Bundesliga

Előzetes: Hertha BSC – FC Bayern

A bajnokságban még veretlen bajorok a 2015-ös Bajnokok Ligája döntő helyszínére látogatnak.

A keddi Bajnokok Ligája mérkőzésen elszenvedett City elleni idegenbeli vereség nem nyomta rá a bélyegét a csapaton belül uralkodó kiváló hangulatra. Pep Guardiola a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, ittléte óta talán most a legjobb a légkör. Ez a csapat által mutatott kiváló játéknak, az eredményességnek valamint a klub kiemelkedő gazdasági helyzetének is köszönhető.

A Hertha elleni mérkőzéssel növelheti önbizalmát és pontjainak számát a Bayern, amely a Wolfsburg csapatát hét egységgel megelőzve, listavezetőként utazott Berlinbe. A bajorok a Bundesliga idei kiírásában egyedüliként veretlenek, idegenben az eddigi öt mérkőzésből kettőt győzelemmel, hármat döntetlennek zártak, ezen mérkőzések alatt mindösszesen egyszer rezdült Neuer hálója. A 2014-es év hátralévő mérkőzéseit nagyon komolyan vevő Bayern a Manchester City ellen felvonultatott agresszív letámadással és sok labdabirtoklással fog kísérletezni, mondta el Pep Guardiola a sajtókonferencián.

Jos Luhukay alakukata három ponttal megelőzve a Borussia Dortmundot, jelenleg a 13. helyen áll. Hazai mérlegük hat mérkőzésből három győzelem és egy döntetlen mellett két vereséget mutat, legutóbbi berlini meccsüket a Hannover ellen sikerült 2-0-ra elbukniuk.

Közös múlt:

Legutóbbi hat Hertha elleni Bundesliga mérkőzését sikkerel abszolválta a Bayern, de ennél szembeötlőbb mutató, hogy az elmúlt 21 meccséből csak egyszer volt képes a győzelemre Dárdai Pál és Király Gábor egykori együttese. A vereségen kívüli 20 meccsből 15-öt megnyert, 5-öt döntetlenre adott a Bayern. Az 58 meccses örökmérleg is hatalmas Bayern fölényt mutat: a müncheniek 33-szor, a Hertha viszont csak 9-szer volt képes a győzelemre, ezeken a mérkőzéseken valamint a 16 döntetlen folyamán 140:68-as gólarány szól a Bayern mellett. A Bayern tavaly Kroos, Götze és Ribéry góljával 3:1-re diadalmaskodott a 2006-os VB döntő helyszínén.

Ez a párharc mindig különleges jelentőséggel bír a berlini születésű Jerome Boateng számára, aki a Hertha BSC akadémiájáról kikerülve a Hamburg és a Manchester City csapatainál szerencsét próbálva kötött ki jelenlegi sikereinek színhelyén. A Bayern világklasszissá vált belsővédőjét a Hertha előljárói a mérkőzés előtt a VB címéért illetve a kiváló sportbeli teljesítményéért is köszönteni fogják majd. „Ez egy klassz dolog számomra. A családom és sok barátom lesz ott a stadionban.” A kezdősípszóval viszont csakis a három pont megszerzése a legfontosabb: „Berlin egy jó hely számunkra. Jövőre a Bajnokok Ligája döntője egy nagy cél, de most először a három pontot akarjuk.”

Thomas Kraft személyében egy Bayern nevelés fogja őrizni a BSC kapuját.

Jos Luhukay: A Bayern abszolút elsőosztályú. Taktikailag rugalmas, extrém labdabiztos és kreatív. A csapatnak olyan mentalitása van, amely lenyűgöző. A játékosaimnak hitre és bátrorságra van szükségük, hogy a Bayernt megverjék vagy elérjenek egy pontot. Mindkét nagy sikernek számítana. Tisztelgünk azelőtt, amit a Bayern az elmúlt években teljesített. A játékosok motiváltak, azért futballoznak, hogy nyerjenek. Megpróbáljuk a tervünket megvalósítani. Hogy a Bayern engedni fogja-e az más kérdés.

Hiányzók:

A Herthából többen nem állnak majd Luhukay rendelkezésére: Gersbeck, Langkamp, Lustenberger, Pekarik, Cigerci valamint a Bayernben is megforduló Baumjohann játékára sincs esély. A Bayernben is sok a sérült, Pepe Reina sérülését követően a napokban kezdheti el az edzéseket, még nem áll rendelkezésre, csakúgy mint a másik cserekapus Tom Starke sem. Az ő visszatérése az újévre tehető. Egy komplett védősor sem áll Pep szolgálatában: Alaba, Badstuber, Martínez és Lahm szintén 2015-ben léphetnek pályára. További sérült a március óta pályára nem lépő Thiago valamint a futóedzéseket már elkezdő, de még nem fitt Pizarro.

A két klub idei összevetése: Gólok | kapura lövések | lövésenkénti gól | bekapott gólok | futómennyiség | passzpontosság | labdabirtoklás | párharcok

Tények, érdekességek:

A Bayern idén kevesebb pontot szerzett (30) mint tavaly ilyenkor (32), de nagyobb az előnye a második helyezettel szemben (7 pont), mint az elmúlt szezonban (4 pont).

A Bayern az idei 12 bajnokin csak három gólt kapott, ez klubrekordnak számít a szezon ezen szakaszában.

Legutóbbi 84 Bundesliga meccséből csak hármat bukott el a Bayern, ebből csak egy született akkor, amikor még nem vált biztossá a bajnoki cím.

A Hertha követte el a legtöbb szabálytalanságot (233) a Bundesliga klubok közül, míg a Bayern játékosai ellen szabálytalankodnak a leggyakrabban (141).

Jos Luhukay edzőként még nem nyert tétmérkőzést a Bayernnel szemben (egy döntetlen, öt vereség).

Arjen Robben mind az öt Bundesliga meccsét megnyerte a Hertha ellen, ezeken a mérkőzéseken hat gólt és három gólpasszt biztosított csapata számára.

Manuel Neuer a kapuralövések 91%-át védte, 32 kísérletből 29-szer hárított, kilenc mérkőzésen maradt góltalan.

Előzetes kezdőcsapatok a Bild szerint:

A mérkőzést a 34 éves Christian Dingert fogja vezetni, amelyet az Eurosport 2 szombaton, 15:30-kor élőben közvetít.

 

 

To Top