Bajnokok Ligája

A Bayern bebiztosította a csoportgyőzelmet

Magabiztos játékkal győzték le az AS Romát a bajorok.

Négy mérkőzés, négy győzelem, a továbbjutás és a csoportelsőség bebiztosítása. Ezekkel a mutatókkal rendelkezik a Bayern a Bajnokok Ligája egyik „halálcsoportjában” az AS Roma elleni 2:0-ás győzelmet követően. Ilyen korán még nem sikerült német csapatnak csoportgyőztesként továbbjutnia a nyolcaddöntőbe, ráadásul a második helyezett Roma elleni pontbeli különbség immáron 8 pontra dagadt – egyik kvartettben sincs ekkora különbség az első két helyezett között. A mai gólokat Franck Ribéry és Mario Götze szállította.

Pep Guardiola a szerdai mérkőzésen nem számíthatott a gyomorproblémákkal küzdő Arjen Robbenre, de kezdőként léphetett pályára Franck Ribéry, az idei BL szezonban először. A szombati, Dortmund elleni mérkőzéshez képest ezen kívül egy újabb változás is történt a kezdőben: Thomas Müller a padon foglalt helyet, helyette Rafinha léphetett lályára.

Az AS Roma meglepő módon némileg tartalékosan állt fel: Francesco Totti, Gervinho és Miralem Pjanic sem kezdett, összességében pedig öt pozícióban változott a kezdőcsapat az odavágóhoz képest.

Mérkőzés:

A kezdő sípszót követően hamar észrevehető volt, hogy ezúttal nem egy játékerős, ötletesen és kombinatívan játszó Romát, hanem egy tipikusan olasz csapatot láthatunk védekező felfogásban játszani. Rudi Garcia együttese ennek megfelelően alárendelt szerepet játszott, az első félidőben nem volt sok értékelhető momentuma a vendégeknek. A Bayern dominálta a játékteret és várva a megnyíló területet passzolgatta körbe a rómaiak védelmét. Az első lehetőség a 21. percben érkezett: Götze a 16-os sarkáról megeresztett lövése azon kívül hogy kipattant Skorupski kapusról, nem okozott komolyabb problémát. Az ezt követő közvetlen támadás után Lahm eresztett meg egy lövést, szintén a Roma kapusának kellett a helyén lennie. A 24. percben egy megpattant Bernat beadás veszélyesen csapódva végül a háló tetején landolt. A 33. percben az első veszélyesebb helyzet is megérkezett: David Alaba távolról beívelt szabadrúgása érintés nélkül kerülte el kevéssel a kapu jobboldalát. A 37. minutumban szintén Alaba lőtt, ezúttal 18 méterről a kapu közepébe, nem okozott gondot a hálóőrnek. Egy perccel később megérkezett a várva várt vezető találat: A mérkőzés egyik, ha nem a legjobbja, David Alaba egy Ribéry passzot követően indult meg a balszélen, majd a második hullámban való beadására érkezett is a francia, aki probléma nélkül passzolt a kapu üres felébe. 1-0! A csapatok ezzel az eredménnyel vonultak a félidőre.

A második játékrészben nem sokat változott a játék képe, csak a Bayern volt a pályán. Rudi Garcia láthatóan a lehető legkisebb vereséget szerette volna elérni csapatával, ehhez persze kellett a Bayern játékstílusa is, amellyel megfojtotta a vendégek támadójátékának kibontakozását is. A 48. percben a szintén kiválóan játszó Juan Bernat lövését kellett Skorupskinak védenie. Négy perccel később Rafinha hajszálpontos beadására Alaba érkezett lendületből, fejese nem sokkal kerülte el a felsőlécet. Az 58. percben Benatia szerezhetett volna gólt egy szögletet követően. A 64. percben végül megérkezett a Bayern második találata: Lewandowski baloldalról gyönyörűen betett labdájába Götze ért bele, jobb lábfejéről a hálóban landolt a labda. 2-0! A szinte biztos győzelmet jelentő eredményt Lahm növelhette volna, lövése nem sokkal kerülte el a rövid sarkot. A 71. percben Ribéry lövés által, a 77.-ben Alaba egy gyönyörű szabadrúgással veszélyeztetett. A 84. percben Neuer is megkapta az első komolyabb feladatát: Gervinho passzolt lövését lábbal, a kipattanó utáni Nainggolan próbálkozást vetődve, hatalmas bravúrral hárította. Természetesen járt érte a vastaps. A 85. percben még a csereként beállt Shaqiri is lőhetett volna egyet, de távoli lapos lövése elkerülte a jobboldali kapufát. A végeredmény: 2-0! A kiváló eredményt Alaba sérülése árnyékolja be, ínszalagsérülése miatt valószínűleg heteket, hónapokat kell kihagynia.

helyzetek kialakulása az uefa.com ábrája szerint

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: A Roma defenzív volt, de nagyon jól játszottunk és domináltuk a mérkőzést. Mindenekelőtt a második félidőben voltunk nagyon jók. Nagyon nagyon elégedett vagyok, gratulálok a játékosaimnak. Négy meccs után kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, ez nagyon fontos a klub számára. Most koncentrálhatunk a Bundesligára.

