Interjúk és nyilatkozatok

Rafinha: Manuel favorit az Aranylabdára

A Bayern brazil üdvöskéje a Bundesliga.de felkérésének eleget téve adott hosszabb interjút.

bundesliga.de: Rafinha, kedden edzett először Neuerrel az Aranylabda jelölése óta. Alaposan megünnepelték?
Rafinha: Egyértelmű, mindenki gratulált neki. A világ top háromjába tartozni egy óriási dicsőség, mindenki örült neki.

Ön már a Schalkénál is együtt edzett vele, kevesen ismerik annyira, mint Ön. Mi különbözteti meg Manuel Neuert?
Az ő jelölése számomra is különleges. Ott voltam a pályán az első Bundesliga mérkőzésén, amelyet a Schalkéban játszott. Most a kilencedik szezonban játszunk egy csapatban, ötöt Gelsenkirchenben, négyet a Bayernben. Mindig követtem a karrierjét. Már korán látni lehetett, hogy egy szuper kapus lesz, az elmúlt öt évben véglegesen is bizonyította a kvalitásait.

Megnyeri az Aranylabdát?
Általában nem kerül be kapus a legjobb három közé sem, már ezzel is sokat elért. De úgy gondolom, meg is kell nyernie az Aranylabdát. Az elmúlt évben nagyon jól játszott, a Bayernnel majdnem mindent megnyertünk, ráadásul nyáron Világbajnok lett a nemzeti csapatával. Nagy tiszteletem Lionel Messi és Cristiano Ronaldo előtt, mindenki tudja milyen jó játékosok. De azt hiszem, hogy Manuel a favorit a győzelemre.

Mindenekelőtt rajta múlott, hogy a csapat csak három gólt kapott az aktuális Bundesliga szezonban?
Ha szükségünk van rá, természetesen a helyén van. Egy szuper csapatban játszik, amely hátul keveset enged. Minden mérkőzésen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lehető legkevesebb kapuralövést engedjük az ellenfélnek. Viszont ha egyszer átmennek rajtunk, megbízhatunk Manuelben.

Amióta Pep Guardiola a Bayern edzője, egy állandó figura vagy a védelemben. Mennyire húzol hasznot belőle?
Jupp Heynckes alatti első évemben is sokat játszottam, a másodikban már kevesebbet léptem pályára. Pep alatt nagyon jól megy, ez igaz. Bizalmat szavaz nekem, amit a pályán fizetek vissza.

Hogy néz ki konkrétan ez a bizalom? Guardiola különleges utasításokat ad Önnek a meccsek előtt?
Nem, általában az egész csapathoz szól. Egy vagyok a sok játékos közül egy nagyon jó csapatban, amely mindig együtt próbálja meg a legjobb teljesítményt előhívni mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken.

Csak későn kezdett el futballozni, gyerekként és fiatalkorában Futsalozott, amely nagy technikát és sok mozgást követel meg. Ezért fekszik Önnek Guardiola passzokban intenzív játéka?
Ez egy jó kérdés. Hat évesen kezdtem futsalozni, majd 10 éven keresztül csak ezt játszottam. A futsal különleges képesséket ad, kevés helyed van, gyorsabban kell mozognod és kevesebb időd van döntést hozni. Ha ezután nagypályán játszasz, több területed van, sokminden egyértelműen könnyebb számodra.

Az edződtől egy nagy elismerést kaptál az elmúlt szezonban: „Legszívesebben 18-19 Rafinhával rendelkeznék.”
Örülök, hogy az edzőnek tetszik a pályán mutatott teljesítményem. A Bayernben viszont mindenki valóban szupernagy játékos. Én vagyok a legkisebb itt, megpróbálom a legjobbamat adni ezért a klubért, ezért a csapatért. Mindig olyan jól akarok teljesíteni, amellyel az edző elégedett lehet.

Hogy játszana egy csapat 18, 19 Rafinhával?
(nevet) Az edzőtől egy Dortmund elleni mérkőzés után jött ez a kinyilatkoztatás amelyen valamivel agresszívabban játszottam, a hozzáállásomra értette. Nem, egy Rafinha elég. Elég sok jó játékosunk van itt.

Guardiola gyakran változtatja a védekező felállást, valamikor három, valamikor négy védőt játszat. Ez nem hozza Önt zavarba?
Nem, nagyon variálhatóak és rugalmasak vagyunk a védelemben, mindegy hogy négy, vagy három védős rendszerben játszunk. Az átállás egyáltalán nem proléma. Elég gyakran edzünk különböző szisztémákban.

Pont ez a rugalmasság teszi a Bayernt ilyen erőssé és kiszámíthatatlanná?
Igen, ez biztosan egy ok. Minden játékos több pozícióban és rendszerben tud játszani, ezt természetesen nehéz az ellenfeleknek kiszámítaniuk. Az edzőnek sok ötlete van, ezeket megfogadjuk és megpróbáljuk végrehajtani őket.

A jelenlegi csapat még erősebb a 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert csapatnál is?
A csapat akkor szuper volt, egy hihetetlen szezont játszottunk. De azt hiszem felismerhető, hogy Guardiola továbbfejlesztette a játékunkat. Ő minden szempontból még egy kicsit erősebbé tett minket. Mindig tovább kell fejlődnünk, lépésről lépésre. Ezért vagyunk olyan sikeresek.

Veszélyes lehet egy másik csapat a Bayern ellen, a csapat jelenlegi formájában?
Egyértelmű, minden csapat veszélyes. Hét pont előnyünk van a második helyezettel szemben, de ez számunkra nem elegenő. Ha egyszer döntetlent játszasz, már két pontot elveszítettél. Lehetőség szerint mindig nyernünk kell, otthon és idegenben is. Ha saját magunkra koncentrálunk, eredményesek maradunk.

Mely csapatoktól tart a legjobban?
A Wolfsburg és a Gladbach akik ebben a szezonban nagyon jók, de a Leverkusen és a Hoffenheim is. A Dortmund is természetesen nagyon erős, de nehéz időkön mennek keresztül. A Schalkéval is mindig számolni kell. Ezek mind szuper csapatok, amelyeket mindig tisztelni kell.

Gondol a brazil válogatottba való visszatésre? Carlos Dungának intenzíven kell figyelnie a Bundesligát.
Nem akarom magamat bebeszélni a Selecaoba. Már négy éve vagyok a Bayernben, szinte mindent megnyertem és sokat léptem pályára. Állandóan szerda-szombat, szerda-szombat ritmusban játszunk – az edzőnek sok lehetősége van figyelni engem. Ha továbbra is úgy játszom, mint most, felfogok tűnni neki.

Milyen jelentősége van a Bayern Münchennek Brazíliában?
A Bayern természetesen már évtiztedek óta nagyon ismert Brazíliában. Az emberek figyelik Spanyolországot, Olaszországot vagy Angliát is, de négy-öt éve valóban mindenki érdeklődik a Bayern iránt. Állandóan ott vagyunk a döntő mérkőzéseken, címeket nyerünk – a Bayern ma már minden futballszurkolónak nagyon érdekes. Az embereknek örömet okozunk, a braziloknak nagyon tetszik a játékunk.



To Top