Hertha stadionjában. A leverkuseniek idegenbeli mérlege abszolút kiegyenlített, 6 mérkőzésen 2-2 győzelmet, döntetlent és vereséget értek el 9:9-es gólarány mellett. Guardiola csapata hazai pályán makulátlan, 7 meccsből a maximális 21 pontot gyűjtötték be, emellett kiváló, 24:2-es gólarányt tudnak felvonultatni.
Amennyiben a Bayern megnyeri, míg a Wolfsburg elveszíti a Hannover elleni mérkőzést, a müncheniek 10 pontos előnnyel már három mérkőzéssel a félév előtt őszi bajnoknak mondhatná magát. Ez összesen a 20., sorozatban pedig a negyedik alkalommal fordulhatna elő. Ez persze nem az elsődleges prioritást jelenti: „Ez számunkra nem olyan fontos. Még négy mérkőzésünk van a Bundesligából, amelyet mind megakarunk nyerni, ezzel a téli szünetben elég szépen állhatnánk.” – mondta el Arjen Robben, aki nem vár egyszerű mérkőzést: „Azt hiszem elég nehéz lesz. A Leverkusen nem csak védekezni jön. Nagyon intenzíven játszanak és sok nyomást fognak gyakorolni ránk.”

Pep Guardiola a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, látványos mérkőzést vár. Efelől gondoskodhat a két csapat támadóereje, a liga két leggólerősebb együttese mérkőzik meg egymással: A Bayern 35, míg a Leverkusen 25 gólt szerzett, az Allianz Arénába látogató ellenfél 246 kapura lövéssel a legtöbbször próbálkozó csapat a Bayern Münchent megelőzve, akik 243 alkalommal vették célba az ellenfél kapuját. Bellarabi és Calhanoglu a liga egyetlen játékosai, akik legalább 50-szer próbálkoztak a gólszerzéssel. Őket a mérkőzés egyik lehetséges főszereplője, az Aranylabda jelölése óta először pályára lépő Manuel Neuer állíthatja meg.

Hazai pályán egyértelmű a Bayern statisztikai fölénye, eddig 26 győzelmet, 6 döntetlent és csak 3 vereséget számlálnak a Leverkusen házigazdájaként, a 81:31-es gólarány is a müncheniek mellett szól. A legutóbbi 26 hazai mérkőzésből csak egyszer bukott a Bayern: 2012-ben egy Boateng öngólnak köszönhetően győzött a Bayer az Allianz Arénában. Az összesített mérleg 135:85-ös gólarány mellett 41 Bayern, 15 Leverkusen győzelmet és 14 döntetlent mutat ki.

A bajorok a mérkőzésen korábbi rekordjaikat építhetik ki: Guardiola csapata 17 Bundesliga meccs óta veretlen (14 győzelem, 3 döntetlen) és a legutóbbi 9 hazai meccsét egyaránt megnyerte. Boateng sorozatbeli 53. mérkőzésén maradhat vereség nélkül, legutóbb épp ebben a felállásban, az ő öngóljával kapott ki 1:2-re a Bayertől. A müncheniek az eddigi 13 meccsen kapott 3 góljukkal beállították a Stuttgart korábbi Bundesliga rekordját, ma végleg átírhatják az erre vonatkozó történelmet.

Roger Schmidt: A müncheni mérkőzés egy óriási kihívás. A Bayern nagyon stabil, hihetetlenül magas egyéni képességekkel rendelkeznek, a világos koncepciójuk, a nagy taktikai egységük és különösen a csapatszellemük gondoskodik a nagyon jó eredményeikről. A saját játékunkra kell koncentrálnunk. A dolgokat, amelyekben jók vagyunk, a Bayern ellen is a fel kell vonultatnunk a játéktéren. Optimista vagyok, hogy ki tudjuk játszani a helyzeteinket. Ha nem hagyjuk figyelmen kívül a védekezésünket, kellemetlenek lehetünk a Bayern számára.

Hiányzók:

Nem érkezett híradás újabb sérülésről, így továbbra is a korábban kidőlt játékosok maradnak le a mérkőzésről. Starke, Alaba, Lahm, Badstuber, Martínez és Thiago csak jövőre állhatnak rendelkezésre. Reina és Pizarro a sérülésükből visszatérve már futóedzéseken vesznek részt, de állapotuk még nem száz százalékos, így keretbe nevezésük is esélytelen. A gyógyszergyáriak részéről Donati, Papadopoulos és Reinartz nem áll Roger Schidt edző rendelkezésére.

A két klub idei összevetése: Gólok | kapura lövések | lövésenkénti gól | bekapott gólok | futómennyiség | passzpontosság | labdabirtoklás | párharcok

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern a legutóbbi öt, Leverkusen elleni találkozóból csak kétszer volt képes a győzelemre (egy döntetlen, két vereség).
  • A Bayern és a Bayer legutóbbi 48 Bundesliga mérkőzésén született gól. Legutóbb 1990 áprilisában született gólnélküli döntetlen.
  • A Bayern a 35 Leverkusen elleni hazai mérkőzéséből csak háromszor szenvedett vereséget, 1986-ban, 1989-ben és 2012-ben.
  • Stefan Kießling hat gólt szerzett Manuel Neuer ellen, egy játékos sem talált be többször az Aranylabda jelölt hálójába.
  • A Leverkusen 19-szer maradt a Bayern ellen gólképtelen – olyan gyakran, mint egyik más csapat sem.
  • Pep Guardiola soha nem szenvedett vereséget a Leverkusen ellen, egy döntetlen mellett háromször örülhetett győzelemnek. 2012-ben, a Barcelona edzőjeként egy 7:1-es győzelmet aratott a gyógyszergyáriak felett.

Előzetes kezdőcsapatok a Bild szerint:

A mérkőzést Knut Kircher vezeti és az Eurosport2 közvetíti 18:30-as kezdéssel.

To Top