Alaba sérüléséről: David Alaba sérülése nagyon rossz hír. Ő egy nagyon fontos játékos számunkra. David egy totális futballista, edzőként bármit csinálhatok vele. Hihetetlen, bárhol tud játszani. Ő egy topjátékos, minden pozícióban bevethető. Nem ezt érdemelte. Kár érte. Két vagy három hónap kihagyás várhat rá. Tél után visszatérhet. Nagyon fontos a játékstílusunk és a rugalmasságunk számára. Ebben a szezonban Basti és Thiago nélkül játszottunk, alkalmazkodnunk kell.

Philipp Lahm: Tudtuk, hogy nem lesz annyira egyszerű és hogy az ellenfél másképp fog pályára lépni a mérkőzésen. Nagyon defenzíven játszottak, szinte egy hatos védelmi vonallal. Fontos volt, hogy 1-0-ás vezetéssel mentünk a félidőre. Az, hogy négy játéknapot követően csoportgyőztesek vagyunk, nagyon jó.

Franck Ribéry: Fontos volt a mai győzelem. A Roma 45 percen keresztül hátul játszott, lényeges volt a vezetés megszerzése. Szép hetünk volt eddig. Most a Frankfurt ellen is győznünk kell.

Franck Ribéry a nemrégiben elhunyt unokatestvérére gondolt a gólja után.

Manuel Neuer: Kontrolláltuk a mérkőzést. Idő kérdése volt, hogy mikor találunk be. A Románál sokan védekeztek hátul, nem volt egyszerű. Fontos volt a három pont megszerzése.

Mario Götze: Élvezetes meccs volt, ez látszódott a pályán is. Ma újabb három ponttal gazdagodtunk, ez nagyon nagyon fontos volt, kvalifikálni akartuk magunkat a nyolcaddöntőre. Ezt elértük, ez volt a nagy célunk. Elégedettek lehetünk. Már örülünk a szombati, Frankfurt elleni mérkőzésnek. Még van bennünk fejlődési potenciál.

Mario Götze a barátnőjének üzent ezzel a gólörömmel.

Robert Lewandowski: Nagyon következetesen játszottunk. Nem volt egyszerű, mert a Roma nagyon defenzív volt. A második gól után biztos volt a győzelmünk. Nyolcaddöntősök vagyunk, de a következő két mérkőzést is megakarjuk nyerni.

Jerome Boateng: Nem volt minden tökéletes, de könnyen hoztuk a meccset. Egy olyan csapat ellen, amely ennyire mélyen védekezik, nem egyszerű. De jól megoldottuk, két gólt lőttünk és egyet sem kaptunk.

Rudi Garcia: Megmutattuk a karakterünket. Egy nagyon erős ellenfél ellen játszottunk, ennek ellenére nem dolgoztak ki olyan sok helyzetet. Támadólag bátrabban kellett volna játszanunk. Amikor volt egy lehetőségünk, a világ legjobb kapusa állt velünk szemben.

Érdekességek, statisztikák:

A Bayern az idein kívül eddig két alkalommal rajtolt 4 győzelemmel a BL-ben: A 2010/11-es és a 2013/2014-es szezonban.

A Bayern 8 pont előnnyel áll a csoportmásodik előtt, ez a legnagyobb különbség az első két helyezett között az idei BL szezonban.

A Bayern 17. alkalommal is túlélte a BL csoportkörét, csak a Real Madrid tette meg ezt többször, 19-szer.

A Bayern 16 mérkőzés óta veretlen (13 győzelem, 3 döntetlen) és ezeken a mérkőzéseken csak 6 gólt kapott.

A BL történelmében először jutott tovább két német csapat (FCB, BVB) négy fordulót követően.

uefa.com statisztika

FC BAYERN 2:0 (1:0) AS ROMA
FC Bayern: Neuer – Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat – Lahm (88. Hojbjerg), Alonso (72. Shaqiri), Alaba (81. Rode) – Götze, Ribéry – Lewandowski
Cserék: Zingerle, Dante, Müller
AS Roma: Skorupski – Torosidis, Manolas, Yanga-Mbiwa, Holebas (46. Cole) – Nainggolan, Keita, De Rossi – Florenzi (58. Pjanic), Destro, Iturbe (74. Gervinho)
Cserék: De Sanctis, Ljajic, Totti, Somma
Játékvezető: Cüneyt Cakir (Türkei)
Nézők: 68.000 (teltház)
Gólok: 1:0 Ribéry (38.), 2:0 Götze (64.)
Sárga lapok: Alonso / –

Összefoglaló:

A teljes mérkőzés megtekintése:

A csoport másik mérkőzésén a CSZKA meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol bajnok Manchester City csapatát idegenben – ezzel a csoportutolsó szigetországiak nagy bajba kerültek, a következő két meccsen, a Bayern és a Roma ellen kell kiharcolniuk a továbbjutást.

To Top