Gazdaság

Gazdag, gazdagabb, Bayern München

Rekordszámok a Bayern éves közgyűléséről.

12-JHV_GET_281114.variant846x476

Jan Christian Dreesen, a Bayern ügyvezető alelnöke

A Bayern nem csak a pályán, hanem azon kívül is rendkívüli teljesítményt képes felvonultatni: Karl Hopfner, a klub elnöke valamint Jan-Christian Dreesen pénzügyi felelős a pénteki közgyűlésen kimagasló információkat közölt a Bayern 2013/2014-es gazdasági szezonjáról: A Bayern 528,7 millió eurós összforgalmat generált, ez 98,7 millió euróval több, mint amit a tavalyi kimutatás megjelenített. Az adózás előtti 25,9 milliós profit az adózás után 16,5 millió tiszta nyereséget jelent. A klub saját tőkéje, azaz szabadon felhasználható saját forrása, amelyet a vezetőség bármikor a klub rendelkezésére bocsáthat 405 millió euróra rúg. A Bayern a klubtörténelem legjobb mutatóit közölhette. „A 405 millió eurós saját tőkével világelsők vagyunk, ráadásul az Allianz Arénát is kifizettük, amely ezzel végleg a Bayernhez tartozik.” – mondta el Dreesen.



Az elmúlt idényben természetesen mindig megtelt a már teljes mértékben Bayern tulajdonban lévő Allianz Aréna. A tervezettnél 16 évvel korábban törlesztett gigantikus, 346 millió eurós stadionban több mint 2 millió néző foglalhatott helyet a lelátókon, a jövőben viszont tovább nőhet az aréna kapacitása, erről Rummenigge beszélt csütörtökön. A Freiburg elleni hazai mérkőzésen tesztelik először a 75 ezer szurkoló beléptetését. Nemzetközi mérkőzéseken hamarosan kereken 70 ezer szurkoló pásztázhatja helyszínről a Bayern meccseit. Fejlesztésképp a jövőben nem csak kívülről, de belülről is pirosan fog világítani az aréna, egyes hírek szerint a stadion LED lámpái kerülnek kicserélésre, de elképzelhető hogy később az Aréna székei is új színt kapnak.

allianz

Allianz Arena

A regisztrált tagok számában is világrekordot ért el a Bayern München, amely ezzel hivatalosan is a világ legnagyobb klubjának számít. Az évek óta egyeduralkodó Benficát több mint 15 ezer taggal előzte meg a 251 315 főt számláló Bayern. A portugálok 235 ezres, a Barcelona 177 ezres tábort tudhatnak magukénak. A Bayern 3774 hivatalosan bejegyzett fanklubbal rendelkezik.

Az összesített bevételek 20 százaléka, azaz 105,2 millió euró a merchandising területéről származik (ajándéktárgyak, mezek stb), a tavalyi mutatóhoz képest ez 27 százalékos növekedést jelent. A szponzorációból 117,4 millió folyt be, amely 15 százalékkal több a 12/13-as szezon ezen mutatójánál. Csak a mezeladást figyelembe véve szintén rekordadatot közölhetett a Bayern felsőbb vezetése: az elmúlt 12 hónapban eladott 1,3 millió Bayern mez több, mint a Bundesliga csapatok által értékesített mezek összessége. A TV-s bevételek továbbra is elmaradnak az európai topbajnokságokhoz képest: A Bayernnek „mindösszesen” 54,9 millió euró haszna származott a közvetítési jogokból. Összehasonlításképpen a Premier League legkevesebb televíziós pénzt begyűjtő csapata, a Cardiff City tavalyi kimutatások szerint 74,5 millióban részesül.

A Bayern München 215 millió euró fizetést osztott ki alkalmazottai között, ez 12 millió euróval több, mint az azt megelőző szezonban, valamint a klub összesen 174,4 millió euró adót fizetett az államnak.

A Bild.de infografikája a Bayern gazdasági mutatóiról

Természetesen nem csak a számokról volt szó a közgyűlésen: Hosszú évek óta ez volt az első ilyen jellegű rendezvény, amelyen Uli Hoeneß már nem vehetett részt. A börtönbüntetését letöltő legenda jó magaviselete miatt 2015 elején munkát vállalhat az igazságszolgáltatási intézmény falain kívül. Saját agyából kipattant ötleténél fogva janártól a Bayern München utánpótlásrészlegében kap megbízatást, ezt Karl Hopfner csakúgy mint korábban, most is megerősítette. A bejelentést három perces álló ováció és tapsvihar fogadta a jelenlévő 2421 tag részéről.

Karl-Heinz Rummenigge: 
– 2017-ben készül el az új utánpótlásközpont, amely az U9-től az U23-ig szolgálja ki a fiatal tehetségeket.
– Mindegyik, nyáron leigazolt játékosunk fontos része lett a csapatnak.
– Cél, hogy évente 500 ezer látogató jöjjön el a Bayern múzemba.
– Pep egy áldás a Bayern számára. Mindent megteszek annak érdekében, hogy ez az edző minél tovább Münchenben maradjon.
– A csapatunkban több saját nevelés játszik, mint bármely más európai topcsapatban.
– Badstuber a személyes hősöm. Aki ilyen visszaeséseken megy keresztül és ennek ellenére tovább dolgozik, az első osztályú.
– A jövőben teljes gázt akarunk adni az utánpótlást illetően.
– Megfizethető és társadalmilag elfogadható belépőket akarunk a jövőben is értékesíteni.

To Top