Bundesliga

Előzetes: E. Frankfurt – FC Bayern

Tavaly egy szűk, 1-0-ás győzelemmel térhetett haza a Bayern.

A Bayern München a DFB-kupában és a Bajnokok Ligájában is bebiztosította továbbjutását, így a továbbiakban teljes mértékben a német pontvadászatra koncentrálhat. Hét mérkőzéssel a téli szünet kezdete előtt négy pont a 15 tétmérkőzés óta veretlen bajorok előnye a fej-fej mellett haladó Wolfsburg-Mönchengladbach duó előtt. Pep Guardiola a pénteki sajtótájékoztatón kiemelte, az előny tartása illetve esetleges növelése a cél.

Szombat délután a legutóbbi három bajnokiját elveszítő Eintracht Frankfurt otthonába látogat a Bayern. A 12. helyet elfoglaló frankfurtiak az idei szezon egyik legeredményesebb támadósorával és egyik leggyengébb védelmével rendelkeznek. Mindösszesen két klub, a Bayern és a Wolfsburg rúgott több gólt a Frankfurtnál, de csak a Werdernek és a Stuttgartnak van 10 forduló után rosszabb védelme Thomas Schaaf együttesénél. A Bayern természetesen a legtöbb szerzett és a legkevesebb kapott góllal büszkélkedhet. A két klub legutóbbi 13 találkozásából csak egy alkalommal tudtak győzni a piros-feketék, míg az összesített statisztika is a bajorok mellett szól: 86 mérkőzésen 45 Bayern és csak 21 Frankfurt győzelem született. Az Eintracht pályáján azonban meglepő módon a hazaiaknak áll a zászló: 44 meccsen a bajorok csak 14, míg a frankfurtiak 17 alkalommal örülhettek.

Pep Guardiola szerint nehéz elemezni az Eintrachtot, mert Schaaf különböző rendszerekben küldi pályára játékosait. Ez természetesen a Bayernről is elmondható, amely David Alaba sérülése miatt kénytelen lesz legalább egy pozícióban eltérően játszani az eddigi mérkőzésekhez képest. A 2014-es naptári évben már nem hadra fogható osztrák az AS Roma elleni BL csoportmeccs utolsó 10 percét leszámítva végigjátszotta a Bayern München idei összes tétmérkőzését. Helyére akár a tavaly még az aktuális ellenfélnél focizó, 2011-ben a Bayernnek is betaláló Sebastian Rode is jó eséllyel beugorhat. A Bayern mesterének elmondása szerint az ingyen érkező német középpályás a kevés játéklehetőség ellenére az egyik kedvenc focistája. Hosszú idő után Arjen Robben és Franck Ribéry is egyszerre léphet pályára kezdőként, egészségi állapotuk valószínűleg ezt megengedi, bár Guardiola egyelőre nyitott kérdésként kezeli a záróedzésen részt vevő holland játékát. Minden bizonnyal a pályán lesz az idei góllövőlista első két helyezettje, az egyaránt hat gólos Mario Götze és a frankfurti Alex Meier is.

Arjen Robben a záróedzésen. Fotó: Bild

Kimaradók:

A hazaiak részéről nem játszhat a bajorok ellen általában brillirozó Trapp kapus, de Djakpa, Gerezgiher, Zambrano, Flum, Lanig, Rosenthal, Valdes, Waldschmidt is kihagyja a mérkőzést. A Bayern oldalán szintén hosszú a sérültlista: Reina, Starke, Alaba, Badstuber, Martínez, Thiago és Pizarro nem bevethető, mint ahogy a még nem teljesen fitt állapotban lévő Bastian Schweinsteiger sem.

Érdekességek:

  • A Frankfurt a legutóbbi három Bundesliga meccsel a tabella ötödik helyéről a tizenkettedik pozícióba esett vissza.
  • A Frankfurt a legutóbbi 10 tétmeccsen mindig kapott legalább egy gólt.
  • A Bayern eddig 972 Bundesliga győzelmet ünnepelhetett. Az elsőt épp a Frankfurt elleni 2:0-val érték el 1965-ben.
  • Robert Lewandowski minden egyes Bundesliga csapatnak lőtt már gólt. Frankfurtban viszont még soha.
  • A Bayern hazai pályán makulátlan mérleggel rendelkezik, idegenben azonban négy eddigi mérkőzésükből csak egyet nyertek meg, a többi döntetlen lett.
  • Jerome Boateng a legutóbbi 49 Bundesliga mérkőzésén nem szenvedett vereséget. Legutóbb 2012 októberében kapott ki a Bayernnel a Leverkusen ellen. Épp az ő öngóljával. A sorozatbeli 50 veretlen meccset még senkinek sem sikerült elérnie.

Előzetes kezdőcsapatok a kicker szerint:

Eintracht Frankfurt:
Wiedwald – Chandler, Madlung, Anderson, Oczipka – Russ, Medojevic, Hasebe – Stendera, Meier, Seferovic

FC Bayern München:
Neuer – Boateng, Dante, Benatia – Lahm, Xabi Alonso, Bernat – Robben, Götze, Ribery

 

A mérkőzést az Eurosport2 szombaton, 15:30-tól élőben közvetíti, amelynek játékvezetője Florian Meyer lesz. Jó szórakozást!

To Top